Μade in Greece ο γαύρος- Stella Mare: Πώς με 2 εκ. επένδυση , ο Γ. Τεριζάκης θα κάνει τον ταπεινό γαύρο-σούσι για τον γύρο του κόσμου!

Υπάρχει μέλλον στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι θετική, ειδικά όσο υπάρχει διάθεση για καινοτομία και αναβάθμιση των μονάδων με κύρια στρατηγική την εξωστρέφεια.

 Ενα ελπιδοφόρο παράδειγμα είναι η εταιρεία Stella Mare, η οποία μπορεί να δραστηριοποιείται από το 2004 στο χονδρικό εμπόριο νωπών αλιευμάτων, ωστόσο τόλμησε ένα project ύψους 2 εκατ. ευρώ και από τον Μάιο του 2014 ολοκλήρωσε την κατασκευή υπερσύγχρονης μονάδας φιλετοποίησης και μεταπήδησε στη συσκευασία, τυποποίηση, επεξεργασία και διακίνηση νωπών αλιευτικών προϊόντων, με όραμα να προωθήσει τον ελληνικό γαύρο και τη σαρδέλα όπως οι Ιάπωνες το σούσι και οι Νορβηγοί τον σολομό.

Για περισσότερες από τρεις γενιές η οικογένεια Τεριζάκη δραστηριοποιείται στον κλάδο των αλιευμάτων, ενώ ο ιδιοκτήτης της Stella Mare, Γεώργιος Τεριζάκης, ουσιαστικά μεγάλωσε μέσα στα καΐκια. Μαζί με τη σύζυγό του Αγγελική Τσιμπλή και τα τρία παιδιά τους, τη Στέλλα, τον Θεοδόση και τον Χαράλαμπο, έχουν ένα κοινό: την αγάπη τους για τη θάλασσα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο κ. Τεριζάκης ασχολείται τόσα χρόνια με τα αλιεύματα, ψάχνοντας πάντα τρόπους για την ανάδειξή τους και αποδεικνύοντας παράλληλα ότι είναι ο πιο ποιοτικός και συγχρόνως ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής.

Κίνητρό του για να κατασκευάσει τη νέα μονάδα της Stella Mare και να ασχοληθεί με τη φιλετοποίηση του γαύρου και της σαρδέλας ήταν το γεγονός ότι οι σύγχρονες γυναίκες περνούν πολύ λιγότερες ώρες στην κουζίνα τους. Θέλησε, λοιπόν, να τους προσφέρει έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο ώστε να γεύονται τα αλιεύματα, παρέχοντάς τους έτοιμα προϊόντα, φιλεταρισμένα για τηγάνισμα ή μαριναρισμένα για ένα πλήρες γεύμα, καθώς επίσης και καπνιστά ως συνοδευτικό μεζέ για τσίπουρο ή ούζο σε συναντήσεις φίλων.

Οπως εξηγεί στο «business stories» ο κ. Τεριζάκης, η έμπνευση της ιδέας προήλθε αρχικά όταν ο μικρός γιος του, ο οποίος ασχολείται με τη μαγειρική, του παραπονιόταν συνέχεια λέγοντάς του ότι πρέπει να βρει έναν τρόπο να του δίνει έτοιμα τα αλιεύματα ώστε να μπορεί να τα μαγειρέψει με όποιον τρόπο θέλει, χωρίς να χρειάζεται να χρονοτριβεί με το καθάρισμά τους. Ετσι, γεννήθηκε η ιδέα υλοποίησης της μονάδας της Stella Mare, η οποία προσφέρει στον εκάστοτε καταναλωτή ένα γρήγορο, ποιοτικό και υγιεινό προϊόν.

Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, με εμβαδόν περίπου 2.000 τ.μ., βρίσκονται στη Μαραθόπολη Μεσσηνίας, ένα γραφικό ψαροχώρι ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Τα μηχανήματα επεξεργασίας και τυποποίησης των προϊόντων είναι τελευταίας τεχνολογίας και αποτελούν κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα όσον αφορά στην παραγωγή των φιλέτων. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ειδικές φιλεταριστικές μηχανές, κατάλληλες για μικρά πελαγικά ψάρια, αφού όμοιες με αυτές υπάρχουν πέντε σε όλο τον κόσμο. Η πρώτη ύλη προέρχεται από ελληνικά αλιευτικά και μόνο, ενώ δεν υπάρχει καμία προσθήκη συντηρητικών και χρησιμοποιείται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προερχόμενο αποκλειστικά από μεσσηνιακούς ελαιώνες. Το ξίδι και τα μυρωδικά, δε, προέρχονται, επίσης, από την περιοχή.

Η εταιρεία έχει στραφεί προς το εξωτερικό και έχει δειγματίσει τα προϊόντα της σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Αζερμπαϊτζάν, της Αγγλίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, του Χονγκ Κονγκ κ.ά. Οι κριτικές για τα προϊόντα της Stella Mare ήταν εξαιρετικές και πλέον βρίσκεται λίγο πριν την έναρξη εμπορικών συνεργασιών από τις αρχές του 2015. Μάλιστα, έχουν γίνει συζητήσεις με αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με τα οποία, επίσης, αναμένεται σύναψη εμπορικών συμφωνιών από αρχές του έτους.

Πάντως, δεν ήταν ρόδινη η πορεία για την υλοποίηση της νέας ιδέας, αφού οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η εταιρεία ήταν πολλές. «Σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης, το να προσπαθείς να υλοποιήσεις ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ. ευρώ ήταν κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο. Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας με την ανάδειξή μας ως νικητές το 2013 και το έπαθλο της χρηματοδότησης των 190.000 ευρώ ήταν αυτό που ξεμπλόκαρε την εκκίνηση υλοποίησης της μονάδας μας, καθώς τα χρήματα που μας δόθηκαν ήταν ανάσα ζωής για εμάς, αλλά και η ελπίδα ότι ίσως κάποια στιγμή το όνειρό μας θα γίνει πραγματικότητα.

Εκτοτε, με τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μας, αρχίσαμε την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, το οποίο δίνει ζωή στην περιοχή μας και αρκετές νέες θέσεις εργασίας. Το όνειρό μας πήρε σάρκα και οστά», δηλώνει ο κ. Τεριζάκης, ο οποίος αναφέρει ότι «οι επόμενοι στόχοι της εταιρείας είναι να εδραιωθούν παγκοσμίως τα προϊόντα, αποδεικνύοντας ότι παρά τις δυσκολίες που περνάει ο τόπος μας το ελληνικό δαιμόνιο δεν έχει σβήσει και συνεχίζει να υπάρχει ενεργό».

Ο κ. Τζίμης Αθανασόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας (ΕΒΕ), δηλώνει ότι η Stella Mare με όχημα την καινοτομία, την ελληνικότητα των προϊόντων της και τη βοήθεια του ΕΒΕ έχει καταφέρει να εισέλθει δυναμικά στην εγχώρια αγορά, πετυχαίνοντας σε λιγότερο από ενάμισι έτος την ανέγερση μιας υπερσύγχρονης μονάδας φιλετοποίησης και τυποποίησης αλιευμάτων συνολικής επένδυσης άνω των 2 εκατ. ευρώ, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 35 άμεσες και εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας έως τώρα. Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, με παραγωγική δυναμικότητα που ξεπερνά τους πέντε τόνους ημερησίως, φιλοδοξεί να επεκταθεί εμπορικά προωθώντας τη μοναδική αυτή ποικιλία προϊόντων και στις αγορές του εξωτερικού.

Πληροφορίες στο : www.stellamare.gr 

Από τον αφρό της θάλασσας στο πιάτο σας!

Πηγή: newmoney.gr- Ελένη Στεργίου

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ