Απάκι, μυζήθρα, καλτσούνια, τσικουδιά - Όλη η Κρήτη σε 7 μπακάλικα της Αθήνας!

Η κρητική κουζίνα έχει ήδη… κυριεύσει δεκάδες εστιατόρια της Αθήνας στα οποία μπορούμε να γευτούμε λαχταριστά πιάτα από το αγαπημένο νησί. 

Τι γίνεται όμως αν ζηλέψουμε και θέλουμε – κάποια εξ αυτών – να τα φτιάξουμε μόνοι μας; Και πάλι η κρητική παρουσία στην πόλη καλά κρατεί. Δεκάδες παντοπωλεία εν Αθήναις διαθέτουν μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών κρητικών προϊόντων για κάθε γούστο, από γαλακτοκομικά μέχρι λάδια, αλλαντικά και κρασιά, για να απολαύσουμε όπως πρέπει τις νοστιμιές της Κρήτης. Ιδού επτά παντοπωλεία που ξεχωρίσαμε. 

του Νικόλα Γεωργιακώδη - Ιn2life.gr

Χαλκιαδάκης Γεύσεις Κρήτης 

Πασίγνωστο και άκρως δημοφιλές στην Κρήτη, το παντοπωλείο Χαλκιαδάκης έκανε προ μερικών χρόνων τη μεγάλη… απόβαση στην Αθήνα με δύο καταστήματα σε Χαλάνδρι και Γλυφάδα. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε γεύσεις Κρήτης, όπως φρέσκια και ξερή μυζήθρα, κρητικό κουνέλι φάρμας, προϊόντα με χαρούπι, πηχτόγαλο Χανίων, γραβιέρες από πληθώρα παραγωγών, ποικιλία κρητικών κρασιών, κοτόπουλα Κρήτης και ένα σωρό ακόμα νοστιμιές, όπως ξινά τυροπιτάκια, σταμναγκάθι, παγωτό από πρόβειο φρέσκο γάλα και ποικιλία από ελιές

Μιτάτο Μασαούτη 

Η πρότυπη οικογενειακή τυροκομική μονάδα από το χωριό Βουρβουλίτης έχει πλέον το δικό της χώρο στην Αττική και συγκεκριμένα στη Βάρη. Ευκαιρία λοιπόν για όλους εμάς να δοκιμάσουμε τα εκλεκτά προϊόντα του οικογενειακού τυροκομείου, όπως η παραδοσιακή ξινομυζήθρα, γραβιέρα με πιπέρι, ανθόγαλο, ανθότυρο, στακοβούτυρο, φέτα και σπιτική τυροκαυτερή. Πλην αυτών όμως, το κατάστημα διαθέτει και μεγάλη ποικιλία από ελαιόλαδο, ελιές, ζυμαρικά και μανιταροποϊόντα, αλίπαστα, τουρσιά και ξηρούς καρπούς. Πάρτε μια γεύση από το e-shop του καταστήματος εδώ. 

Έγγαλο 

Με ιστορία από το 1968, όταν ο ιδιοκτήτης κ. Παλιεράκης άνοιξε στο Φάληρο ένα παραδοσιακό παντοπωλείο, το Έγγαλο (=γαλακτοφόρο πρόβατο που παράγει γάλα) έκτοτε μεταμορφώθηκε σε ένα μαγαζί με παραδοσιακά τρόφιμα και προϊόντα κρητικής διατροφής με έμφαση σε τυριά μικρών παραγωγών. Τι βρίσκουμε εδώ; Από γιαούρτι πρόβειο Τρίκκη και φρέσκο γάλα φάρμας Κουκάκη, μέχρι γραβιέρα, λαδοτύρι, στακοβούτυρο, ανθότυρο και κρητικά κρασιά (Δαφνές, Μυστικός Δείπνος, Κοτσιφάλι, Βηλανά κ.α.). 

Κακναβάτου 

Ακόμα μια οικογενειακή επιχείρηση που μετέφερε την αγάπη της για την τυροκομία και τα κρητικά προϊόντα στην Αθήνα, το μαγαζί της Ελπίδας Κακναβάτου στο Μαρούσι εξειδικεύεται στα τυροκομικά προϊόντα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, δίνοντας βάση στην ποιότητα και στην πιστοποίηση. Εδώ λοιπόν βρίσκουμε γραβιέρα και μανούρι Κακναβάτου, κρητικό ανθότυρο και φέτα, γιαούρτι κρητικό αλλά και αλλαντικά όπως ξιδάτο λουκάνικο και απάκι. Στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων , το τυροκομείο… εξοπλίζεται με λάδια, μέλι, ζυμαρικά και πολλά ακόμα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα. 

Το Μιτάτο του Ψηλορείτη Σεβαστουπόλεως 28 και Φωκίδος, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 7485840 

Το μικρό, αλλά… θαυματουργό μαγαζί της κ. Μπαλή από το Ηράκλειο Κρήτης φέρνει στο τραπέζι μας προϊόντα του νησιού από μικρούς παραγωγούς με έμφαση σε επιλεγμένα τυριά όπως σφακιανή γραβιέρα, ξινομυζήθρα, αιγοπρόβεια φέτα και κεφαλογραβιέρα. Στα ράφια του «Μιτάτου» θα βρούμε επίσης σταμναγκάθι, βολβούς, στραγάλια Κρήτης, ξεροτήγανα και φλογέρες. Το απάκι είναι και εδώ φυσικά παρόν, ενώ το κατάστημα διαθέτει μεταξύ άλλων κρητικό κρασί και τσικουδιά, ελιές, παξιμάδια διαφόρων ειδών μέλι, τραχανά χειροποίητο και πλουμιστές κουλούρες Ρεθύμνου οι οποίες προσφέρονται συνήθως σαν μπομπονιέρες στους γάμους. 

Κρητών Γεύσεις Εμπεδοκλέους 69 και Φιλολάου, Παγκράτι, τηλ.: 210 75 12 373 

Ο ιδιοκτήτης του συμπαθέστατου αυτού μαγαζιού στο Παγκράτι συνεργάζεται με μικρούς παραγωγούς και προμηθεύεται για τις «Γεύσεις» κάθε λογής παραδοσιακά προϊόντα δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, αλλά και την βιολογική καλλιέργεια. Όσπρια, ρύζι, χειροποίητα ζυμαρικά και τραχανάς, βότανα, κατεψυγμένα προϊόντα (σφακιανή πίτα, κρεατόπιτες, μαραθόπιτες, καλτσούνια με μυζήθρα κ.α.), παξιμάδια, ντάκοι, σπιτική τσικουδιά και μαρουβάς είναι μερικά από τα παραδοσιακά προϊόντα που βρίσκουμε εδώ. Σημειώστε ότι στο μαγαζί θα βρείτε και φυτικά καλλυντικά προίόντα. 

Δίκταμο 

Το ζεύγος Κουμεντάκη από την Κρήτη έστησαν αυτό το άριστα εξοπλισμένο μπακάλικο στον Βύρωνα, το οποίο χρόνο με το χρόνο εφοδιάζεται με ολοένα και περισσότερα προϊόντα από την Κρήτη και άλλα μέρη της Ελλάδας. Θα βρείτε εκλεκτά αλλαντικά Κρήτης, γαλακτοκομικά από το Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπως κατσικίσια γραβιέρα Τζουρμπάκη, κεφαλογραβιέρα Ζωνιανών, μαλακό ανθότυρο και φέτα Κρήτης. Όπως φανερώνει το όνομά του, το μαγαζί έχει ιδιαίτερη… αδυναμία και στα βότανα, επομένως εδώ θα βρείτε και μεγάλη ποικιλία σε αυτά ενώ οι ιδιοκτήτες θα σας ενημερώσουν για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ