Μπύρα στο σπίτι: Οδηγός αγοράς για αρχάριους - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Την απολαμβάνουμε παγωμένη – συνήθως – το καλοκαίρι, αποτελεί μία από τις αγαπημένες μας αλκοολούχες επιλογές και η ποικιλία της σε γεύσεις και αρώματα είναι τεράστια...

Ναι, καλά το καταλάβατε, μιλάμε με υπερβάλλοντα… ζύθο για την μία και μοναδική μπύρα, η οποία σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύετε είναι αρκετά εύκολο να παρασκευαστεί στο σπίτι. Πώς; Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις απαραίτητες γνώσεις.  
 
Ο εξοπλισμός 
 
Για να φτιάξετε μπύρα στο σπίτι αυτό που πρακτικά χρειάζεστε είναι ένα δοχείο το οποίο να είναι κατάλληλο για τρόφιμα και το οποίο να χωράει την ποσότητα μπύρας την οποία θέλετε να ζυμώσετε. Αν και μπορείτε να «χτίσετε» κομμάτι – κομμάτι τον εξοπλισμό αυτό αγοράζοντας νταμιτζάνες, σωλήνες, πυκνόμετρο και θερμόμετρο από το τοπικό εργαλειοπωλείο, πολύ πιο εύκολη υπόθεση είναι να προμηθευτείτε ένα έτοιμο kit ζυθοποίησης. 
 
Το κόστος του κυμαίνεται από 80€ μέχρι 100€ και περιλαμβάνει συνήθως έναν κάδο με βρυσάκι, έναν κάδο ζύμωσης με βρυσάκι και θερμόμετρο, αεροπαγίδα, γεμιστικό για τις φιάλες, πλαστικό αναδευτήρα, ταπωτικό για τις φιάλες, απολυμαντικό και βούρτσα καθαρισμού, πυκνόμετρο και κύλινδρο μέτρησης. Μια καλή επιλογή αγοράς, είναι αυτό εδώ της Brewferm, το οποίο «βγάζει» 23 λίτρα μπύρας, ή περίπου 42-44 μπουκάλια, μετά την αφαίρεση του ιζήματος. 
 
Στη συνέχεια, θα χρειαστείτε ένα έτοιμο μείγμα για μπύρα. Κυκλοφορούν σε κονσέρβες, και χωρίζονται ανάλογα με τους βασικούς τύπους μπύρας: ale, lager και lambic. Ανάλογα λοιπόν με το τι μπύρα θέλετε να φτιάξετε, αγοράζετε και το ανάλογο kit. Το κόστος του ανέρχεται στα 15€ και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από εδώ και από εδώ. 
 
Τέλος, άδεια μπουκάλια θα βρείτε στο τοπικό εμπόριο με κόστος από 0,20€ έκαστο, ενώ για να τα στεγνώσετε και να τα ξαναχρησιμοποιήσετε, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε και έναν στραγγιστήρα μπουκαλιών. 
 
Η παρασκευή για αρχάριους 
 
Αφού προμηθευτείτε το βασικό σετ εξοπλισμού και την κονσέρβα με το μείγμα, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε στην ζυθοπαρασκευή. Το μείγμα αραιώνεται με νερό, προσθέτετε μαγιά και η μπύρα ξεκινάει να ζυμώνεται αφήνοντας το διοξείδιο να φύγει. Αφού τελειώσει η πρώτη αυτή ζύμωση, η οποία διαρκεί περίπου μια εβδομάδα, η μπύρα μεταγγίζεται στα μπουκάλια και σε κάθε μπουκάλι προστίθεται μια κοφτή κουταλιά ζάχαρη ή δεξτρόζη. 
 
Αφού προστεθούν τα σάκχαρα, τα μπουκάλια ταπώνονται και αφήνονται για άλλη μια βδομάδα για να ολοκληρωθεί και η δεύτερη ζύμωση. Ύστερα παραμένουν για να «ηρεμήσουν» σε σκιερό και δροσερό μέρος ώστε να φύγει η «σπιρτάδα» της ζύμωσης και να δέσουν τα αρώματα, με προτεινόμενο χρόνο αναμονής τους δύο μήνες. 
 
Πηγή: www.in2life.gr - Nικόλας Γεωργιακώδης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ