Καταιγισμός δηλώσεων με νόημα από ΔΝΤ & Σόιμπλε: ''Θα επανέλθουμε με νέα κυβέρνηση'' - ''Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις''!

Στην προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων προέβη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε πως η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η παρούσα.

«Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την τρίτη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία απέβη άκαρπη, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν επιλέξει άλλο δρόμο θα είναι δύσκολο. Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες που έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει η προκάτοχός της» κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την οικονομία Πιέρ Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην Ευρώπη και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις.

«Μέσα από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για άλλη μία φορά για το μέλλον του» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και μια ευρεία στήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων και των πολιτικών αρχηγών για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα είναι ουσιώδεις ώστε η Ελλάδα να ευημερήσει ξανά εντός της Ευρωζώνης». 

Η ΕΚΤ από την πλευρά της σημειώνει ότι «επαφίεται τώρα στο ελληνικό εκλογικό σώμα να αποφασίσει για τη μελλοντική σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης». «Δεν θα επέμβουμε ούτε θα σχολιάσουμε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμη πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «εντυπωσιακή πρόοδο στη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και στην αναμόρφωση της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια», καθώς και ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε ανάπτυξη το 2015.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην οποία επισημαίνει πως οι συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχιστούν με την εκλογή της νέας κυβέρνησης.

«Οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος που υποστηρίζεται από ένα εκτεταμένο διακανονισμό, θα συνεχιστούν μόλις αναλάβει μια νέα κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Το ΔΝΤ παράλληλα σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης, ώστε να επείγει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ