Γιώργος Παπανδρέου: «Ξέρω τα λάθη μου κι έχω διδαχθεί από αυτά - Επέλεξα τον δύσκολο δρόμο όπως και ο Ανδρέας το '74» (όλη η ομιλία)

Κριτική στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Αγρίνιο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ενώ έστειλε και το δικό του μήνυμα προς τους εταίρους.

Με τη φράση «είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στη χώρα», ο Γιώργος Παπανδρέου άρχισε την κριτική του στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αντί για έξοδο στις αγορές έχουμε παράταση. Είναι αδιανόητο να έχουμε πάλι ανασφάλεια, επαναφορά σεναρίων εξόδου από το ευρώ. Είναι άδικο για την Ελλάδα για τους Έλληνες και είναι εξοργιστικό μετά από όσα κάναμε να συζητιέται αυτό σήμερα».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση των τελευταίων 2,5 ετών απέτυχε» και πρόσθεσε: «Αντί να συνεχίσει τις ουσιαστικές τομές και αλλαγές, αυτές που παρέλαβαν, τις αποδήμησαν. Αντί να μιλούν για το μέλλον μιλούν για την επιστροφή στη κανονικότητα του 2009. Αντί να προετοιμάσουν με διάλογο την ομαλή έξοδο από το μνημόνιο και να επιδιώξουν ευρύτατες συναινέσεις , βύθισαν την Ελλάδα και πάλι στην αναξιοπιστία».

«Και όταν κατάλαβαν ότι δεν μπορείς να χτίζεις στην άμμο ένα success story, αποφάσισαν να παίξουν τη χώρα στα ζάρια, πετώντας την καυτή πατάτα στη επόμενη κυβέρνηση» τόνισε.

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «τεράστιες ευθύνες που αποκαλύφθηκαν στο Λονδίνο» και πρόσθεσε:

«Μας λένε ότι θα χορέψουν οι αγορές. Ως πρωθυπουργός πρώτος έκανα εγώ κριτική στις αγορές για το πώς μας αντιμετώπισαν  το 2010. Μπορούσα με μια απόφαση να δημιουργήσω προβλήματα στις αγορές και τη διεθνή οικονομία, όμως το πρώτο θύμα θα ήταν η Ελλάδα και ο Έλληνας πολίτης. Γι’ αυτό εμείς βάλαμε πλάτη για να μην παίζουμε με τη φωτιά».

«Μια εθνική πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί σε ευχολόγια. Που είναι η σοβαρότητα, που είναι η συνεννόηση;», διερωτήθηκε.

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία κάλεσε να «σταματήσει να τροφοδοτεί την κουβέντα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

«Και μιλώ έχοντας την εμπειρία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.  Απευθύνομαι προς τους εταίρους, αφήστε ήσυχους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Μπορούν νηφάλια να ακούσουν και να σκεφτούν», είπε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην περίοδο που ήταν πρωθυπουργός λέγοντας ότι πήρε «αντιδημοφιλείς αποφάσεις, αλλά μετά δικαιώθηκαν και από αυτούς που τις πολέμησαν και είδαν το φως το αληθινό όταν μύρισαν εξουσία».

«Πήραμε πολλές αποφάσεις που πόνεσαν άδικα αυτούς που δεν έφταιγαν. Δεν θα χρειάζονταν να τις πάρουμε αν η αξιοπιστία της χώρας δεν είχε πληγεί θανάσιμα από αυτούς που είπαν ψέματα και έφυγαν», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Δεν θα χρειάζονταν να τις πάρουμε αν η συντηρητική Ευρώπη μας έδινε χρόνο για να αποδώσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις» .

«Το προοδευτικό μεταρρυθμιστικό έργο της περιόδου 2009-2011 εγκαταλείφθηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια, αποδομήθηκε.  Ήμασταν τότε έτη φωτός πίσω αλλά θα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτό, να διορθώσουμε λάθη, να καλύψουμε τα κενά, να συνεχίσουμε αλλαγές, όχι να πάμε πίσω», τόνισε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι «χρειάζεται η επανάσταση του αυτονόητου».

 «Πόσες φορές όταν προωθούσα αλλαγές κάποιοι μου έλεγαν ότι δεν γίνεται; Η απάντησή μου ήταν απλή: δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να αποκαλυφθούν αλήθειες που πνίγηκαν κάτω από ένα πέπλο σιωπής και πόναγαν εάν κατεστημένο που δεν άντεχε τις αλλαγές, που ήξερε και ξέρει ότι λεφτά υπάρχουν αλλά δεν θέλει ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και διάφανες».

«Κανένα μνημόνιο δεν θα ήταν αναγκαίο αν δεν είχε προηγηθεί η πορεία προς το χάος την περίοδο 2004-2009. Το κυριότερο ήταν το θανάσιμο έλλειμμα αξιοπιστίας», τόνισε ενώ στη συνέχεια είπε ότι «η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είπε ψέματα και έκανε απάτη με τα στοιχεία».  

«Αυτά τα έχουν ξεχάσει όλοι. Εμείς πρέπει να τα λέμε, να τα θυμίζουμε σε όλους για να μην ξαναγυρίσουμε γιατί εκεί βρίσκονται οι πραγματικές αιτίες της πτώσης», υπογράμμισε.

«Σήμερα επιλέξαμε τη ρήξη με το κομματικό κατεστημένο, όπως και ο Ανδρέας το 1974. Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο. Δεν προσποιήθηκα τον αλάνθαστο, ξέρω τα λάθη μου και έχω διδαχτεί από αυτά. Κατάπια πολλά και ανέχθηκα συμπεριφορές που ήξερα ότι μας πληγώνουν, ανέχθηκα στρογγυλεύματα θέσεων και συμβιβασμού περισσότερο από ότι έπρεπε. Μπορούσα να ήμουν πιο αποφασιστικός , έμαθα και εγώ», σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και κατέληξε:

«Έμειναν 19 μέρες και έχουμε πολλά να πούμε και να εξιστορήσουμε . Είναι ώρα να ακουστούν οι αλήθειες».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ