Πέθανε ο θαυμάσιος ζωγράφος & γελοιογράφος Δήμος Σκουλάκης! (φωτό)

Στο νοσοκομείο Υγεία όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες απεβίωσε τις πρωϊνές ώρες της Τετάρτης 10 Δεκεμβρίου ο ζωγράφος Δήμος Σκουλάκης. Ήταν 79 ετών.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Δήμος Σκουλάκης μαθήτευσε δίπλα στους Φώτη Κόντογλου και Σπύρο Παπαλουκά και το 1957 πήγε στο Παρίσι απ' όπου επέστρεψε σύντομα για να μαθητεύσει δίπλα στον Γιάννη Μόραλη. Σπούδασε επίσης σκηνογραφία και δούλεψε ως γελοιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά (ανάμεσά τους η Δημοκρατική Αλλαγή και ο Ταχυδρόμος).  

Η έκδοση του γελοιογραφικού άλμπουμ «Ο Τρελό και οι Άλλοι» που περιείχε 100 σκίτσα με στόχο την χούντα των συνταγμαρχών στην Ελλάδα  εκδόθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1969 και προκάλεσε αίσθηση. Η γελοιογραφία ακολούθησε τον Σκουλάκη και μετά την μεταπολίτευση σε ελληνικά αλλά και ξένα έντυπα.

Η ζωγραφική μπήκε ενεργά στη ζωή του Δ. Σκουλάκη το 1984 όταν εγκατέλειψε την γελοιογραφία. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας  υπήρξε χαρακτηριστικό των έργων του στα οποία φαίνονται οι επιρροές του από τον Μόραλη και τον Παπαλουκά.

Εκανε πολλές ατομικές εκθέσεις στην δεκαετία του 1980 (χαρακτηριστική είναι η αναδρομική έκθεση «Πρόσωπα στο φως» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγ. Παρασκευής το 1989, που παρουσίασε λεργα από τη μέχρι τότε πορεία του).

Σημαντικές εκθέσεις του στη δεκαετία του 1990 αφορούσαν τον υπόγειο σιδηρόδρομο («Υπόγεια διαδρομή» στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, 1995 -  «Underground Journey» στην γκαλερί Wigmore Fine Art στο Λονδίνο, 1997), ενώ το 2000 «Ο τζόγος και ο μύθος των μορφών» που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων ήταν μια έκθεση έργων εμπνευσμένων από αριστουργήματα των μεγάλων μουσείων με το προσωπικό, κριτικό σχόλιο του καλλιτέχνη για του μοντερνισμού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ