24 ώρες πριν την τρίτη και φαρμακερή ψηφοφορία για Πρόεδρο με άπιαστο το «180» - Έχουμε έναρξη προεκλογικής περιόδου;

Με μόνο, αλλά όχι απλό, ερώτημα εάν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την άκαρπη κατάληξη της ψηφοφορίας ή θα γίνει η... έκπληξη που θα οδηγήσει τον κ. Σταύρο Δήμα στο Προεδρικό Μέγαρο, οι 300 της Βουλής καλούνται στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας σε μία από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας. 

Στα κομματικά επιτελεία διατυπώνεται σχεδόν βεβαιότητα για το αποτέλεσμα, πλην όμως ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το ενδεχόμενο ανατροπών στο «παρά πέντε» της ψηφοφορίας. Αλλωστε, κάποιοι βουλευτές, όπως οι κεντροδεξιοί Βύρων Πολύδωρας και Βασίλης Καπερνάρος, μοιάζει να αναμένουν να ψηφίσουν οι... 178 πρώτοι βουλευτές, πριν οι ίδιοι δώσουν ψήφο (ως 179ος και 180ός) για την εκλογή Δήμα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο, όσο ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ εμφανίζονται αμετακίνητοι αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές, από την Κεντροαριστερά, όπως ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης και ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «τοξικό κυνήγι κεφαλών» από την κυβέρνηση, ο δε κ. Τατσόπουλος έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο επιτελείο του Μαξίμου, καθώς αν και δηλώνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη σταθερότητας και ρίχνει βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στο «παρών».

Η κρίσιμη όσο και μοιραία παράμετρος της εκλογής είναι η ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο κ. Φώτης Κουβέλης, από βασικός υποψήφιος για την προεδρία, βρίσκεται ένα βήμα πριν την απορρόφηση του κόμματός του από το ΣΥΡΙΖΑ. Πλην του ιδίου, που θα βρίσκεται στο Επικρατείας, πέντε ακόμη βουλευτές μοιάζουν έτοιμοι να ακολουθήσουν, και άρα να μην ψηφίσουν τον κ. Στ. Δήμα. Πρόκειται για τους Ασημίνα Ξυροτύρη, Δημ. Αναγνωστάκη, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη και Γ. Κυρίτση.

Απομένουν τρεις της ΔΗΜΑΡ (Δ. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας και Γ. Πανούσης) και η κ. Νίκη Φούντα, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία της προηγούμενης Τρίτης, που αν και δεν ακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ουδόλως προεξοφλείται –μάλλον το αντίθετο– να ψηφίσουν για Πρόεδρο.

Ακόμη και στην περίπτωση, όμως, που οι τέσσερις εκ της ΔΗΜΑΡ υπερψήφιζαν τον κ. Δήμα, τα μαθηματικά της προεδρικής κάλπης θα παρέμεναν εξαιρετικά δύσκολα. Διότι, εάν δεν υπάρξει μαζική μετακίνηση κοινοβουλευτικής ομάδας, κάτι που δεν αναμένεται, το «180» δύσκολα αθροίζεται. Η κυβέρνηση, άλλωστε, μοιάζει να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια που είχε από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων, έχοντας ήδη εξασφαλίσει 13 εκ των συνολικά 25: πέντε κεντροαριστερούς (Σπ. Λυκούδη, Χρ. Αηδόνη, Γρ. Ψαριανό, Β. Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου), έξι κεντροδεξιούς (Π. Μελά, Γ. Κασαπίδη, Κ. Γιοβανόπουλο, Μίκα Ιατρίδη, Γ. Νταβρή, Γ. Κουράκο) και τους δύο αποσχισθέντες από τη Χρ. Αυγή (Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο). Υπάρχουν άλλοι πέντε που, όπως αναφέρθηκε, θα μπορούσαν να ψηφίσουν (υπό πολλές προϋποθέσεις), δηλαδή οι Β. Πολύδωρας, Β. Καπερνάρος, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Τατσόπουλος και η κ. Νίκη Φούντα. Και υπάρχουν περισσότεροι που είναι σαφές ότι δεν δίνουν ψήφο: Οδ. Βουρούδης, Π. Μουτσινάς, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραχήλ Μακρή, Θ. Παραστατίδης και, πιθανόν, ο κ. Μ. Μπόλαρης, ο οποίος πάντως διατηρεί πιο μετριοπαθή στάση.

Υπό ιδανικές συνθήκες, λοιπόν, η κυβερνητική προσπάθεια φτάνει σε ένα «ταβάνι» 176 ψήφων, πέραν των οποίων η υποψηφιότητα Δήμα συναντά το... εμπόδιο του Πάνου Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, υπό το βάρος και των δημοσκοπήσεων που φέρουν το κόμμα του στο όριο του 3%, πρωτοστάτησε στις καταγγελίες χρηματισμού είτε αφορούσαν τη, μέσω Facebook, προσέγγιση της Σταυρούλας Ξουλίδου είτε τις θολές δοσοληψίες μεταξύ Π. Χαϊκάλη και Γ. Αποστολόπουλου. Στόχος του κ. Καμμένου είναι να περιχαρακωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα και να ενισχυθούν οι δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος. Εκ των ΑΝΕΛ, η κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά απουσίαζε από τη δεύτερη ψηφοφορία για λόγους υγείας, αν και έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι θα ψήφιζε «παρών». Ο κ. Μ. Ουζουνίδης σημείωσε ότι θα μεταβάλει στάση μόνον εάν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών, την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ επέμενε ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν «παρών». Κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Οι θυσίες, οι κίνδυνοι και η επόμενη μέρα

Ολοένα και πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές την 1η Φεβρουαρίου βρίσκεται η χώρα, καθώς ο νέος κύκλος επαφών που είχαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, δεν φαίνεται να οδηγεί στη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας 180 βουλευτών κατά την αυριανή καταληκτική ψηφοφορία, εκτός εάν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές «στο παρά ένα» και ενώ ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές οι παρενέργειες της πολιτικής αβεβαιότητας στο σώμα της οικονομίας και ειδικά στη ρευστότητά της.

Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, πραγματοποίησε χθες την ύστατη προσπάθεια για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και την αποτροπή της εκλογικής περιπέτειας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση και επρόκειτο να μεταδοθεί αργά χθες το απόγευμα, ο κ. Σαμαράς έθεσε ένα σαφές δίλημμα ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας: εκλογή Προέδρου και συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ή εκλογική περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη. Κάλεσε δε τους βουλευτές να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης για την πορεία της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι η αυριανή κρίσιμη ψηφοφορία είναι εντελώς διαφορετική από τις δύο που προηγήθηκαν. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και ενόψει της πιθανής συνέχειας, δηλαδή της προσφυγής στις κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη για εκλογές, που πάντως θα πρέπει να αποφευχθούν. Αντιθέτως, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να ανησυχεί, σημείωνε.

Οπως είχε προαναγγείλει η «Κ», η συνέντευξη του πρωθυπουργού δεν αναμένετο να περιλαμβάνει μία νέα πολιτική πρόταση, αντίστοιχη αυτής που είχε διατυπώσει την προηγούμενη Κυριακή ενόψει, τότε, της δεύτερης ψηφοφορίας για τον κ. Δήμα. Με άλλους λόγους, ο πρωθυπουργός απέρριψε όλα τα σενάρια των προηγούμενων ημερών περί συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή οικουμενικής, καθώς και το ενδεχόμενο να δεσμευθεί για τη θέσπιση συστήματος απλής αναλογικής. Ο ίδιος άλλωστε θεωρεί πως όσα πρότεινε την Κυριακή (συναινετική εκλογή Προέδρου, ανασύνθεση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και εκλογές στα τέλη του 2015) αποτελεί ένα πλήρες πολιτικό πλαίσιο, η απόρριψη του οποίου αποκαλύπτει την ειλημμένη απόφαση της αντιπολίτευσης να σύρει τη χώρα σε κάλπες. Ετσι, επί της ουσίας, η παρέμβαση είχε μάλλον χαρακτήρα «καταλογισμού ευθυνών για το αδιέξοδο και ανάδειξης των κινδύνων της διαφαινόμενης εκλογικής περιπέτειας».

Ο κ. Σαμαράς, καθόλη τη διάρκεια των προηγούμενων 24ώρων, σε συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες προχώρησε σε «χαρτογράφηση» των βουλευτών, ενώ συνεχείς ήταν και οι ζυμώσεις για τον τρόπο με τον οποίο, τελικώς, θα παρενέβαινε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θετικές ψήφοι για τον κ. Στ. Δήμα θα αυξηθούν αύριο, αλλά ο στόχος των 180 θεωρείται εξαιρετικά δύσκολα επιτεύξιμος, καθώς προϋποθέτει να «σπάσουν» οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του πρωθυπουργού θα αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις –που συμμερίζεται και η Χαριλάου Τρικούπη– ότι και η αυριανή, τελευταία ψηφοφορία θα αποβεί άκαρπη. Επί της ουσίας, από την Τρίτη η χώρα θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα προς τις κάλπες σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Μάλιστα, στελέχη τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ακριβώς λόγω της πόλωσης που θα επικρατήσει, θα υπάρξει αναβίωση του δικομματισμού, έστω σε ελαφρώς χαμηλότερα, από την προ του 2012 περίοδο, επίπεδα.

Βασικός στόχος της Ν.Δ. θα είναι να συσπειρώσει την εκλογική της βάση και κυρίως να αναδείξει την «προβληματική» ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των σχέσεων με τους εταίρους, επισημαίνοντας τον κίνδυνο, από σειρά αστοχιών, η χώρα να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αντλήσει δυνάμεις από όλα τα κόμματα του λεγόμενου αντιμνημονιακού μπλοκ, με βασική θέση ότι εάν η Ν.Δ. παραμείνει στην κυβέρνηση θα υπογράψει νέο Μνημόνιο και θα συνεχίσει να ακολουθεί πολιτικές λιτότητας.

Με στρατηγικές κατά της πόλωσης θα κινηθούν, αντιθέτως, Δημοκρατική Παράταξη και «Ποτάμι», που θα δώσουν σκληρή μάχη προκειμένου να καταγραφούν ως η τρίτη δύναμη του λεγόμενου Δημοκρατικού τόξου, πίσω από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η «μάχη» μεταξύ των δύο αναμένεται σκληρή, καθώς μάλιστα στην εκλογική εξίσωση αναμένεται να εισέλθει και ο κ. Γ. Παπανδρέου, που κατά πληροφορίες έχει λάβει τις αποφάσεις του και θα ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος, πιθανότατα την Τρίτη, μία ημέρα μετά την τελευταία ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, με συνέντευξή του χθες στην Bild, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι «οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος και κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της» και αφού επανέλαβε ότι «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στον δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων», κατέληξε λέγοντας ότι αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση, θα είναι μια δύσκολη κατάσταση».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ