Πώς «κάηκε» η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Τσίπρα - Το «βέτο» του ΣΥΡΙΖΑ - Όλο το παρασκήνιο!

Πολύ φασαρία για το τίποτα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τη συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία ναυάγησε, πριν καν γίνει. 

Αυτή τη φορά βρισκόμασταν πολύ κοντά να γίνει ένα πρώτο βήμα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ο Πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως, για ακόμη μια φορά, επικράτησαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εξελίχθηκε η όλη διαδικασία σε ένα πόλεμο ανακοινώσεων, δηλώσεων και διαρροών για το ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έγινε μια συνάντηση που είχε ανάγκη πάνω απ’ όλα η ίδια η πολιτική, ειδικά σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο και εν μέσω της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Toυ Στέφανου Λιγνού - thetoc.gr

Παρά τις διαψεύσεις, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, είχαν συζητήσει, αλλά δεν είχε ληφθεί οριστική απόφαση, να καλέσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις διαψεύσεις, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, είχαν συζητήσει, αλλά δεν είχε ληφθεί οριστική απόφαση, να καλέσουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για να συμφωνήσουν για τη στάση που πρέπει να τηρήσει η ελληνική πλευρά έναντι της τρόικας, αλλά σε πρώτη φάση να τον ενημερώσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αυτή ήταν η αρχική σκέψη, πριν περάσουν στο δεύτερο βήμα.

Επί της ουσίας θέλανε να θέσουν τον Αλ. Τσίπρα προ των ευθυνών του, αφού όμως λάβει γνώσει όλων των δεδομένων για το σημείο που βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Γι’ αυτό και άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να κληθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή τη συνάντηση για να ενημερωθεί για την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα, που είναι σε κρίσιμο σημείο.
 
Κυριολεκτικά η δικομματική κυβέρνηση ήταν ένα βήμα πριν απευθύνει την πρόσκληση, ενώ και η Κουμουνδούρου, παρά τις εσωτερικές αντιθέσεις που καταγράφηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν αρνητική για μια συνάντηση, αλλά εξ αρχής έθεσε όρο τη μη παρουσία του Ευ. Βενιζέλου.
 
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε τη συνάντηση, για να δείξει και στα διάφορα κέντρα, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι δεν είναι δογματική και συζητά με τον Πρωθυπουργό, αλλά χωρίς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Η οργή του Ευ. Βενιζέλου έπαιξε καθοριστικό ρόλο να μην γίνει η συνάντηση

Αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τα πλάνα της κυβέρνησης, καθώς η οργή του Ευ. Βενιζέλου έπαιξε καθοριστικό ρόλο να μην γίνει η συνάντηση και εκ των υστέρων η κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου οχυρώθηκε πίσω από το βέτο που έθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Σκουρλέτης.
 
«Από τη στιγμή που θέτουν όρους, προαπαιτούμενα και τη δική τους ατζέντα» δεν έχει νόημα η συνάντηση, έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι θα ήταν αδιανόητο ο Πρωθυπουργός να δεχθεί το βέτο που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Ευ. Βενιζέλου από μια τέτοια συνάντηση.
 
Το ενδιαφέρον είναι ότι και στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρξε διχασμός για το εάν θα έπρεπε να γίνει η συνάντηση, ενώ κρίσιμο στοιχείο του ρεπορτάζ είναι ότι την όλη διαδικασία για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, προωθούσε ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά τελικά, όπως φάνηκε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τους έδωσε το…άλλοθι να μην γίνει.
 
Μετά τον αρχικό θόρυβο που προκλήθηκε χθες το πρωί με την είδηση περί επικείμενης πρόσκλησης στον Αλ. Τσίπρα και τις δεύτερες σκέψεις που έγιναν, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη αλλά και του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου να αναδείξουν ότι την προοπτική της συνάντησης την έχει ήδη υπονομεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ανώτερες κυβερνητικές πηγές, έλεγαν ότι επί της ουσίας, δεν υπάρχει μεταβολή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών του, όπως ο κ. Δημ. Παπαδημούλης, για συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ