Μade in Greece η διεθνής ταινία ''Πρόμαχος'': Με Έλληνες παραγωγούς για την επιστροφή των γλυπτών! (Φωτό - βίντεο)

Δύο δικηγόροι από την Αθήνα προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Όπως το χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου στεκόταν μπροστά από τον Παρθενώνα ως φρουρά, οι δύο τους πρέπει να βρουν το θάρρος να υπερασπιστούν στην δικαστική τους διαμάχη με το Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή των γλυπτών.

Οι δύο αμερικανοί παραγωγοί, ελληνικής καταγωγής, που υπογράφουν, επίσης, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας, Coerte και John Voorhees, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για την παρουσίαση της ταινίας, είπαν ότι στόχος τους ήταν να συμβάλλουν στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.Στην ταινία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, και οι έλληνες ηθοποιοί Γιώργος Χωραφάς, Γιώργος Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ειρήνη Κατσαρού, Κέλλυ Ελευθερίου, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιάννης Μόρτζος, Σπύρος Φωκάς, Παντελής Κοντογιάννης και Κασσάνδρα Βογιατζή.Η ταινία τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού & Αθλητισμού και Τουρισμού, ενώ έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”, του Μουσείου Ακρόπολης, του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου, του Ελληνοϊσπανικού Επιμελητηρίου και του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου και τη συνεργασία των φορέων “Return, Restore, Restart”, “Bring them back”, “Marbles Reunited” και “International Association for the Reunification of the Pantheon Sculptures.”Κατά την πρώτη προβολή της ταινίας σε κλειστό κύκλο στο Λονδίνο το καλοκαίρι, ο γνωστός βρετανός ηθοποιός Stephen Fry ο οποίος ήταν ανάμεσα στο κοινό, ένθερμος υποστηρικτής του ελληνικού αιτήματος περί επιστροφής των γλυπτών, χαρακτήρισε την ταινία ως ένα εξαιρετικό, εκπληκτικό έργο τέχνης και δήλωσε πως είναι η καλύτερη ταινία που έχει δει ποτέ σχετικά με τον ελληνικό πολιτισμό.Η ταινία προβάλεται ηδη στις αίθουσες από τις 27 Νοεμβρίου .

Δείτε το τρέιλερ...

Το άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς ήταν κολοσσιαίο έργο γλυπτικής στην Αρχαία Αθήνα. Τοποθετημένο στην Ακρόπολη μεταξύ των Προπυλαίων και του Ερεχθείου, ήταν ορατό από μεγάλη απόσταση, ακόμα και από τα καράβια που έπλεαν ανοιχτά του Σουνίου. Χρηματοδοτήθηκε από τα λάφυρα των Μήδων του Μαραθώνα και ήταν έργο του Φειδία. Στο άγαλμα αυτό η Αθηνά παρουσιάζονταν όρθια, και πάνοπλη όπως στην μάχη. Το δόρυ της ήταν τόσο μεγάλο που το ύψος του υπερέβαλε τον Παρθενώνα. Το όλο καλλιτέχνημα ήταν επιβλητικό και αξιοθαύμαστο, αλλά ακόμα πιο θαυμαστή ήταν η ασπίδα, στην οποία ο καλλιτέχνης παρίστανε την μάχη των Λαπιθών με τους Κενταύρους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ