Η δίαιτα DASH με λαχανικά & δημητριακά ολικής άλεσης η καλύτερη της χρονιάς, τρίτη η μεσογειακή διατροφή!

Η δίαιτα DASH, πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, διακρίθηκε ως η καλύτερη δίαιτα του έτους και μάλιστα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Μάλιστα, ξεπέρασε κατά πολύ σε βαθμολογία την μεσογειακή δίαιτα και την Γουέιτ Γουότσερς. 

Τips για τη δίαιτα DASH

Τρία γεύματα τη μέρα
Οχι άσκηση
Νωρίς για ύπνο
Αφθονο νερό, ελάχιστη καφεΐνη
Λίγο αλάτι 

Η ειδική διατροφή DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension, Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Μείωση της Υπέρτασης) σχεδιάστηκε ώστε να μειώνει την πίεση χωρίς ο ασθενής να παίρνει φάρμακα. Επιλέχθηκε επίσης από ομάδα ειδικών διαβητολόγων ως η κορυφαία διατροφή για άτομα με διαβήτη και ως το καλύτερο πλάνο για υγιεινή διατροφή. 

«Η δίαιτα DASH βρίσκεται σταθερά στην κορυφή τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ειδικοί που βαθμολόγησαν τις δίαιτες για λογαριασμό μας, επισημαίνουν ότι εκτός από τη μείωση της πίεσης και των κιλών, η δίαιτα μειώνει την περίμετρο της μέσης», σχολιάζει η Αντζελα Χάουπτ, ειδική σε θέματα υγείας και ευεξίας.

Στο πάνελ των κριτών συμμετείχαν 24 ειδικοί στην διατροφή, τη δίαιτα, την παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, διατροφή για διαβήτη και ψυχολόγοι. 

Η μεσογειακή διατροφή βρέθηκε στην Τρίτη θέση μαζί με τη δίαιτα της Μάγιο Κλίνικ και την Γουέτι Γουότσερς. 

 
Η δίαιτα DASH. Eχει αναπτυχθεί από τη διατροφολόγο Marla Heller έτσι ως να μειώνει την αρτηριακή πίεση και να αποτρέπει το διαβήτη, κάτι που κάνει τη δίαιτα μια ασφαλέστερη εναλλακτική της δίαιτας Dukan.

Η Heller συστήνει να αγνοήσεις τις τροφές που δεν μπορείς να φας εστιάζοντας σε εκείνες που μπορείς. Το μυστικό είναι απλό, προτιμήστε τις άπαχες πρωτεΐνες και τα υγιεινά λιπαρά για τον έλεγχο της όρεξης.

Η δίαιτα χωρίζεται σε δύο φάσεις: η πρώτη φάση είναι ένα πρόγραμμα μετάβασης χαμηλό σε υδατάνθρακες, σχεδιασμένο για να “επαναφέρει” το μεταβολισμό σου. Στη διάρκεια αυτής της φάσης δεν μπορείς να τρως φρούτα και τροφές ολικής άλεσης αλλά σε ενθαρρύνει να απελευθερώσεις τον εσωτερικό σου άνθρωπο των σπηλαίων και να τρως άφθονο κρέας.

Η δεύτερη φάση βάζει ξανά τις τροφές ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα αμυλούχα λαχανικά στη διατροφή σου και είναι σχεδιασμένη ως μία μακροπρόθεσμη λύση διαχείρισης του βάρους σου.

Κατά μέσο όρο, αυτοί που ακολουθούν τη δίαιτα DASH χάνουν γύρω στα 2 κιλά τις πρώτες δύο εβδομάδες και μεταξύ 4,5 και 15 κιλά σε μία περίοδο δύο μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ