Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ποιος είναι ο «Χότζα» Νταβούτογλου & η γυναικολόγος σύζυγός του Σάρα; Τι πιστεύει για τις γυναίκες; Φωτό άλμπουμ του ισχυρού ζεύγους της Τουρκίας!

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είναι 55 χρόνων και τα τελευταία χρόνια κατείχε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Οι στενοί του συνεργάτες τον αποκαλούν "Χότζα", που θα πει `δάσκαλος`. Μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι που στα 40 του μπήκε στην πολιτική

Στο Λύκειο Αρρένων Κωνσταντινούπολης και το Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτζη δεν αναμείχθηκε με τα κοινά ούτε και είχε κοινωνική ζωή. Ήταν αφοσιωμένος στα βιβλία του και στην μελέτη του Πολιτισμού της Δύσης και της Ανατολής. Νεαρός του άρεσε να περπατά από την ισλαμική περιοχή του Φατίχ Κωνσταντινούπολης μέχρι το κέντρο της ιστορικής πόλης στο Σουλτάναχμέτ. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μπογάζιτζη.

Στο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης είχαν μετακινηθεί με την οικογένειά του από την Κόνια μετά τον θάνατο της μητέρας του την οποία έχασε πολύ μικρός. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε και την μητριά του την φώναζε "μητέρα". Ο πατέρας του ήθελε ο γιος του να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων για να πάρει το υφαντουργείο του πατέρα του με το οποίο ασχολείτο. Τον έστειλε και στο Λονδίνο ένα χρόνο για να βελτιώσει τα αγγλικά του. Τον Αχμέτ Νταβούτογλου δεν τον ικανοποίησε ωστόσο η διοίκηση επιχειρήσεων και μπήκε στο τμήμα πολιτικών επιστημών στην συνέχεια. Στη συνέχεια έκανε και δοκτοράτο στις πολιτικές επιστήμες.

Το 1984 παντρεύτηκε την Σαρέ, η οποία είναι γυναικολόγος και έκαναν δύο κόρες. Στις κόρες τους η Σαρέ έδωσε τα ονόματα και των `δύο μητέρων` του Νταβούτογλου. Το 1990 μετακόμισαν στην Μαλαισία και εγκαταστάθηκαν στην Κουάλα Λουμπούρ επειδή ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήθελε να συνεχίσει εκεί τη έρευνά του. Μελέτησε την τοπική κουλτούρα.

Το 1994 έγραψε το βιβλίο "Η πολιτιστική μεταστροφή και ο μουσουλμανικός κόσμος". Ακολούθησε το βιβλίο "Εναλλακτικά παραδείγματα". Από την Μαλαισία επέστρεψε το 1995. Τον τίτλο του αναπληρωτή καθηγητή τον πήρε στην Τουρκία και μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Το 1999 έγινε καθηγητής και μπήκε στο νεοϊδρυθέν τότε Πανεπιστήμιο ΜπεΙκέντ. Εκείνη την περίοδο έγραψε και το γνωστό του βιβλίο "Στρατηγικό Βάθος" .

Το 1980 γνωρίστηκε με τον Αμπτουλάχ Γκιουλ. Ένα άρθρο του προκάλεσε το ενδιαφέρον του Αμπτουλάχ Γκιουλ και άρχισαν να συναντούνται συχνά. Με τον Ταγίπ Ερντογάν γνωρίστηκε πριν γίνει Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αλλά ήταν πιο κοντά στον Γκιούλ. Όταν ο Γκιουλ ανέλαβε Πρωθυπουργός το 2002 έγινε σύμβουλός του. Πήρε τον τίτλο του Πρέσβη.

Μετά που ανέλαβε Πρωθυπουργός ο Ερντογάν παρέμεινε στη θέση του συμβούλου. Τότε ο Νταβούτογλου λειτουργούσε ως σκιώδης υπουργός εξωτερικών και επηρέαζε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ανέλαβε ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, στο Κυπριακό και στο πόλεμο στο Ιράκ. Στόχος του ήταν να εγκαταλείψει την πολιτική δύο τρία χρόνια αργότερα και να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή του καριέρα. Ωστόσο, ούτε ο Ερντογάν ούτε και ο Γκιουλ συμφώνησαν με την αποχώρησή του από την πολιτική. Ανέλαβε ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική.

Πριν την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία είχε πάει στην Ουάσινγκτον και προετοίμασε την επίσκεψη. Ασχολήθηκε με το Συριακό, το Παλαιστινιακό και το Ισραήλ. Προκάλεσε αντιδράσεις οι μυστικές συναντήσεις του με τον ηγέτη της Χαμάς Χαλίτ Μεσάλ. Χαρκακτηριζόταν πλέον ο `Κίσσινγκερ της Τουρκίας" ή ο "σκιώδης άνθρωπος". Επικρίθηκε πολύ. Κατηγορήθηκε ακόμη και ότι είναι `νεοοθωμανός` αλλά ο ίδιος δεν αποδέχτηκε τον χαρακτηρισμό. Στόχος του ήταν να κάνει την Τουρκία μια σημαντική χώρα της περιοχής. Ήθελε να γνωρίζει το κάθετί που γίνεται στην περιοχή. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ταξίδεψε σε 11 χώρες.

Ο Νταβούτογλου και οι γυναίκες 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε πριν λιγο καιρό πως «η μηχανική ανισότητα» στις σχέσεις των δύο φύλων στις αναπτυγμένες χώρες, έχουν άμεση σχέση με τον υψηλό δείκτη αυτοκτονιών. Και έφερε για παράδειγμα όσα συμβαίνουν στις σκανδιναβικές χώρες.

Η ομιλία του έγινε σε συνάντηση των γυναικών του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Στην ομιλία του αυτή ο Νταβούτογλου τόνισε την μεγάλη σημασία της «μητρότητας» και χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «πρωταθλήτρια στο ζήτημα αυτό»

 Μιλώντας και για την βία εναντίον των γυναικών χαρακτήρισε  «άτιμο όποιον χρησιμοποιεί παρόμοια μέσα, για να επιδείξει την αδυναμία του- ασχέτως αν γίνεται αυτό μέσα στην οικογένεια, ακόμη κι από πατέρα προς την κόρη του, ή  αν αυτό συμβαίνει στο δρόμο».

Υποστήριξε ακόμη πως από το 2002 οπότε ανέλαβε την εξουσία το κυβερνών κόμμα, «αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών βουλευτών, και σήμερα φτάνει στο 14,5% με στόχο να ξεπεράσουμε το 25%».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Χουριέτ στο δημοσίευμά της,  γυναικείες οργανώσεις, έχουν επανειλημμένα καταγγείλει την κυβέρνηση του ΑΚΡ ότι εφαρμόζει «υπερσυντηρητικά έως αυταρχικά μέτρα πολιτικής κουλτούρας».

Η Τουρκία κατατάσσεται στην 120ή θέση στον κατάλογο 130 κρατών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, για την ανισότητα των δύο φύλων. Και σύμφωνα με αυτόν τον κατάλογο, έχει πέσει 15 θέσεις από το 2006.

Το 2011 έκθεση του ΟΗΕ προσδιόριζε πως η «εσωτερική βία» στην Τουρκία είναι διπλάσια από εκείνη στις ΗΠΑ και δεκαπλάσια σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ