Πώς & που να επενδύσετε χρήματα με βάση το προφίλ σας - Όλα τα κριτήρια!

Χρήσιμες οδηγίες για να... ανακαλύψετε το προφίλ σας και να «χτίσετε» το χαρτοφυλάκιο που σας ταιριάζει. Οι στόχοι, ο κίνδυνος και ο απαιτούμενος χρονικός ορίζοντας των επενδύσεων.

Πλήθος συζητήσεων και αναφορών έχει γίνει για το ότι η πλειονότητα των μικροεπενδυτών σε βάθος χρόνου έχει σημειώσει πολύ χειρότερες αποδόσεις σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς. Συνήθως αγοράζει στα ψηλά της αγοράς και πουλάει στα χαμηλά της.

Του Στέφανου Κοτζαμάνη - Euro2day.gr

Πολλές φορές επίσης, οι επενδυτές «χάνουν τα χαρτιά και τις αποδόσεις μέσα από τα χέρια τους» είτε γιατί ενδιάμεσα αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, είτε γιατί τρομοκρατούνται από τις έντονες διακυμάνσεις της αγοράς και ρευστοποιούν εσπευσμένα.

Η θέση των επαγγελματιών της αγοράς είναι πως μεγάλο ζητούμενο για έναν επενδυτή είναι να ανακαλύψει το προφίλ του και να επενδύει με συνέπεια με βάση το συγκεκριμένο προφίλ που του ταιριάζει.

Σε γενικές γραμμές, ένας επενδυτής εντάσσεται στο επιθετικό προφίλ, όσο περισσότερο κίνδυνο είναι διατεθειμένος να αναλάβει, όσο μεγαλύτερη ρευστότητα διαθέτει, όσο καλύτερος γνώστης των αγορών είναι, όσο μακρύτερο επενδυτικό ορίζοντα επιλέγει και όσο μικρότερο ποσοστό των αποταμιεύσεών του τοποθετεί στη συγκεκριμένη επένδυση.

Η Interamerican -μέσω τις ιστοσελίδας της- για να βρει το επενδυτικό σας προφίλ και για να προτείνει συγκεκριμένο μίγμα επενδύσεων, σας υποβάλει δέκα ερωτήσεις, που έχουν τη μορφή των πολλαπλών επιλογών (multiple choice).

Αν λοιπόν από τις απαντήσεις στις συγκεκριμένες ερωτήσεις, προκύψει ένας επενδυτής για τον οποίον ισχύουν τα παρακάτω:

• Σκοπεύει να επενδύσει τα χρήματά του έως πέντε χρόνια.

• Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να εξαγοράσει σημαντικό μέρος του κεφαλαίου του μέσα στην περίοδο αυτή

• Τα έσοδά του υπερκαλύπτουν σε οριακό βαθμό τα έξοδά του

• Η επένδυση αυτή αντιπροσωπεύει το 25%-50% των αποταμιεύσεών του

• Μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών δοσμένων επενδύσεων θα διάλεγε αυτή με μικρότερη μέση ετήσια απόδοση, αλλά και με μικρότερες διακυμάνσεις από έτος σε έτος

• Θα υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ρευστοποιήσει την επένδυσή του, αν η τρέχουσα αξία της μέσα σε ένα μήνα μειωνόταν κατά 15%.

• Είναι μικρή η πιθανότητα του να επενδύσει τα χρήματά του ακολουθώντας το ρεύμα της αγοράς, ή μέσω συστάσεων από μη ειδικούς.

• Γνωρίζει αρκετά καλά τόσο τις μετοχικές, όσο και τις ομολογιακές επενδύσεις.

• Η μέχρι τώρα συνολική επενδυτική του εμπειρία από μετοχές και ομόλογα είναι αρνητική.

 

Όλη η συνέχεια εδώ - euro2day.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ