Αντώνης Σαμαράς: «Ποιες εκλογές; Εκλογές εγώ δεν έχω!»

«Εκλογές δεν έχω» είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος της συνεδρίασης που πραγματοποίησε η επιτροπή της ΝΔ για την συνταγματική αναθεώρηση.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα ολοκληρωθεί η πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή ή θα διακοπεί λόγω πρόωρων εκλογών ενόψει και τις εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας «ποιες εκλογές; Έχετε εσείς συνδικαλιστικές εκλογές γιατί εγώ δεν έχω».

Είχε προηγηθεί υπαινικτική δήλωση Βενιζέλου για πρόωρες κάλπες όταν ο αντιπρόεδρος επιχειρηματολόγησε ότι η τρόικα δεν θέλει να μας αφήσει χωρίς μνημόνιο σε σκληρή επιτήρηση και θέλει εγγυήσεις που μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να δώσει.

Νωρίτερα, και κατά την συνεδρίαση ο πρωθυπουργός απεύθυνε μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση να συμμετέχει «στην μεγάλη εθνική προσπάθεια» επισημαίνοντας η ευκαιρία της Αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί.

Να σημειωθεί ότι ο μόνος τρόπος για να «τορπιλιστεί» η διαδικασία είναι να προκύψουν  πρόωρες εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως «‘Όποιος προσπαθήσει κάτι τέτοιο θα φέρει τεράστια ευθύνη» και πρόσθεσε «Η πρότασή μας θα φέρει νέο Σύνταγμα σε δυόμιση χρόνια το πολύ! Αν δεν προχωρήσει σήμερα η συνταγματική αναθεώρηση, νέο Σύνταγμα μπορεί να υπάρξει μόνο μετά το 2021! Είναι κρίμα να χαθούν κι άλλα χρόνια, για πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό. Ο Ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει….».

Πέραν αυτού ο κ. Σαμαράς άναψε το «πράσινο φως» στο συλλεχθούν οι υπογραφές που θα συνοδεύουν την πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος και έδωσε εντολή να επισπευστούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα 24ωρα η πρόταση θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση που θα εγκρίνει την σύσταση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις.  

Υπο αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα είναι ανοικτά και σε παράλληλες πορείες τα εξής θέματα: διαπραγμάτευση με την τρόικα, αναθεώρηση Συντάγματος, πιθανό  νομοσχέδιο με τα συμφωνηθέντα μέτρα που θα ικανοποιούν τους δανειστές και ζυμώσεις για την εκλογή του ΠτΔ.

Ολη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «

Η Παράταξή  μας είναι η πολιτική δύναμη των μεγάλων τομών και των καταλυτικών αλλαγών. Το έχει αποδείξει διαχρονικά. Το αποδεικνύει και σήμερα, ξεκινώντας την διαδικασία για τη μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση!

Η πρωτοβουλία της Αναθεώρησης του Συντάγματος ανοίγει νέους σύγχρονους ορίζοντες για την πολιτική ζωή της Ελλάδας. Γνωρίζετε καλά, αφού εσείς επεξεργαστήκατε την σχετική πρόταση, ότι δεν μιλάω για μια συνηθισμένη Αναθεώρηση. Αναφέρομαι σε ένα μεγάλο εγχείρημα. Και τούτο γιατί :

Πρώτον, θωρακίζει, ακόμη περισσότερο, θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως είναι τα δικαιώματα που αφορούν την Παιδεία, την Ιδιοκτησία και το Περιβάλλον.

Δεύτερον, εξορθολογίζει τη λειτουργία των τριών Εξουσιών και τη μεταξύ τους διάκριση. Έτσι π.χ.

Αποκαθιστά το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας ως Συντονιστή του Πολιτεύματος.

Ενισχύει τον κοινοβουλευτικό ρόλο της Βουλής και του Βουλευτή 

Περιορίζει τα προνόμια των Βουλευτών. Και ουσιαστικά καταργεί τα προνόμια που εμπόδιζαν την απρόσκοπτη ποινική δίωξη των μελών της Κυβέρνησης.

Εμπεδώνει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και προβλέπει την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα έχει βαρύνοντα λόγο τόσο στη συνταγματική οργάνωση και λειτουργία, όσο και στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών στελεχών.

                Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Η ευκαιρία της Αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί. ‘Όποιος προσπαθήσει κάτι τέτοιο θα φέρει τεράστια ευθύνη.

Η πρότασή μας θα φέρει νέο Σύνταγμα σε δυόμιση χρόνια το πολύ!

Αν δεν προχωρήσει σήμερα η συνταγματική αναθεώρηση, νέο Σύνταγμα μπορεί να υπάρξει μόνο μετά το 2021!

Είναι κρίμα να χαθούν κι άλλα χρόνια, για πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Ο Ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει….»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ