Live η ομηρία στο Σίδνεϋ: Ιμάμης από το Ιράν ο δράστης που κρατά δεκάδες ομήρους - Τι ζητάει;

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της ομηρίας σε καφέ του Σίδνεϊ και όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα πρόκειται για τον 49χρονο Ιρανό Μαν Μαρόν Μονίς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο 49χρονος που κρατά πολλούς ομήρους στο καφέ Lindt, είναι σκληροπυρηνικός μουσουλμάνους κληρικός και έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές δυνάμεις.

Κίνησε την προσοχή των τοπικών αρχών όταν προ μηνών απέστειλε επιστολές με δηλητήριο στις οικογένειες νεκρών Αυστραλών στρατιωτών, ενώ πριν ένα χρόνο κατηγορήθηκε για συνέργεια στη δολοφονία της πρώην συζύγου του και μητέρα των δύο παιδιών του, Νολίν Χάισον Παλ, η οποία βρέθηκε νεκρή από επίθεση με μαχαίρι. Για το θάνατό της ωστόσο κρίθηκε ένοχη η πρώην σύντροφος του κληρικού, Αμιρά Ντρούντις.


Καταδικάστηκε σε 300 ώρες κοινωνικής εργασίας για την αποστολή «προσβλητικών επιστολών» με την βοήθεια της τότε συντρόφου του.


Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης, οι επιστολές εστάλησαν στις οικογένειες του Λουκ Γουόρσλει και του Τζέισον Μαρκς, που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το 2007 και το 2008 αντίστοιχα, ενώ έστειλε και μία ακόμα στην οικογένεια του Κρεγκ Σέντζερ που σκοτώθηκε στη βομβιστική επίθεση του ξενοδοχείου Μάριοτ στην Τζακάρτα το 2007.


Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιστολές αυτές ήταν η δική του εκδοχή «ενός καλαθιού με λουλούδια» και μίας «κάρτας συλλυπητηρίων».

ΔΕΙΤΕ LIVE

Η αναπληρώτρια επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Κάθριν Μπερν δήλωσε πως οι όμηροι «δεν φθάνουν τους 30». Νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Lindt Australia Στιβ Λόαν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Business πως στο καφέ εργάζονταν γύρω στους 10 ανθρώπους και υπήρχαν «πιθανόν 30 πελάτες», αν και είχε διευκρινίσει πως πρόκειται για μια εκτίμηση. Η Μπερν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως ο ένοπλος έχει βλάψει κάποιον από τους υπόλοιπους ομήρους.

Νωρίτερα, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν για σχέδια ισλαμιστών να πλήξουν στόχους στην Αυστραλία, ανέφερε πως δεν έχει γίνει γνωστό εάν το περιστατικό έχει «πολιτικά κίνητρα», αν και όπως είπε, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι». Ανακοίνωσε ακόμη πως συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα.

«Είναι πράγματι σοκαριστικό το γεγονός ότι αθώοι άνθρωποι κρατούνται όμηροι από ένοπλους που έχουν πολιτικά κίνητρα», δηλώνει λίγη ώρα μετά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αντιστρέφοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, δήλωσε ότι οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου των αστυνομικών αρχών ο επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε: «Προτεραιότητά μας είναι όλοι οι άνθρωποι να βγουν από το καφέ σώοι και αβλαβείς. Είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που έχει αντιδράσει η Πολιτεία. Κανένας από τους ομήρους δεν έχει τραυματιστεί και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Συνιστώ ψυχραιμία».

Σε ερώτηση αν γνωρίζουν οι Αρχές ποιος ή ποιοι βρίσκονται μέσα στο καφέ, ο εκπρόσωπος αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες. 

 

 

 Τρία τηλεοπτικά μέσα έχουν μιλήσει απευθείας με ομήρους, ένα εξ αυτών είναι και το Channel 10. Κατά τα λεγόμενά τους ο δράστης έχει ως αίτημά του να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ και να του παραδοθεί μια σημαία του ISIS.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των ομήρων.

Έπειτα από τις μαρτυρίες των δύο γυναικών που απέδρασαν από το καφέ, ο δράστης ισχυρίζεται ότι έχει τοποθετήσει τέσσερις βόμβες, δύο μέσα στο «Lindt Chocolate Cafe» και άλλες δύο σε άγνωστα σημεία, εκτός του καφέ. Ωστόσο, η αστυνομία κρατά επιφυλακτική στάση απέναντι σε αυτές τις πληροφορίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, breakingnews.com
Φωτογραφίες; AAP, Reuters

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ