Εσάς ποιο είναι το σκορ σας σε αυτόν τον... μετρητή ενέργειας; Κάντε το τεστ και μάθετε πόσο... energetic είστε!

Μήπως ξυπνάτε το πρωί και νιώθετε σαν να μην κοιμηθήκατε καθόλου; Μήπως ‘σέρνεστε’ όλη την ημέρα στη δουλειά προσπαθώντας να τα βγάλετε πέρα; Κι όλο αναρωτιέστε.. "μα πόση αντοχή είχα στα νιάτα μου και έκανα τόσα πράγματα και τώρα δεν κάνω ούτε τα μισά και είμαι έτοιμος να πέσω κάτω"; 

Αυτό που σας λείπει είναι η ενέργεια! Φυσικά και το πρόγραμμά σας είναι πολύ φορτωμένο και η κούραση χτυπάει κόκκινο, όμως φροντίζετε να τροφοδοτείτε όλη την ημέρα το σώμα σας με ενέργεια για να μπορέσει κι αυτό να ανταπεξέλθει; 

Ας κάνουμε ένα παιχνίδι, λοιπόν. Δείτε πόσους πόντους μαζεύετε απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις και ανακαλύψτε στο τέλος πόσους πόντους ενέργειας δίνετε στην πραγματικότητα στο σώμα σας.

1)    Ξεκινάτε τη μέρα σας με πρωινό; Αν ναι, κερδίζετε 5 πόντους
Γιατί κερδίζετε; Τα πράγματα είναι απλά αν σκεφτείτε ότι το πρωινό (breakfast = break+fast) διακόπτει τη νηστεία και εφοδιάζει το σώμα με την ενέργεια που χρειάζεται για να ‘γεμίσει τις μπαταρίες’ του. Για να έχουμε ενέργεια θα πρέπει το σώμα μας να είναι πλήρες από τα μακρο και μικροθρεπτικά συστατικά που του χρειάζονται. Σκεφτείτε ότι όσοι καταναλώνουν συστηματικά πρωινό φαίνεται να καλύπτουν τη συνιστώμενη πρόσληψη σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και μέταλλα όπως σίδηρο, συστατικά απαραίτητα για καλύτερη απόδοση σε εργασίες που απαιτούν πνευματική διαύγεια. Επιπλέον, ένα ισορροπημένο πρωινό ρυθμίζει την έκκριση ινσουλίνης και κορτιζόλης, ορμόνες που επηρεάζουν κατά πολύ την ενεργητικότητά μας! Σύμφωνα και με τους νέους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς, ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιέχει ένα τρόφιμο από την ομάδα των γαλακτοκομικών, των δημητριακών και των φρούτων. Επιλέξτε, λοιπόν, ‘έξυπνα’ τρόφιμα όπως μούσλι, νιφάδες βρώμης ή bran flakes με γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, και κερδίστε τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και το σίδηρο που χρειάζεστε γευστικά, αλλά με λίγες θερμίδες. Επίσης καταναλώστε μαρμελάδες με φρουκτόζη με ολόκληρα κομμάτια φρούτων που χαρίζουν γεύση με λίγες θερμίδες. 

2)    Κάνετε μικρά και συχνά γεύματα; Αν ναι κερδίζετε άλλους 5 πόντους.
Γιατί κερδίζετε; Όταν μένουμε νηστικοί για αρκετή ώρα ή τρώμε ακατάστατα μέσα στην ημέρα (π.χ 1 μεγάλο φορτωμένο γεύμα το βράδυ και τίποτα άλλο όλη την υπόλοιπη μέρα) το μόνο που καταφέρνουμε είναι οι απότομες αυξομοιώσεις στη γλυκόζη μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εντείνεται το αίσθημα της κόπωσης αφού δεν τροφοδοτείται ο εγκέφαλος με την απαραίτητη ενέργεια. Και όπως είναι γνωστό, ο εγκέφαλος χωρίς υδατάνθρακες… δυσκολεύεται να πάρει μπρος! Αν θέλετε λοιπόν, να εφοδιάζετε με καύσιμα τον οργανισμό σας ισορροπημένα και να νιώθετε ευεξία όλη την ημέρα, καθιερώστε τα 5 – 6 γεύματα στο διαιτολόγιό σας και προσπαθήστε σε κάθε ένα από αυτά να υπάρχει μία πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Στα σνακ βάλτε φρυγανιές ολικής άλεσης, ρυζογκοφρέτες με ή χωρίς σουσάμι, ρυζογκοφρετάκια, κριτσίνια ολικής άλεσης και φρούτα. Αντίστοιχα στο κυρίως γεύμα επιλέξτε σπαγγέτι ολικής άλεσης ή σπαγγέτι σόγιας, πλιγούρι, ρύζι αναποφλοίωτο ή ρύζι καστανό, κριθαράκι σόγιας και σόγια κεμπαπ ή κιμά. Αν είστε από αυτούς που… το γλυκάκι τους τονώνει… μην πείτε όχι. Απλά επιλέξτε μια πιο ισορροπημένη εναλλακτική, όπως σοκολάτα με στέβια και δημητριακά για μία θρεπτική τόνωση χωρίς πολλές θερμίδες. 

3)    Φροντίζετε για την επαρκή σας ενυδάτωση; Άλλοι 5 πόντοι είναι δικοί σας.
Γιατί κερδίζετε; Η αφυδάτωση ή ακόμα και η ανεπαρκής ενυδάτωση σχετίζεται με αδυναμία συγκέντρωσης, με μεγαλύτερο αίσθημα κόπωσης αλλά και με αδυναμία απόδοσης. Μην αφήνετε το στόμα σας να στεγνώνει, και φροντίστε να λαμβάνετε καθημερινά 2 λίτρα υγρών, αν είστε γυναίκα, και 2,5 λίτρα, αν είστε άντρας, από τρόφιμα και ροφήματα. Σαν πρώτη πηγή ενυδάτωσης θα έχετε το νερό αλλά αν θέλετε μαζί με ενυδάτωση να έχετε και πιο ευχάριστη γεύση επιλέξτε χυμό, αναψυκτικό light, καφέ ή τσάι. Μην ξεχνάτε στα ροφήματα σας να χρησιμοποιείται καστανή ακατέργαστη ζάχαρη. 

4)    Κοιμάστε επαρκώς το βράδυ; Ε τότε... και οι τελευταίοι 5 πόντοι είναι δικοί σας.
Γιατί κερδίζετε; Οι λίγες ώρες ύπνου (< από 4 – 5) σχετίζονται με αίσθημα εξάντλησης, διάσπαση προσοχής και αδυναμία συγκέντρωσης.. Φροντίστε, λοιπόν, να χαρίζετε καθημερινά στο σώμα σας περίπου 7 – 8 ώρες ύπνου έτσι ώστε να ξεκουράζεστε επαρκώς και να μπορείτε να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό καθημερινά είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι.

Πόσους πόντους συγκεντρώσατε; 
Αν το άθροισμα δε σας βγαίνει 20, τότε μάλλον πρέπει να κινητοποιηθείτε. Κάντε την ισορροπία τρόπο ζωής και ευεξίας κάνοντας μικρά βήματα αλλαγής καθημερινά.

1ος στόχος; Συγκεντρώστε 20 βαθμούς!!!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ