Το Μεγάλο Φαγοπότι: 67 εστιατόρια επισκέφθηκαν φιλομαθείς & ορεξάτοι δημοσιογράφοι μέσα στο 2014 - Απολαύστε τα ξανά ένα-ένα!

Η ανασκόπηση της χρονιάς δε θα ήταν δυνατόν να μην περιελάμβανε ένα σημαντικό κεφάλαιο, εκείνο του φαγητού.

Τα Γιουβετσάκια, Μορέως 45 & Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210 9648081

 Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, το γιουβέτσι, θέτει υψηλά τον πήχυ για τις μετέπειτα δοκιμές σε ταβέρνες ή ακόμη και εστιατόρια. Όταν όμως γίνεται με μεράκι, η προσπάθεια αναγνωρίζεται, και το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να αφήσει όλους τους επισκέπτες ικανοποιημένους. Αυτή η λαχταριστή φωτογραφία, με φόντο το καρό τραπεζομάντιλο, προέρχεται από την Άνω Γλυφάδα και το «βιοεστιατόριο» Τα Γιουβετσάκια. Εκτός από γιουβέτσι φυσικά έχει και άλλα πιάτα, όλα επιμελημένα με μεράκι, πάντοτε ταιριαστά στην εποχή τους και με ιδιαίτερη φροντίδα όσον αφορά στις πρώτες ύλες. Για όποιον βρεθεί στα Νότια λοιπόν, μία στάση για καλό παραδοσιακό φαγητό δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.

Μακάλο, Νίκης 23, Σύνταγμα, τηλ. 697 218 2554


Αν η όρεξη σηκώνει γκουρμέ, η λύση δίνεται κεντρικά και οικονομικά. Στην οδό Νίκης, το Μακαλό είναι ένα εστιατόριο για όλες τις ώρες της ημέρας και πειραματίζεται με παραδοσιακά μεσογειακά πιάτα, δίνοντας τους μία εντελώς διαφορετική γεύση. Στην παραπάνω φωτογραφία, το φιλέτο σολωμού πάνω σε κολοκυθάκια σωτέ μέσα σε σάλτσα άνηθου και λεμονιού είναι ένα πιάτο προσεγμένο που καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα οικείο. 

Οινομαγειρείο Ήπειρος, Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, Αθήνα


Το 24ωρο Οινομαγειρείο Ήπειρος είναι το αγαπημένο των ξενύχτηδων αλλά και των πρωινών επισκεπτών της Βαρβακείου Αγοράς και δεν κλείνει ποτέ. Τη μόνη φορά που έκλεισε ήταν στην κηδεία του ιδιοκτήτη του, Τζίμη, τα περασμένα Χριστούγεννα, όπως επιβεβαίωσε η κόρη του, Ράνια, στην Μαριλένα Παντάκη και στην Popaganda όταν επισκεφθήκαμε το κατάστημα. Η κρεατόσουπα μαγειρεμένη σε τεράστιες κατσαρόλες είναι μία από τις εφτά σούπες που μπορείς να βρεις στην Ήπειρο μαζί με άλλα μαγειρευτά με τα κρέατα βέβαια να είναι εγγύηση και τον πατσά να προτείνεται χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Ροζαλία, Βαλτετσίου 54, Πλ. Εξαρχείων, τηλ. 210 3302 133, κάνουν και ντελίβερι. Τιμή ανά άτομο 15 ευρώ. Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.


Στη Ροζαλία το ζήτημα δεν είναι μόνο κάποιο πιάτο αλλά ο μαγικός τρόπος που σε μεταφέρει από την καρδιά των Εξαρχείων στην αυλή μιας επαρχιακής πόλης και όλοι οι λαχταριστοί, παραδοσιακοί μεζέδες που πρέπει να έχει ένα κυριακάτικο –και όχι μόνο- τραπέζι. Τα εικονιζόμενα τηγανιτά κολοκυθάκια που είναι κομμένα σαν στικς και φυσικά το μπιφτέκι, γεμιστό με τυρί ή όχι, ευχαριστούν και τους πιο απαιτητικούς, με τις πρώτες ύλες να έρχονται κατευθείαν από τους χρόνια έμπιστους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονται, όπως επιβεβαίωσε ο τωρινός διαχειριστής του μαγαζιού, Γιώργος στην Popaganda.

Ολύμπιον, Αναπαύσεως 9, Μετς, 210 924 4388


Το εικονιζόμενο, είναι χωρίς αμφιβολία το νούμερο ένα πιάτο κάθε τουρίστα και ντόπιου. Greek musaka και όχι μόνο μπορείς να βρεις στο ιστορικό καφενείο του Μετς, Ολύμπιον. Η συνταγή του μουσακά είναι η γνωστή και αγαπημένη σπιτική συνταγή με όλα τα υλικά σε αφθονία. Ο πρωινός καφές, ακολουθείται από μερικά ουζάκια και μετά σειρά έχει η επιθεώρηση της βιτρίνας των φαγητών και η επιλογή του μεσημεριανού. Γιουβαρλάκια, γεμιστά, χωριάτικες πίτες, λαχανοντολμάδες και διάφορα πεντανόστιμα σπιτικά μαγειρευτά πιάτα.

Τεφαρίκι, Βάρης-Κορωπίου 193, τηλ 210 6628 694
Ανοιχτό από 13.30-12.00 καθημερινά εκτός Δευτέρας, τιμή ανά άτομο 20 ευρώ. Το Σαββατοκύριακο προτείνεται κράτηση.


Το Τεφαρίκι είναι η απόλυτη καντίνα για τους απανταχού καλοφαγάδες. Στο 193 της Βάρης- Κορωπίου, αυτή η λυόμενη καντίνα είναι στη μέση του πουθενά, έχει όμως κατακτήσει το κοινό με βασική πρώτη ύλη το κρέας, χωρίς «ψευτογκουρμέδικα για να ενθουσιαστεί ο πελάτης», όπως τονίζει ο Γρηγόρης στην Popaganda. Εκεί λοιπόν θα βρεις εξαιρετικά μπιφτέκια, μουσακά και το πιο δημοφιλές ίσως πιάτο του μαγαζιού, τα αυγά με τις πατάτες με μελωμένους κρόκους. Απαραίτητη σημείωση πως το μαγαζί δεν έχει χωριάτικη, φέτα ή τζατζίκι γιατί προτεραιότητά τους είναι «να πάμε την ελληνική κουζίνα ένα βήμα πιο πέρα, χωρίς να περιλαμβάνουμε στο μενού, το τρίπτυχο “χωριάτικη, φέτα, τζατζίκι” που σερβίρεται παντού με τον ίδιο τρόπο ως εύκολη λύση».

Τραβόλτα, Αγίου Παύλου 33 & Αρκαδίας, Περιστέρι, 210 571 9222
Ανοιχτά από Τρίτη έως Σάββατο 12:00- 01:00 και Κυριακή 12:00 – 23:00

Το ψάρι είναι δύσκολη υπόθεση και σίγουρα χρειάζεται να μαγειρευτεί από ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και πώς. Μπορεί το Περιστέρι να μην έχει θάλασσα, έχει όμως τον Τραβόλτα και το ελληνικό του σούσι. Το ταρτάρ ψαριού, που μπορεί να είναι από οποιοδήποτε ψάρι καθώς σύμφωνα και με όσα είχε πει ο σεφ Σπύρος Λιάκος στην Popaganda, «Το ταρτάρ για εμάς δεν είναι ένα συγκεκριμένο ψάρι. Αυτό θέλουμε να το περάσουμε στον κόσμο, και γι’ αυτό το βγάζουμε με το κόκαλό του μαζί. Το σωστό είναι να έρθεις να διαλέξεις το ψάρι που θες να φας. Επειδή μας αρέσει το ωμό και από μικρά ψάρια – μπαρμπούνι για παράδειγμα- εκεί έχεις τη δυνατότητα να έρθεις να διαλέξεις και ποια συγκεκριμένα μπαρμπούνια θες να σου κάνουν το ταρτάρ σου και μπορείς να εκμεταλλευτείς όλο το ψάρι, τους γιακάδες, οι πιο εξτρίμ ακόμα και το κεφάλι. Μαρινάρονται και το κόκκαλο και η ουρά και μπορείς να γευθείς όλο το μεγαλείο του ψαριού. Εμείς προσπαθούμε να έχει υλικά του τόπου, θυμάρι., λεμόνι, ντομάτα, Να αποφύγουμε να το δώσουμε με τρόπους που θυμίζουν Απω Ανατολή».

Αγροτικόν, Καρπενησίου 52 Περιστέρι, 210 5729629
Ανοιχτό καθημερινά (και Σαββατοκύριακα) από τις 10 π.μ. και η κουζίνα κλείνει γύρω στις 2 π.μ.


Το Αγροτικόν έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια όλο το Περιστέρι μαζί με τις γύρω περιοχές να έχει να πει και μία ιστορία γι’ αυτό. Η ομάδα ευτυχώς δεν εφησυχάζεται και επιστρέφει με νέα πιάτα, πολλές νόστιμες και οικονομικές προτάσεις, τόσο που μακάρι να ζωντάνευαν οι φωτογραφίες. Επειδή όμως αυτό δε συμβαίνει, η παραπάνω τηγανιά κοτόπουλο με πιπεριά, μανιτάρι και φρέσκο θυμάρι και άλλα πολλά, βρίσκονται στην κουζίνα του μαγαζιού έτοιμα προς κατανάλωση. 
Οινοπαντοπωλείο Tο Ειδικόν, Ψαρών 38 και Σαλαμίνος, Πειραιάς, τηλ. 210 4612.674. Κάθε μέρα από τις 11.30-23.00, εκτός Κυριακής. Η περιοχή είναι τέλεια για παρκάρισμα.


Η πιο παλιά αυθεντική μπακαλοταβέρνα είναι γνωστή στους κατοίκους του Πειραιά και όχι μόνο. Ο μεζές- σουτζούκι που εικονίζεται παραπάνω είναι σήμα κατατεθέν του οινοπαντοπωλείου «Το Ειδικόν» που λειτουργεί από το 1920. Η οικογενειακή ταβέρνα έχει μακρά ιστορία και από το αρχοντικό μωσαϊκό που έχουν περπατήσει άσημοι και διάσημοι, ροκάδες και ρεμπέτες που τους ενώνει ένα βασικό χαρακτηριστικό, η αγάπη για την ελληνική γειτονιά στο πέρασμα των χρόνων. Ο κύριος Αριστείδης με τον γιό του, Απόστολο, έχουν αναλάβει να κρατήσουν ζωντανή την οικογενειακή παράδοση και το καταφέρνουν, μία επίσκεψη θα πείσει, με τα λίγα και καλά πιάτα από την κ. Βούλα. Σπεσιαλιτέ επίσης του μαγαζιού είναι η ομελέτα με το κορν-μπιφ.

Κυρ Αρίστος, Ζησιμοπούλου 96, Παλαιό Φάληρο. Καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι 1 το βράδυ και διανομή στο σπίτι από τις 12.30-00.30 στο τηλ. 210 9822.320
Ψιψίνα, Ζησιμοπούλου 96, Παλιό Φάληρο, Καθημερινά εκτός Δευτέρας από τις 18.00 έως τη 1:00. Σάββατο και Κυριακή από τις 14.00-1:00, γιορτές και αργίες όλη την ημέρα. Τηλ. 210 9819.072

Πάει το ψάρι με το κρέας; Στην οδό Ζησιμοπούλου στο Παλαιό Φάληρο πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται έξω από τον Κυρ Αρίστο για να δοκιμάσει το περίφημο πλέον κεμπάπ του. Χειροποίητο κρέας αποκλειστικά από Έλληνα παραγωγό με έδρα του τα πέριξ της γειτονιάς προσγειώνεται στην πίτα και συνοδεύεται εξαιρετικά με φρέσκα λαχανικά από μικρούς τοπικούς παραγωγούς ή φέτα από την Επίδαυρο. Αν η όρεξη τραβάει ψάρι, είστε πάλι στο σωστό μέρος αλλά στη λάθος πόρτα. Δίπλα στον Κυρ Αρίστο είναι η Ψιψίνα στην οποία φρέσκο ψάρι ψήνεται στα κάρβουνα ή μέσα σε αλάτι σε ένα χώρο που αν και δε βλέπεις θάλασσα νιώθεις σα να είσαι στο παραδοσιακό ταβερνάκι της Χώρας ενός κυκλαδίτικου νησιού.

Ουζερί του Λάκη, Ελπίδας 16, Πλατεία Βικτωρίας, 210 8213776.


Στην πλατεία Βικτωρίας, τα τελευταία 30 χρόνια, το Ουζερί του Λάκη έχει αναλάβει να φέρει την θάλασσα στην καρδιά της πόλης με ένα ουζερί στο οποίο δε θα βρεις κρέας αλλά την απόλυτη αναβίωση της παρεΐστικης ατμόσφαιρας, πίνοντας ουζάκι και συνοδεύοντας το με την εικονιζόμενη ποικιλία ψαρικών, φρεσκοτηγανισμένοι γόνοι, γαύρος παστός, γαρίδες, τυροκροκέτες, ξυπνούν μνήμες από αθάνατα ελληνικά μεσημέρια. Στον Λάκη θα σε κερδίσουν επίσης και οι πολύ προσιτές τιμές του (από 3€ οι κολοκυθοκεφτέδες έως 12€ η γαριδομακαρονάδα).Aνοικτό καθημερινά από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ (12:00- 01:00), εκτός από τις Κυριακές που είναι μόνο το μεσημέρι (12:00 – 18:00)

Σεϋχέλλες, Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο, 694 420 6407

Οι πρώην Μπαχάμες νυν Σεϋχέλλες είναι μεταξύ των σοβαρότερων λόγων για να βρεθούμε στην περιοχή του Μεταξουργείου. Απέναντι από την πλατεία Αυδή σε έναν προσεγμένο χώρο με ανοιχτή κουζίνα οι νεαροί μάγειρες ετοιμάζουν επί τόπου τις παραγγελίες. Εντυπωσιακές συνταγές σε μεγάλες, χορταστικές μερίδες, όπως οι παπαρδέλες με βουβαλίσιο καβουρμά και γαλομυζήθρα σε προκαλούν να ξεφύγεις από τα πρότυπα «ταβέρνας» χωρίς όμως να έχει τις τιμές «εστιατορίου». Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον κόσμο που το έχει αναδείξει σε στέκι (χειμώνα, καλοκαίρι) και με το δίκιο του, αφού ένα ταξίδι ως το Μεταξουργείο δεν γίνεται να μην περιλαμβάνει τις Σεϋχέλλες.

Δείτε όλα τα εστιατόρια στο popaganda.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ