5 λαχταριστά πιάτα με καρότο: Αφιέρωμα στο αγαπημένο λαχανικό!

Προσφέρεται για ατελείωτους πειραματισμούς λόγω του έντονου χρώματος και της ιδιαίτερης γεύσης που προσδίδει σε κάθε αλμυρή και γλυκιά συνταγή.

Σαλάτα με καρότο, φακές και πορτοκάλι
(προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 45΄)

Υλικά για 6 άτομα: 
300 γραμμ. φακές, 4 καρότα, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, 3 πορτοκάλια, ½ κ.γ. κύμινο, ½ κ.γ. κουρκουμά, ½ ματσάκι φρέσκο κόλιαντρο, μερικές λεπτές ίνες από πράσο, ελαιόλαδο, ξίδι μπαλσάμικο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Περνάτε τις φακές από κρύο νερό, τις ρίχνετε σε μια κατσαρόλα, τις καλύπτετε με κρύο νερό και τις αφήνετε να βράσουν με κλειστό καπάκι για περίπου 20΄.
2. Προσθέτετε το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τα καρότα κομμένα σε κύβους, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για επιπλέον 20΄.
3. Όταν είναι έτοιμες, σε περίπτωση που δεν έχει εξατμιστεί τελείως το νερό, τις σουρώνετε καλά μαζί με τα λαχανικά και στη συνέχεια τα τοποθετείτε όλα μαζί σε μια σαλατιέρα.
4. Αλατοπιπερώνετε, βάζετε το κύμινο και τον κουρκουμά, ραντίζετε με ελαιόλαδο και λίγο ξίδι, προσθέτετε τις ίνες του πράσου, το χυμό από τα 2 πορτοκάλια και το άλλο πορτοκάλι κομμένο σε φέτες.
5. Ανακατεύετε με απαλές κινήσεις, πασπαλίζετε με το φρέσκο κόλιαντρο, αφού πρώτα το πλύνετε, το στεγνώσετε καλά και το ψιλοκόψετε.
6. Τη σερβίρετε χλιαρή.

Σούπα με καρότο και κίτρινο τυρί
(προετοιμασία 10΄, μαγείρεμα 30΄)

Υλικά για 4 άτομα: 
10 καρότα, 150 γραμμ. κίτρινο τυρί, ½ λίτρο γάλα, 200 γραμμ. λευκό τυρί, 2 κ.σ. λευκό ξίδι, 50 γραμμ. μέλι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τα 9 καρότα σε ροδέλες. Τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα μαζί με το γάλα και λίγο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου 30΄ έως ότου μαλακώσουν.
2. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύετε το λευκό τυρί με το ξίδι και το φυλάτε στην άκρη. Σε ένα άλλο σκεύος ανακατεύετε καλά το ωμό καρότο με το κίτρινο τυρί, αφού πρώτα τα περάσετε από τον τρίφτη, κι επίσης τα φυλάτε στην άκρη.
3. Σουρώνετε τα βρασμένα καρότα κρατώντας λίγο από το ζωμό τους. Στη συνέχεια τα χτυπάτε στο μπλέντερ ρίχνοντας, όποτε και αν χρειάζεται, λίγο ζωμό μέχρι το μείγμα να αποκτήσει βελουτέ υφή. Όταν είναι έτοιμο, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε καλά.
4. Στο κέντρο κάθε μπολ βάζετε 1 κουταλιά από το μείγμα με το λευκό τυρί και στη συνέχεια μοιράζετε τη σούπα. Τέλος πασπαλίζετε με το τριμμένο ωμό καρότο και το κίτρινο τυρί και σερβίρετε.

Μοσχαρίσιο κότσι με καρότο και πάπρικα
(προετοιμασία 15΄, μαγείρεμα 4 ώρες και 30΄, μαρινάρισμα 6 ώρες)

Υλικά για 4 άτομα: 
1 κιλό μοσχαρίσιο κότσι, 1 ½ κιλό καρότα baby, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. πάπρικα, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Πασπαλίζετε το κρέας με την πάπρικα, το περνάτε από το ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές, προσθέτετε το σκόρδο πολτοποιημένο και το διατηρείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.
2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 1500 C. 
3. Τοποθετείτε το κρέας σε μια γάστρα και το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 3 ώρες.
4. Καθαρίζετε τα καρότα και τα βάζετε στη γάστρα με το κρέας, αφού συμπληρωθούν οι 3 ώρες ψησίματος, και συνεχίζετε το ψήσιμο για επιπλέον μιάμιση ώρα.
5. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, σερβίρετε το καραμελωμένο κρέας με τα καρότα ραντίζοντάς το με τους χυμούς του.

Tip: Αν δεν βρείτε καρότα baby, χρησιμοποιήστε τα κανονικά κόβοντάς τα όμως στη μέση.

Ριζότο με καρότο και σταφίδες
(προετοιμασία 5΄, μαγείρεμα 20΄)

Υλικά για 4 άτομα: 
3 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρές λωρίδες, 1 ½ φλιτζ. ρύζι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.γ. αλάτι, ¼ κ.γ. τριμμένη κανέλα, ¼ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ, 2 ½ φλιτζ. νερό, 2/3 φλιτζ. σταφίδες

Εκτέλεση
1. Σοτάρετε σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο τα καρότα, το βούτυρο, το αλάτι, την κανέλα και το τζίντζερ σε μέτρια φωτιά για περίπου 8΄ μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
2. Προσθέτετε το νερό και τις σταφίδες και τα αφήνετε όλα μαζί να πάρουν μια βράση.
3. Στη συνέχεια ρίχνετε το ρύζι και λίγο επιπλέον νερό, αν χρειάζεται, και βράζετε για περίπου 10΄-12΄ έως ότου είναι έτοιμο το ρύζι. Σερβίρετε.

Tip: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουσκούς αντί για ρύζι και να προσθέσετε στα υλικά και πιπεριές.

Κέικ καρότο με γλάσο (προετοιμασία 30΄, μαγείρεμα 45΄, αναμονή 1 ώρα)

Υλικά για 4 άτομα: 
2 καρότα, 1 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.γ. μαγειρική σόδα, ¾ φλιτζ. ελαιόλαδο, ½ κ.γ. τριμμένη κανέλα, ½ φλιτζ. ζάχαρη, 3 αυγά, 1 βανίλια 
Για το γλάσο: 250 γραμμ. τυρί κρέμα, ½ φλιτζ. ζάχαρη άχνη, 1 βανίλια

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 1700 C, λαδώνετε μια στρογγυλή φόρμα και στρώνετε λαδόχαρτο.
2. Καθαρίζετε τα καρότα, τα πλένετε καλά και τα τρίβετε.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε τα αλεύρια, τη μαγειρική σόδα και την κανέλα.
4. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τα αυγά και τη βανίλια μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
5. Στη συνέχεια το ρίχνετε στο μπολ με τα αλεύρια και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε απαλά ώστε το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Έπειτα προσθέτετε και το καρότο και αναδεύετε με τον ίδιο τρόπο. 
6. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, το βάζετε στη φόρμα και το ψήνετε στο φούρνο για περίπου 45΄.
7. Στο μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο: σε ένα μπολ ρίχνετε το τυρί, την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου το μείγμα γίνει ομοιογενές.
8. Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη για 5΄. Μετά το ξεφορμάρετε και περιμένετε περίπου 1 ώρα να κρυώσει τελείως.
9.Πριν σερβίρετε, ρίχνετε το γλάσο και περιμένετε λίγο να σταθεροποιηθεί.

Πηγή: elle.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ