Το ''Βατερλώ'' στο Παρίσι έγινε ''Δεκεμβριανά'' στη συγκυβέρνηση, με τις εκλογές να ''παίζουν'' δυνατά!

Ραγδαίες αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις, μετά το «Βατερλώ» στο Παρίσι και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τα πάντα κινούνται πλέον στην κόψη του ξυραφιού και σε περίπτωση που τα επόμενα 24ωρα δεν βρεθεί κοινός τόπος και δεν υπάρξει συμφωνία μέσω μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης σε υψηλό επίπεδο, τότε όλα είναι πιθανά στην Ελλάδα.

Στην παρούσα χρονική στιγμή και μετά το ναυάγιο στη βίλα Σάιντ του Παρισιού να είναι πλέον γεγονός, το αδιέξοδο είναι προφανές. Η πίεση προς την κυβέρνηση είναι αφόρητη να δεχθεί μια επώδυνη συμφωνία με μέτρα που δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή και με το χρόνο να πιέζει. Αν, επομένως, δεν υπάρξουν εξελίξεις στο σκέλος των διαπραγματεύσεων (τηλεφωνικές ή με e-mail) τότε είναι δύσκολη έως αδύνατη η συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ένα από τα σενάρια που ακούγεται δυνατά είναι να πάρει μια μικρή παράταση για τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς το ελληνικό πρόγραμμα με το αιτιολογικό του εορταστικού κλεισίματος των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων. Και στο χρονικό διάστημα να υπάρξουν συνεχείς επαφές με την τρόικα αλλά και τους πολιτικούς της προϊσταμένους. Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή, με δεδομένη τη στάση των εκπροσώπων των δανειστών στο Παρίσι, δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά αφού φαίνεται ότι έχει επιλεγεί μια συγκεκριμένη και σταθερή αντιμετώπιση της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

Το σήμα που στέλνουν οι δανειστές προς την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι δεν ενδιαφέρονται ουδόλως για την πολιτική κατάσταση ή για το αν θα γίνουν εκλογές και ποιος θα κυβερνήσει. Τους ενδιαφέρει να τηρηθεί πιστά και να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας το ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει νέα, σκληρά μέτρα μέσα στο 2015 αν θέλει να συνεχίσει να έχει τη στήριξη από τους ξένους. Το χαρτί του «πολιτικού κενού» σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και κάνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το έπαιξε καιρό η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται να μην ενδιαφέρει τώρα τους δανειστές. Κι αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη και στην Κουμουνδούρου.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ