Μεγάλη ανατροπή! Εισαγγελέας Μπάρι: ''Για μας 179 επιβαίνοντες στο Norman Atlantic είναι αγνοούμενοι''! (Φωτό - Βίντεο)

Συνεχίζεται η κατάσταση χάους σχετικά με τον αριθμό των αγνοουμένων και των νεκρών της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic», ενώ οι ιταλικές αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταφέρει περίπου τρεις ημέρες μετά το δραματικό περιστατικό να δώσουν μία σαφή εικόνα των θυμάτων.

Από την πλευρά του σήμερα, ο εισαγγελέας Τζιουζέπε Βόλπε δήλωσε πως στο μοιραίο πλοίο επέβαιναν τρεις λαθρεπιβάτες, δύο Αφγανοί και ένας Σύρος, ένας εκ των οποίων έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο, αλλά και 18 υπεράριθμοι (overbooking), προφανώς άτομα που για άγνωστο γιατί τα ονόματα τους δεν ήταν στην λίστα. Ετσι ο ιταλός εισαγγελέας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντοπιστούν εντός του πλοίου και άλλοι νεκροί, πέραν των 11 επιβεβαιωμένων θυμάτων.

Ο Ιταλός εισαγγελέας είπε πως από τους 499 επιβαίνοντες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία για 179, αφού συγκεκριμένα υποστήριξε ότι αφαιρώντας τον αριθμό των νεκρών οι διασωθέντες από τον πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας είναι μέχρι στιγμής 214 «με τους 96 να έχουν αποβιβαστεί στην Απουλία και 39 να κατευθύνονται στον Τάραντα. Παραμένουν 179, για τους οποίους δε γνωρίζουμε την τύχη, εκ των οποίων πολλοί, ελπίζουμε όλοι, ότι θα βρίσκονται σε πλοία τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια και κατευθύνονται προς την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα η ιταλική εφημερίδα Ιl Fatto Quatidiano ανέφερε πως ανάμεσα στους επιβαίνοντες που διασώθηκαν από το φλεγόμενο πλοίο υπάρχουν και 80 τα ονόματα των οποίων δεν περιλαμβάνονταν στις λίστες των επιβατών ή των μελών του πληρώματος, ενώ οι ιταλικές αρχές ανέφεραν ότι αγνοούνται 40 άτόμα, εκ των οποίων οι 32 είναι Ελληνες.

Δύο από τα 12 θύματα δεν έχουν ακόμα ανασυρθεί από το νερό

Aπό τους 12 νεκρούς, μόνο δυο ακόμη δεν έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα, ενώ οι σοροί τεσσάρων βρίσκονται στο πλοίο San Giorgio (εκεί βρίσκεται και η σορός του ατόμου που τελευταία ανασύρθηκε από τη θάλασσα) και ακόμη τεσσάρων έχουν μεταφερθεί με σκάφη της ακτοφυλακής σε λιμάνια της Απουλίας.

Νωρίτερα οι ιταλικές αρχές -ενώ ακόμη οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονταν σε 10- είχαν επιβεβαιώσει ότι οι Ελληνες είναι δυο: Ο Γιώργος Δούλης (η ιστορία του οποίου, επίσης, εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς δεν αναγνωρίστηκε από το γιο του) και ο οδηγός νταλίκας από τη Βέροια Κωνσταντίνος Κουφόπουλος. Επίσης τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και τρεις Ιταλοί οδηγοί οι 34χρονος Τζιοβάνι Ρινάλντι, ο 32χρονος Λικάρντο Μικέλς και ο 57χρονος Καρμίνε Μπαλζάνο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Il Fatto Quatidiano υπάρχει ο φόβος ότι στα γκαράζ του πλοίου μπορεί να βρεθούν και άλλοι νεκροί, άνθρωποι που αιφνιδιάστηκαν από την πυρκαγιά και δεν κατάφεραν να βγουν στο κατάστρωμα. Αλλωστε, όπως προκύπτει και από τις μαρτυρίες διασωθέντων στα γκαράζ του πλοίου κοιμούνταν αρκετοί οδηγοί νταλικών.

Βέβαια στον μακρύ κατάλογο των νεκρών προστέθηκαν σήμερα ακόμη δυο αυτά των Αλβανών εργαζομένων σε ρυμουλκά που επιχειρούσαν να ρυμουλκήσουν το Norman Atlantiac προς το λιμάνι της Αυλώνας, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο όταν έσπασε ο κάβος και τους παρέσυρε.

Υπουργείο Ναυτιλίας: 201 είναι οι Ελληνες που έχουν διασωθεί

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Ναυτιλίας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου δίνοντας τα νέα στοιχεία για τη ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για 201 Ελληνες που έχουν διασωθεί από το φλεγόμενο πλοίο. «Συνολικά 201 άτομα βρίσκονται με ασφάλεια είτε σε πλοία είτα σε ελληνικό έδαφος», δήλωσε ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η διασταύρωση των ονομάτων όχι μόνο με τις ιταλικές αρχές αλλά και με τους πλοιάρχους των πλοίων που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Ωστόσο για τον πραγματικό αριθμό των επιβαινόντων, αλλά και των αγνοουμένων δεν έγινε καμία αναφορά.

Οι μαρτυρίες

Ένας από τους διασωθέντες ο κ. Τσόνας μιλώντας στα Μέσα- Ενημέρωσης αναφέρει «Δεν μας δόθηκε καμία ενημέρωση. Δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση. Μόνοι μας βρήκαμε τα σωσίβια». Μία άλλη μάρτυρας η κ. Μπεζάκη, οδηγός νταλίκας αναφέρει πως «οι επίσημοι νεκροί είναι 8! Άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα. Ήταν νύχτα.

Μία ακόμα μαρτυρία, συγκλονίζει «Μόνοι μας ανοίξαμε τα βαρελάκια», λέει ο κ. Τσίριγος.

Ο μικρός Σεμπάστιαν Τσόνας αναφέρει πως η μητέρα του προσπάθησε να μείνει δίπλα του. Ενώ η κ. Ντάλτα αναφέρει πως «Υπήρχαν φλόγες. Κρυβόμασταν. Θέλαμε να ξεφύγουμε από το κρύο και τη φλόγα. Ήμασταν μόνοι μας. Όλοι έσπρωχναν όλους. Όλοι θέλαμε να σωθούμε- όποιος προλάβαινε! Από την άλλη μεριά η κ. Αριάδνη Αναστασίου λέει πως

«Μύριζε η φωτιά! Στις καμπίνες δεν χτυπούσε συναγερμός. Αλλάζαμε συνέχεια σημεία»!

Όπως καταγγέλλει η κυρία Ειρήνη Βαρτζιώτη ο σύζυγός της και ο 24χρονος γιος του που βρίσκονται στο ιταλικό σκάφος, οι συνθήκες είναι τραγικές καθώς συνολικά 185 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων βρίσκονται στοιβαγμένοι πάνω σε στρώματα γυμναστικής, φορώντας πλαστικές φόρμες ενώ δεν τους έχουν δώσει ούτε νερό και σαπούνι για να βγάλουν την κάπνα από πάνω τους.

Όπως της είπε ο σύζυγός της στην ολιγόλεπτη επικοινωνία που είχαν, «δεν έχουμε καμία προοπτική να μετακινηθούμε, κανείς δεν μας λέει τίποτα» ενώ με παράπονο απευθύνεται στις ιταλικές και κυρίως της ελληνικές αρχές: «Σωθήκαμε αλλά πόσες ημέρες θα ταλαιπωρούμαστε ακόμα;»

Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπήρχε κανένας συντονισμός. Κάποιες φορές αναλάμβαναν ορισμένοι εκ των επιβατών να ορίσουν ποιοι θα επιβιβαστούν και ποιοι όχι. Αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα.

«Όταν δεις μια ηλικιωμένη να θέλει να σου κλέψει σειρά από τα παιδιά σου, δεν θα της πατήσεις το κεφάλι; Εγώ, πάντως, το έκανα» ομολογεί η κυρία Βαρτζιώτη επιβεβαιώνοντας όλες εκείνες τις μαρτυρίες που έκαναν λόγο για εικόνες χάους πάνω στο καράβι τις κρίσιμες ώρες.

Οι Έλληνες που διασώθηκαν

Σύμφωνα με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιο Αθανασόπουλο, συνολικά 201 άτομα βρίσκονται με ασφάλεια είτε σε πλοία είτα σε ελληνικό έδαφος. Συνεχίζεται η διασταύρωση των ονομάτων όχι μόνο με τις ιταλικές αρχές αλλά και με τους πλοιάρχους των πλοίων που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Τουλάχιστον 160 διασωθέντες βρίσκονται πάνω στο ιταλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο Σαν Τζιόρτζιο που μετέβη από την Κυριακή στην περιοχή. Όμως επειδή το πλοίο είναι του πολεμικού ναυτικού και ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο κανείς από τους διασωθέντες δεν έχει επικοινωνήσει με συγγενείς τους και οι αξιωματικοί του Σαν Τζιόρτζιο δεν δίνουν στην Ελλάδα τη λίστα με τα ονόματα.

Μάλιστα οι ιταλικές αρχές αρνούνται να γνωστοποιήσουν στις ελληνικές αρχές τις εθνικότητες των διασωθέντων.

Το ελικοπτεροφόρο Σαν Τζιόρτζιο πρόκειται εντός της ημέρας να πλεύσει με προορισμό το Πρίντεζι της Ιταλίας, όπου αναμένεται να καταπλεύσει αύριο, Τετάρτη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εν πλω για την Ιταλία βρίσκεται το εμπορικό Aby Jeannette με άλλους διασωθέντες.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν τις δηλώσεις του ιταλού ναυάρχου Τζιοβάνι Πετορίνο, σύμφωνα με τον οποίο 80 διασωθέντες δεν υπάρχουν καν στη λίστα επιβατών.

Σε αυτό το σημείο γίνεται μνεία στο ενδεχόμενο μέσα στο Norman Atlantic να υπήρχαν μετανάστες που είχαν μπει κρυφά από το λιμάνι της Πάτρας, κάτι που άφησε να εννοηθεί και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Στο μεταξύ, σε ένα πλοίο που φέρει σημαία Μάλτας βρίσκονται άλλοι 39 διασωθέντες, μεταξύ των οποίων και 21 Έλληνες, το οποίο πλέει προς τη μικρή πόλη Μανβρετόνια, που βρίσκεται κοντά στο Μπάρι.

Την αδυναμία συννενόησης με τον πλοίαρχο του Norman Atlantic, ο οποίος μιλούσε μόνο ιταλικά και δεν καταλάβαινε τις εντολές που του δίνονταν από το ελληνικό λιμενικό περιέγραψε ο Νικόλας Πατρινός, στέλεχος του Κέντρου Επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της νέας ενημέρωσης που έγινε για τη ναυτική τραγωδία στην Αδριατική.

Το ελληνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ενημερώθηκε για τη φωτιά στο πλοίο στις 05:40 τα ξημερώματα της Κυριακής και μάλιστα όταν επιβάτης του Norman Atlantic ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές! Μάλιστα, δόθηκε και το ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο επιβάτης συνομιλά με το ελληνικό κέντρο επιχειρήσεων.

Δείτε το βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου που πραγματοποιήθηκε από το Λ.Σ:

Αλλά και βίντεο με μαρτυρίες επιβατών του πλοίου:

Ο καπετάνιος του Norman Atlantic δεν ήταν συνεργάσιμος

Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και των θυελλωδών νότιων ανέμων, η επιχείρηση προσέγγισης του πλοίου δεν ήταν εύκολη. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα ελικόπτερο Σικόρκσι αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του. Μέχρι τις 10:45 της Κυριακής δεν υπήρχε εικόνα του τι συμβαίνει στο πλοίο, ενώ ο Ιταλός καπετάνιος μάλλον δεν ήταν… συνεργάσιμος.

Σύμφωνα με τον Νίκο Πατρινό, στέλεχος του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, η επικοινωνία με τον Ιταλό πλοίαρχο ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς «έπρεπε πάντα να μιλάμε με κάποιον δίπλα του» και οι εντολές που δίνονταν δεν γίνονταν κατανοητές.

Καλύτερη αντίθετα ήταν η επικοινωνία με τον επίσης Ιταλό καπετάνιο, του πλοίου Europa Cruise, ένα από τα πρώτα που έφτασαν στο σημείο και στο οποίο δόθηκε ο έλεγχος της κατάστασης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ