Norman Atlantic: Eν πτήσει προς Αθήνα οι Έλληνες διασωθέντες - κομβούζιο με τον αριθμό των αγνοουμένων - Δεκάδες ερωτηματικά

Στους 499 ανεβάζουν τους επιβαίνοντες οι Ιταλοί...

Συνεχίζεται η κατάσταση χάους σχετικά με τον αριθμό των αγνοουμένων και των νεκρών της ναυτικής τραγωδίας του «Norman Atlantic», ενώ οι ιταλικές αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταφέρει περίπου τρεις ημέρες μετά το δραματικό περιστατικό να δώσουν μία σαφή εικόνα των θυμάτων.

Αυτό που δίνουν ως βέβαιο, πάντως, οι Ιταλοί, είναι πως οι νεκροί του «Norman Atlantic» είναι 11, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την ιταλική Ακτοφυλακή, περί τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Σαν να μην έφτανε αυτό, είναι τουλάχιστον εξοργιστική η παραδοχή του εισαγγελέα του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, πως για τουλάχιστον 179 επιβαίνοντες δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον Βόλπε στο πλοίο τη στιγμή του δυστυχήματος επέβαιναν 499 άνθρωποι, και όπως δήλωσε: «Πέραν των 478 επιβαινόντων έχουν ταυτοποιηθεί τρεις παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων ένας Αφγανός και ένας Σύρος. Ένας από αυτούς έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο. Από αυτούς τους επιβάτες, λείπουν από την καταμέτρηση 179 άνθρωποι. Ωστόσο, ενδέχεται ένα μεγάλο μέρος τους να βρίσκεται ήδη εν πλω».

Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας του Μπάρι πρόσθεσε ότι αφαιρώντας τον αριθμό των νεκρών οι διασωθέντες από τον πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας είναι μέχρι στιγμής 214 «με τους 96 να έχουν αποβιβαστεί στην Απουλία και 39 να κατευθύνονται στον Τάραντα. Παραμένουν 179, για τους οποίους δε γνωρίζουμε την τύχη, εκ των οποίων πολλοί, ελπίζουμε όλοι, ότι θα βρίσκονται σε πλοία τα οποία έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια και κατευθύνονται προς την Ελλάδα».

Αλαλούμ με τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων επιβαινόντων του Σαν Τζόρτζιο

Αν και η αρχική πληροφόρηση από τις ιταλικές και ελληνικές αρχές ήταν ότι στο πλοίο επέβαιναν 130 συμπατριώτες μας ωστόσο οι άνθρωποι της ελληνικής πρεσβείας μέτρησαν συνολικά 106 άτομα τα οποία και επρόκειτο να ταξιδέψουν σήμερα για Αθήνα με ειδική πτήση της Aegean. 

Τι συνέβη όμως και ο αριθμός των επιβαινόντων βγήκε μικρότερος; Ουδείς από τους Έλληνες αξιωματούχους ήταν σε θέση να εξηγήσει. «Εικάζουμε ότι κάποιοι μπορεί βγαίνοντας από το Σαν Τζόρτζιο να απέφυγαν να δώσουν το όνομά τους, ενώ άλλοι ενδέχεται να είχαν δηλώσει μέσα στο πλοίο ότι είναι Έλληνες όμως στην ουσία να ήταν άλλης εθνικότητας» ανέφερε στέλεχος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη. 

Όπως και να 'χει το βέβαιο είναι ότι οι πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων συνεχίζουν να είναι συγκεχυμένες προκαλώντας κομφούζιο και λανθασμένες εντυπώσεις. Στο μεταξύ μεγάλο εκνευρισμό προκάλεσε η απαίτηση των Ιταλών αξιωματικών του Σαν Τζόρτζιο να ζητήσουν δεκάλεπτη κατάθεση από τον κάθε ένα από τους 106 Έλληνες επιβαίνοντες αλλιώς όπως τους διεμήνυσαν δεν θα τους άφηναν να αποβιβαστούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της απίστευτης ταλαιπωρίας τους για τρεις περίπου ακόμα ώρες και ενώ αρκετοί συγγενείς τους περίμεναν υπομονετικά μέσα στο τσουχτερό κρύο για να τους υποδεχθούν.

Τελικά οι περισσότεροι Έλληνες επιβιβάστηκαν στα ιδιωτικά πούλμαν που μίσθωσε η ΑΝΕΚ και από το λιμάνι μεταφέρθηκαν σε τρία διαφορετικά ξενοδοχεία μέχρι να λάβουν ενημέρωση για το πότε -επιτέλους- θα επιστρέψουν στην Αθήνα. 

Την ίδια ώρα, τρεις είναι οι Ιταλοί οδηγοί φορτηγών που έχασαν τη ζωή τους και αναγνωρίστηκαν, ο Τζοβάνι Ρινάλντι, ο Κάρμινε Μπαλτζάνο και ο Μικέλε Λιτσάρντι, ενώ αγνοείται ένας τέταρτος οδηγός, ο Τζουζέπε Μανκούζο, αγνοείται.

Οι τελευταίες πληροφορίες για την τύχη του Μανκούζο, σύμφωνα με την Corriere della Sera, αναφέρουν πως τηλεφώνησε στον γιο του λίγη ώρα αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά στο πλοίο λέγοντάς του πως βρισκόταν σε μία σωστική λέμβο. Έκτοτε, η επικοινωνία μαζί του δεν ήταν δυνατή. 

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι, όσον αφορά στο «Norman Atlantic», οι Ιταλοί έδωσαν άδεια στο ελληνικό ρυμουλκό «Ιόνιο Πέλαγος» να δέσει πάνω στο πλοίο και να περιμένει να λάβει οδηγίες για το πού θα κατευθυνθεί.

Mπρίντιζι: Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους 106 Έλληνες διασωθέντες

Να επιστρέψουν -επιτέλους(!)- στη Ελλάδα θέλουν οι 106 Έλληνες διασωθέντες του «Norman Atlantic» οι οποίοι τη νύχτα της Τρίτης έφτασαν στο λιμάνι του Μπρίντιζι με το πλοίο Σαν Τζόρτζιο. Ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι εύκολο αφού το αεροσκάφος της Aegena, Νόστος, που έχει αναλάβει τη δωρεάν μεταφορά τους από την Ιταλία στην Αθήνα, ενώ έχει φτάσει στο αεροδρόμιο του Μπρίντιζι δεν μπορεί να απογειωθεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα η πτήση να καθυστερεί συνεχώς και η ταλαιπωρία των Ελλήνων διασωθέντων του μοιραίου πλοίου να παρατείνεται συνεχώς. 

Εν τω  μεταξύ, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής αναμένεται να δώσει σε λίγη ώρα νέα λίστα με Έλληνες επιβαίνοντες.

Η διασταύρωση με τις λίστες των επιβατών που επέβαιναν στο επιβατηγό- οχηματαγωγό πλοίο «Norman Atlantic» που παραμένει στο ίδιο σημείο κοντά στις αλβανικές ακτές θα συνεχιστεί και σήμερα μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών Αρχών. Η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ με νεότερη ενημέρωση που απέστειλε προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, τονίζει ότι η λίστα επιβαινόντων του δρομολογίου του πλοίου «Norman Atlantic» Πάτρα- Ηγουμενίτσα- Αγκόνα στις 27/12/2014 περιλαμβάνει 474 άτομα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας υπενθυμίζει ότι για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του «Norman Atlantic» σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, λειτουργούν σε 24ωρη βάση δύο επιπλέον γραμμές ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 2131371042 και 2131371036.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ