Αυτοί είναι οι...10 υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας ! Υπάρχουν άλλοι 10...

«Και τώρα η προεδρική εκλογή…». Το σύνθημα έχει δοθεί από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, μετά τη χθεσινή υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, παράλληλα με τις συζητήσεις με τους πιστωτές για την επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος, αρχίζει να συζητά το όνομα του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε πολλές φορές τα μεσάνυκτα της Κυριακής, κατά την ομιλία του στην προεδρική εκλογή. Αν και δεν ανακοίνωσε, όπως ανέμεναν διάφοροι, την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και την ημερομηνία έναρξης των ψηφοφοριών στη Βουλή, η αναφορά του και μόνο στο τρίπτυχο: συμφωνία με την τρόικα, προεδρική εκλογή και αναθεώρηση του Συντάγματος, δείχνει τα επόμενα βήματα.
Ήδη, ο ίδιος έχει αρχίσει και συζητά ορισμένα ονόματα και είναι πολύ πιθανόν πλέον να ανακοινώσει άμεσα το όνομα του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την ημερομηνία των ψηφοφοριών, καθώς υπάρχει εισήγηση αυτό να γίνει και πριν τα Χριστούγεννα, αφού πρώτα κλείσει ο φάκελος, συμφωνία με την Τρόικα.


 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TheTOC.gr, ο Πρωθυπουργός έχει υπόψη του τρία ονόματα: δυο πολιτικούς, ο ένας είναι από την κεντροδεξιά, ο άλλος από την κεντροαριστερά και υπάρχει και ένα τρίτο πρόσωπο, εκτός πολιτικής, που κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς.
 
Το ένα όνομα του προσώπου που προέρχεται από την κεντροδεξιά είναι του πρώην επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. του Σταύρου Δήμα, ο οποίος φέρεται να έχει πολλές πιθανότητες, ενώ και ο ίδιος έχει αρχίσει μεθοδικά, εδώ και πάρα πολύ καιρό, να προετοιμάζει το έδαφος με συναντήσεις που κάνει. Ο Στ. Δήμας έχει συνειδητά αποστασιοποιηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό από την τρέχουσα πολιτική δραστηριότητα, ακριβώς γιατί είχε και έχει κατά νου την προεδρική εκλογή.
 
Ο Πρωθυπουργός δεν είναι αρνητικός σε μια υποψηφιότητα Δήμα, ενώ για πολλούς στη ΝΔ το πρόσωπο που θεωρείται μια υποψηφιότητα που μπορεί να συγκεντρώσει τους 180, είναι ο επίτροπος στην Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο ίδιος δεν θα έλεγε όχι, ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με πολλούς ανεξάρτητους βουλευτές που δεν αρνούνταν ψήφο στον μετριοπαθή Αβραμόπουλο. Λέγεται ότι τις υποψηφιότητες Αβραμόπουλου και Δήμα της έχει συζητήσει ο Αντ. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και έχουν βρει πολλά θετικά σημεία, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.


 
Το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ως συνήθως επειδή «πουλάει» και λόγω του ειδικού πολιτικού βάρους που έχει, έπαιζε και παίζει κατά καιρούς από διάφορους, κυρίως, «καραμανλικούς», οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί να διαδεχθεί στον Κάρολο Παπούλια. Το ζήτημα είναι ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν επιθυμεί καμία ανάμειξη με την τρέχουσα πολιτική και επουδενί ανάληψη ρόλων. Ειδικά για το θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας το αρνείται, προβάλλοντας το επιχείρημα των αρμοδιοτήτων και όχι μόνο.  Υποψηφιότητα Κ. Καραμανλή, την οποία ο ίδιος δεν την συζητεί ούτε ως αστείο, υποστηρίζουν συνεχώς ακόμα και ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από την κεντροδεξιά. Ο Πρωθυπουργός δεν το έχει συζητήσει ποτέ μαζί του, καθώς ο Κ. Καραμανλής δεν το επιθυμούσε, ενώ ακόμα και αν δεχόταν, οι «παπανδρεϊκοί» θα αντιδρούσαν.
 
Ένα προσφιλές πρόσωπο για πολλές πτέρυγες της Βουλής είναι ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, το όνομα του οποίου ετέθη προ ημερών στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σηφουνάκη. Ήταν μια κίνηση που εξέπληξε πολλούς, αν και ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν υπάρχει περίπτωση και να γινόταν πρόταση να δεχθεί. Μετά από εκλογές ουδείς μπορεί εύκολα να πει ότι θα επέμεινε στην άρνησή του, αλλά αυτή τη στιγμή δεν συζητείται τέτοιο θέμα.
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, παραμένει το πρόσωπο από την κεντροαριστερά που είναι στη λίστα των υποψηφίων και αν και είχε «καεί» το όνομά του εδώ και μήνες, επανήλθε η συζήτηση γύρω από μια πιθανή υποψηφιότητά του. Για τον Φ. Κουβέλη κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, εάν τεθεί οργανωμένα το θέμα της υποψηφιότητάς του, αν και πολλοί λένε ότι ο ίδιος δεν θα έλεγε όχι να διαδεχθεί τον Κ. Παπούλια, μετά από εκλογές και έχοντας τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.


Εσχάτως έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, ένα πρόσωπο που έχει σημαντική στήριξη, εντός και εκτός Ελλάδας, όπως αυτό του δικαστικού Παναγιώτη Πικραμένου, ο οποίος έχει άριστες επαφές και με την γερμανική πλευρά, η οποία θα ήθελε να τον δει στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Το όνομά του, το οποίο προωθεί πολύ και ο επίτιμος προέδρος της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έχει αρχίσει και συζητείται έντονα. Ο Π. Πικραμένος είχε διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός στο μεσοδιάστημα της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου και πριν αναλάβει ο Αντ. Σαμαράς την πρωθυπουργία τον Ιούνιο του 2012.
 
Ένα όνομα που έχει αρχίσει δειλά-δειλά να εξετάζεται είναι αυτό του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου, που αποτελεί για πολλούς στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ μια άριστη επιλογή, αν και οργανωμένη συζήτηση δεν έγινε. Απλά ετέθη στο τραπέζι ως εναλλακτική, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση.
 
Το πρόσωπο που για πολλούς θα ήταν έκπληξη είναι αυτό της Μαρίας Δαμανάκη, μέχρι πρόσφατα επιτρόπου στην Ε.Ε. Η Μ. Δαμανάκη θεωρείται για ορισμένους στη ΝΔ μια καλή υποψηφιότητα, διότι είναι γυναίκα (άρα η πρώτη γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα), προέρχεται από την αριστερά και αποτελεί και μέλος της γενιάς του Πολυτεχνείου που συμβολίζει και την μεταπολίτευση.
 
Στην δεκάδα των ονομάτων που ακούγονται είναι και πρόσωπα εκτός πολιτικής, όπως π.χ. ο αστροφυσικός Δημήτρης Νανόπουλος και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ενώ κάλλιστα στον πίνακα των υποψηφιοτήτων θα μπορούσαν να είναι άλλοι πέντε με επτά! 
Όλα θα ξεκαθαρίσουν εντός των επόμενων 20 ημερών, ενώ θα οριστεί και η έναρξη των ψηφοφοριών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ