Μανώλης Μητσιάς στην πιο «ανθρώπινη» συνέντευξή του: «Κάνω παρέα με τον μανάβη μου αλλά είμαι φίλος και του Σαμαρά»

Μετρώντας περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μουσικής διαδρομής και συνεργασίες με τους σημαντικότερους δημιουργούς αυτού του τόπου, οι συστάσεις στην περίπτωση του Μανώλη Μητσιά είναι περιττές. Αυθεντικός και ποιοτικός ως ερμηνευτής και ως άνθρωπος ο Μανώλης Μητσιάς δηλώνει «χορτάτος από χειροκρότημα και συνεργασίες».

Με αφορμή τις παραστάσεις του στο Γυάλινο, το in.gr είχε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με το μεγάλο αυτόν ερμηνευτή.

Στις 12 Δεκεμβρίου ξεκινάτε εμφανίσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Πείτε μας μερικά πράγματα για τις εμφανίσεις σας αυτές.
"Είναι η 2η χρονιά που είμαι στο Γυάλινο και φέτος είμαι με ένα διαφορετικό σχήμα. Με έναν ροκ τραγουδιστή και μέλος των Πύξ Λαξ τον Μπάμπη Στόκα, που μου δίνεται η ευκαιρία να πούμε μαζί διάφορα τραγούδια τα οποία θα είναι πέρα από το έντεχνο-λαϊκό που τραγουδώ εγώ, θα είναι λίγο πιο ροκ. Θα με ακούσετε και σε κάτι διαφορετικό. Επίσης την καταπληκτική Φωτεινή Βελεσιώτου, μια χαρισματική τραγουδίστρια. Η Βελεσιώτου έχει τις αποχρώσεις του ρεμπέτικου τραγουδιού, θυμίζει λίγο Σωτηρία (Μπέλλου) αλλά χωρίς να είναι, έχει ένα δικό της προσωπικό ύφος και είμαι ευτυχής που θα συνεργαστούμε και θα τραγουδήσουμε μαζί. Και τη νεαρή Παυλίνα Βουλγαράκη η οποία λέει τραγούδια δικά της, πιο σημερινά. Το πρόγραμμα έχει ένα μεγάλο κύκλο τραγουδιών και για όλα τα γούστα." 

Θεωρείτε πως σήμερα οι νέοι τραγουδιστές έχουν μουσική παιδεία και γνώση της ελληνικής μουσικής παράδοσης; Είστε ικανοποιημένος από το ελληνικό τραγούδι σήμερα;
"Μερικοί έχουν, άλλοι όμως όχι. Είμαι και δεν είμαι ικανοποιημένος. Φωτεινές εξαιρέσεις υπάρχουν (οι αδελφοί Κατσιμίχα είναι σπουδαίοι δημιουργοί, ο Μάλαμας). Από την άλλη, τα ραδιόφωνα παίζουν μια playlist, ό,τι του κατέβει του καθενός. Δεν ξέρω αν οι νεότεροι τραγουδιστές έχουν μελετήσει τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Τσιτσάνη, εάν γνωρίζουν πώς τραγούδαγε ο Καζαντζίδης ή ο Μπιθικώτσης. Εγώ είχα την τύχη και τη χαρά να περάσω από μεγάλους συνθέτες που ήταν δάσκαλοι συγχρόνως (Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Θεοδωράκης, Μούτσης, Πάνου, Μαρκόπουλος). Μας έλεγαν πώς να πούμε ένα τραγούδι. Δεν είναι τυχαίο που οι συνθέτες, παρόλο που δεν είχαν φωνή, ήταν οι καλύτεροι ερμηνευτές των τραγουδιών τους. Τραγουδούσα με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Zoom και θυμάμαι στην πρόβα μου έλεγε πού πρέπει να μπει το κόμμα, ο τόνος, για να έχει το τραγούδι έκφραση, αλλιώς είναι ισοπεδωμένο. Τα νέα παιδιά μπορεί να μην έχουν αυτή την τύχη. Για αυτό λέω ότι πρέπει να μελετήσουν σε βάθος το λαϊκό τραγούδι." 

Ποια είναι η καθημερινότητα του Μανώλη Μητσιά ως πολίτης;
"Όπως ένας απλός έλληνας πολίτης. Θα βγω εδώ στην Νέα Ερυθραία το πρωί, όταν δεν δουλεύω, θα πιω καφέ με τους φίλους μου, θα πούμε τα ποδοσφαιρικά μας με τους ΑΕΚτζήδες, θα πάω στην αγορά, θα μιλήσω με το μανάβη, το χασάπη με όλους. Όπως έκανα παλιότερα στην Περιφέρεια που ζούσα και λέγαμε «καλημέρα» σε όλους. Νιώθω σαν σε μια μικρή πόλη, εδώ στην Νέα Ερυθραία." 

 

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σας δένει μια φιλία και μια σχέση οικογενειακή. Συμφωνείτε με την πολιτική του; Του ασκείτε κριτική;
"Του ασκώ κριτική. Δεν συμφώνησα ποτέ με την Τρόικα. Ήθελα να είναι η Ελλάδα ελεύθερη, να αποφασίζουμε εμείς. Όμως εμείς δυστυχώς σκάψαμε το λάκκο μας μόνοι μας. Εμείς φέραμε την Τρόικα εδώ πέρα, εμείς τρώγαμε τα δάνεια, εμείς γεμίζαμε τα καζίνο με λεφτά. Δεν παράγαμε τίποτα. Πώς λοιπόν θα επιβιώσουμε αν δεν παράγουμε πρώτη ύλη; Δεν επιτρέπεται να πηγαίνεις το πρωί στην Περιφέρεια και να βλέπεις γεμάτα τα καφενεία. Εγώ σαν ελεύθερος επαγγελματίας δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όλοι είχαν βολευτεί στο δημόσιο. Δεν συμφωνώ με την επιλογή του πρωθυπουργού οπωσδήποτε, αλλά από την άλλη μεριά κάποια πράγματα είναι απαραίτητα. Πρέπει να βάλουμε και εμείς λίγο μυαλό ως Έλληνες και να σωφρονιστούμε. Δεν πιστεύω ότι η Τρόικα είναι το ιδανικό. Οι Αμερικανοί έκαναν τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η μια πολιτεία βοηθάει την άλλη. Εδώ η μια πολιτεία κοιτάει πως θα καταστρέψει την άλλη. Πρώτα γίνεται η πολιτική ένωση και βγάζεις τον υπουργό εξωτερικών της Ευρώπης και μετά κάνεις τη νομισματική ένωση, την οικονομική. Είμαι εναντίον αυτής της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, δεν πιστεύω ότι λαοί μπορούν να «κουρευτούν» και να γίνουν ίδιοι. Ο κάθε λαός έχει την παράδοσή του και τα δικά του συν ή πλην." 

Σας έχει ασκηθεί κριτική, σας δημιουργήσει προβλήματα αυτή η σχέση σας με τον πρωθυπουργό;
"Μου έχουν πει διάφορα. Οι ηλίθιοι πάντα υπάρχουν. Εγώ από τον πρωθυπουργό δεν έχω πάρει ποτέ ούτε ένα ευρώ. Για να μη σας πω ότι έχω χάσει κιόλας. Ούτε και θέλω να πάρω για να μην εκτεθώ και βασικά να μην εκθέσω και τον ίδιο. Αυτή είναι η διαφορά μου με τους άλλους που είχαν κάτι κουμπαριές, κάτι γνωριμίες και τα παίρνανε. Εγώ δεν πήρα ποτέ από κανέναν, δεν πήγα ποτέ σε κανέναν και δεν θα πάω ποτέ σε κανέναν. Όπως δεν πήγα και σε κανέναν συνθέτη να μου δώσει μια νότα. Ό,τι τραγούδησα, το τραγούδησα γιατί οι ίδιοι με καλούσαν για να τραγουδήσω. Εγώ τις φιλίες μου δεν τις προδίδω. Με κανένα κομματικό δόγμα, με καμία κομματική επιταγή και κανένας δεν μπορεί να με πείσει τι να κάνω. Η πολιτική μας πράξη είναι η καθημερινότητα, πώς συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους, στο γείτονά μας, αν συμπονούμε αυτούς που πεινάνε." 

Ποιο είναι το σχόλιο του Μανώλη Μητσιά για την κυκλοφορία των δικών του CD στα περίπτερα και τις εφημερίδες;
"Δεν μου ανήκουν, ανήκουν στην εταιρεία καταρχήν. Δεύτερον, έχει θετικά αλλά έχει και αρνητικά. Θετικά ότι μέσω της εφημερίδας μπορεί να πάει σε χιλιάδες σπίτια, αλλά ο τρόπος που πηγαίνει είναι πολύ βίαιος και απότομος. Βίαια βάζεις μέσα στο σπίτι σου κάτι που δεν σου αρέσει ενδεχομένως. Αυτό είναι μια εμπορική σχέση μιας εταιρείας μέσω μιας εφημερίδας για να βγάλει τα σπασμένα. Όχι δεν μου αρέσει αυτό." 

Μετράτε δεκαετίες σημαντικής μουσικής διαδρομής, συνεργασίες με τους μεγαλύτερους έλληνες δημιουργούς, ποιητές, ερμηνευτές. Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες σας από εδώ και πέρα όσον αφορά τη δουλειά σας;
"Είμαι 45-46 χρόνια στο ελληνικό τραγούδι, επαγγελματικά. Και άλλα δυο-τρία όταν ξεκινούσα. Είμαι χορτάτος από χειροκρότημα και από συνεργασίες. Θα ήθελα μόνο να κάνω κάποιον δίσκο καλό και κάποιες συνεργασίες καλές. Δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Και αύριο να σταματήσω θα είμαι πολύ ευτυχής. Δεν θα αφήσω ποτέ τον εαυτό μου να διασύρεται δεξιά και αριστερά μη έχοντας φωνή." 


Εκτός από τις εμφανίσεις στο Γυάλινο, τι άλλο περιμένουμε από τον Μανώλη Μητσιά;
"Ούτε και εγώ ξέρω, για να είμαι ειλικρινής. Συναυλίες, τίποτα άλλο. Επίσης έχω δυο συναυλίες στο Μέγαρο 21 και 22 Απριλίου 2015. Και θα σας πω κάτι για πρώτη φορά: Επειδή η 21 Απριλίου είναι μια ημέρα περίεργη, είναι μέρα που είχα συλληφθεί όταν ήμουν νεαρός και πέρασα στρατοδικείο, στην αρχή το θεωρούσα σαν προσβολή να τραγουδήσω εκείνη την ημέρα. Όμως σκέφτηκα καλύτερα και είπα να κάνω μια συναυλία με τίτλο «Τα απαγορευμένα», με τραγούδια που δεν ήξερε κανείς γιατί απαγορευτήκανε. Ως σημείο αναφοράς στη μνήμη αυτών που τα γράψανε, που φυλακιστήκανε και βασανιστήκανε. Όπως τα «Θαλασσινά φεγγάρια» του Θεοδωράκη. Κανείς δεν τα πήρε χαμπάρι, γιατί 21 Απριλίου κυκλοφορήσανε και αποσυρθήκανε μετά. Αλλά και άλλα τραγούδια που γράψανε νέοι άνθρωποι." 

Πηγή: in.gr

Συνέντευξη: Τζωρτζίνα Ντούτση

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ