Supermen κάνει τους Έλληνες αστυνομικούς το νέο σύστημα Tetra - Προσφορά της Μεγάλης Βρετανίας στον Βασίλη Κικίλια

Δωρεά της βρετανικής κυβέρνησης και Ελλήνων επιχειρηματιών είναι το νέο σύστημα επικοινωνιών Tetra που απέκτησε η ΕΛ.ΑΣ. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε διάστημα 4 έως 6 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και περιγράφεται από στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ ως τεχνολογικά πιο προηγμένο σε σύγκριση με το προγενέστερο, που είχε αποκτηθεί παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κατασκευάστρια εταιρεία του νέου συστήματος Tetra είναι η εταιρεία Sepura PLC με έδρα το Κέμπριτζ της Αγγλίας. Ωστόσο, η δωρεά του προς το ελληνικό Δημόσιο γίνεται μέσω της εταιρείας Lamas Pinto Consultants Corporation με έδρα τη Νέα Υόρκη. Στη διαδικασία επιλογής της αμερικανικής εταιρείας ενεπλάκη, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η βρετανική Sepura. Η πρόταση των Αγγλων για παραχώρηση - δωρεά συστήματος επικοινωνιών Tetra διατυπώθηκε για πρώτη φορά προς Ελληνες αξιωματούχους στις αρχές του καλοκαιριού. Η διαδικασία τελεσφόρησε έπειτα από μήνες διεργασιών και διαπραγματεύσεων στις οποίες κεντρικό ρόλο είχαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Θανάσης Ανδρεουλάκος.

Ο κ. Κικίλιας μάλιστα φέρεται να ενημερώθηκε αναλυτικά για τις δυνατότητες του νέου συστήματος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Μ. Βρετανία. Η αξία του Tetra Sepura ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ η συμφωνία προβλέπει και τη δωρεάν παροχή τεχνικής υποστήριξης του συστήματος για ένα χρόνο, υπηρεσία αξίας 2,2 εκατ. ευρώ. Η επέκταση της συμφωνίας συντήρησης μετά την πάροδο του πρώτου έτους λειτουργίας θα γίνει με διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού. Η αποδοχή της δωρεάς επισημοποιήθηκε με υπογραφή πράξης του υπουργείου Οικονομικών την 11η Δεκεμβρίου. Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δήλωσαν ότι το ελληνικό Δημόσιο εξοικονόμησε σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστεί ότι το κόστος ανανέωσης της σύμβασης με την κοινοπραξία Siemens - SAIC θα ανερχόταν σε 72 εκατ. ευρώ. Το νέο σύστημα Tetra θα μπορεί να μεταφέρει, εκτός από ήχο, και εικόνα, ενώ παρέχει δυνατότητα και αυτόματου εντοπισμού της θέσης.

Τι σημαίνουν αυτά; Οτι κάθε αστυνομικός που θα κρατάει στο χέρι του έναν ασύρματο Tetra («τερματικό» στη γλώσσα των αστυνομικών) θα μπορεί όχι μόνο να συνομιλεί με το κέντρο επιχειρήσεων ή συναδέλφους του, αλλά και να στέλνει π.χ. τη φωτογραφία ενός υπόπτου. Επιπλέον, οι αξιωματικοί στα κέντρα επιχειρήσεων θα μπορούν να γνωρίζουν και να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την ακριβή θέση των αστυνομικών που θα είναι εφοδιασμένοι με τερματικά - ασυρμάτους. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν τα στελέχη του υπουργείου και στο γεγονός ότι τα «κλειδιά» κρυπτογράφησης των επικοινωνιών θα κατέχει στο εξής η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. και όχι η εταιρεία πάροχος της τεχνολογίας, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Η προηγούμενη, δεκαετής σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία Siemens - SAIC έληξε την 31η Ιουλίου, καθώς η ανανέωσή της αντί ποσού που άγγιζε τα 60 εκατ. ευρώ κρίθηκε ασύμφορη.

Ομάδα εργασίας που συστάθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα κ. Θανάση Ανδρεουλάκου και αρμοδιότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης της σύμβασης για πέντε χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόστος λειτουργίας του παλαιού συστήματος ήταν τέσσερις φορές ακριβότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα χωρών του εξωτερικού. Στο μεταξύ, σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η βρετανική αστυνομία δώρισε σύστημα τηλεφωνικών υποκλοπών στη νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Το σύστημα «νόμιμων συνακροάσεων» είναι αντίστοιχο αυτών που διαθέτουν η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ και έχει εδώ και μερικούς μήνες τεθεί σε λειτουργία. Βρετανοί αξιωματούχοι, μάλιστα, ανέλαβαν την εγκατάσταση του συστήματος και την εκπαίδευση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. Τέλος, τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να επισημοποιηθεί η προμήθεια από την ΕΛ.ΑΣ. μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ