Καταιγίδα πολυνομοσχεδίων & βροχή τροπολογιών με προεκλογικό άρωμα!

Νομοθετικός «πυρετός» με έντονο προεκλογικό άρωμα επικρατεί αυτές τις ώρες και τις ημέρες στη Βουλή, στο περιθώριο των κρίσιμων διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – οι οποίες, όπως είναι φυσικό, μονοπωλούν το ενδιαφέρον: (Πολυ)Νομοσχέδια προωθούνται με καταιγιστικούς ρυθμούς, ενώ «βροχή» είναι και οι τροπολογίες, υπουργικές και βουλευτικές, που εισάγονται για να ρυθμιστούν και «τακτοποιηθούν» διάφορες υποθέσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι αποφασίστηκε να συζητηθούν και ψηφιστούν σχέδια νόμου τόσο το Σάββατο όσο και την ερχόμενη Δευτέρα – ημέρες οι οποίες βάσει του Κανονισμού της Βουλής δεν είναι μεταξύ εκείνων κατά τις οποίες πραγματοποιείται νομοθετική εργασία. Την ίδια στιγμή, και έως το μεσημέρι σήμερα, για τρία νομοσχέδια που εισάγονται προς έγκριση στην Ολομέλεια τα προσεχή λίγα 24ωρα, κατατέθηκαν για να γίνουν αποδεκτές και να ψηφιστούν ... 49 τροπολογίες! Τρεις για νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης (συζητείται αύριο Πέμπτη), 27 του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Παρασκευή και Σάββατο), και 19 του Υπουργείου Υγείας (την Δευτέρα).

Απαντες οι παλαιοί κοινοβουλευτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Βουλής συμφωνούν στην εκτίμηση ότι «μόνο σε προεκλογικές περιόδους, «βομβαρδίζεται» η Βουλή με τροπολογίες».

Μεταξύ αυτών των τροπολογιών αρκετές χαρακτηρίζονται «εκπρόθεσμες», άρα μόνο αν γίνουν αποδεκτές από τον αρμόδιο υπουργό μπορούν να ενταχθούν στο νομοσχέδιο, ενώ υπάρχουν ως συνήθως και –κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής- άσχετες με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου στο οποίο επιχειρείται να συμπεριληφθούν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα;

Στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, κατατέθηκαν τροπολογίες για το εφάπαξ των Εθελοντών Μακράς Θητείας των Ενόπλων Δυνάμεων, την κύρωση συμφωνητικού  για προβλήτες στον Πειραιά (υπουργική), εργασιακά ζητήματα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, φορολογικά για τους αγρότες, εργασιακά ιατρών του ΕΣΥ και πυροσβεστών, καθώς και την κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 150 χιλιάδων ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει και τροπολογία που από το περιεχόμενό της, μπορεί να ενταχθεί σε εκείνες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις οποίες πολλά έχουν λεχθεί ειδικά ως προς το εάν οι βουλευτές είναι σε θέση να γνωρίζουν τί ακριβώς ψηφίζουν. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω τροπολογία αναφέρεται επί λέξει: «Αντικαθίσταται η παρ. Ε του άρθρου 2 στο από 27.2.1998 ΠΔ (Δ’125) ως εξής: «Ε. Περιοχή με στοιχείο Γ – Γεωργική Γη» και η παρ. Α του άρθρου 3 στο από 16.02.1990 Π.Δ. (Δ’ 87) ως εξής: «Α. Περιοχές με στοιχείο 1 – Γεωργική Γη».

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν τροπολογίες με βουλευτική υπογραφή, οι οποίες αφορούν συνεταιριστικές τράπεζες, συνταξιούχους μελών οικοδομικών συνεταιρισμών, και υποθέσεις συμβολαίων για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο αριθμός των τροπολογιών θα αυξηθεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ