Ferran Adrià o "τρελός" της κουζίνας: "Δεν με ενδιαφέρει να δημιουργώ πιάτα - Θέλω να δημιουργώ αυτούς που δημιουργούν τα πιάτα"!

Ογδόντα συνεργάτες και μία αγγελία για την αγορά μπουλντόγκ ως μασκότ για την πολυαναμενόμενη γαστρονομική ηλεκτρονική BulliPedia του Ferran Adrià. Ο βασιλιάς είναι εδώ…

Το γραφείο του σε μια αποθήκη στη Βαρκελώνη –κοντά στο tapas bar Τickets του αδερφού του– μοιάζει με στρατηγείο. Σελίδες στους τοίχους, σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες από πιάτα που στήνονται από την αρχή. Ο Ferran Adrià είναι εμμονικός και όσοι προμήνυαν το τέλος του μετά το κλείσιμο το 2011 του elBulli θα πρέπει να περιμένουν πολύ. Οταν ανέλαβε το 1987 το εστιατόριο, πέρασε καιρός μέχρι να μάθουν το όνομά του. Δέκα χρόνια αργότερα ήταν μύθος. «Το elBulli κατηγορήθηκε ότι απέκοψε το φαγητό από το συναίσθημα αλλά στην πραγματικότητα δημιούργησε το νέο συναίσθημα», υποστήριξε ο πιστός οπαδός του, πολυεκατομμυριούχος Nathan Myhrvold, που προηγήθηκε με το πεντάτομο μπεστ σέλερ Modernist Cuisine στα βήματά του.

Ευφυής, διορατικός, δεν είπε ποτέ την τελευταία λέξη. Και το project elBulli Foundation είναι πιο μεγαλόπνοο. Ενα νέο μουσείο elBulli 1846 –η χρονολογία παραπέμπει στον αριθμό των συνταγών του και στη χρονιά γέννησης του Escoffier– ένα εργαστήριο elBulliDNA που θα δέχεται την αφρόκρεμα της γαστρονομίας και βέβαια η BulliPedia, η μεγαλύτερη οnline γαστρονομική εγκυκλοπαίδεια από την εποχή του Απίκιου μέχρι τη δεκαετία του '80, την οποία εμπνεύστηκε τελειώνοντας το επτάτομο elBulli 2005-2011. «Ξεφυλλίζοντας το αρχείο μου συνειδητοποίησα ότι υπάρχει κάτι παραπάνω. Η BulliPedia θα ξεπερνάει το elBulli», δήλωσε στη Νέα Υόρκη. «Πρόκειται για ζωντανή μνήμη, την πρώτη χαρτογράφηση του γαστρονομικού γονιδιώματος». Ολες οι πληροφορίες θα δομηθούν γύρω από δύο κατηγορίες, τη δημιουργία σήμερα και το αρχείο δημιουργίας. Με ένα πάτημα θα μπορεί να κατεβάσει κανείς την ιστορία ενός υλικού, συνδυασμούς, τεχνικές, συνταγές, πιάτα διάσημων εστιατορίων και, βέβαια, ιδέες του Adrià.

«Ο στόχος είναι να καταγράψουμε την ανθρώπινη γνώση γύρω από το φαγητό. Αν δεν καταλάβουμε την αρχή, πώς θα προχωρήσουμε; Τάξη, τάξη, τάξη. Μόνο από την τάξη μπορεί να έρθει η αναρχία της δημιουργίας. Το 1987, την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το Chantecler, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Negresco στη Νίκαια, στην κουζίνα ήταν ο Jacques Maximin, θρύλος της εποχής. Κάποιος τον ρώτησε: “Δάσκαλε, τι είναι δημιουργία;”. Και εκείνος απάντησε: “Να μην χρειάζεται να αντιγράφεις κανέναν”. Αυτό είναι η BulliPedia», εξήγησε. Μαζί του στον άθλο έχει ογδόντα συμβούλους από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και τη χρηματοδότηση της Telefόnica, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας. «Οταν θα λειτουργήσει το elBulliDNA, θα υπάρχουν κάμερες που θα μεταδίδουν σε ζωντανό χρόνο την προετοιμασία κάθε πιάτου», υποστήριξε η Maria José Tomé, υπεύθυνη καινοτομίας της Telefόnica.

Ηδη το πείραμα πέτυχε με το project Ηacking BulliPedia, την πρόσκληση του Ferran για χακάρισμα από προγραμματιστές, στο πλαίσιο του οποίου παρουσιάστηκε πρώτη φορά η συσκευή του εργαστηρίου Mixed Reality Lab που συνδέεται στο κινητό και μεταφέρει το άρωμα και τη γεύση κάθε πιάτου. «Αν ήταν άλλος, θα έλεγαν ότι είναι τρελός», σημειώνει. «Δεν με ενδιαφέρει να δημιουργώ πιάτα. Θέλω να δημιουργώ αυτούς που δημιουργούν τα πιάτα». Λεπτομέρεια: τους τελευταίους μήνες, παράλληλα με την BulliPedia, κάνει κάστινγκ για ένα γαλλικό μπουλντόγκ σαν και αυτό που έδωσε το όνομα στο elBulli. «Οταν μπαίνεις ξανά στο παιχνίδι, χρειάζεσαι μια μασκότ», εξηγεί.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ
Το λανσάρισμα της BulliPedia συνδυάστηκε με την έκθεση Ferran Adrià στη Μαδρίτη. «Μπορεί να χρειαστεί δέκα χρόνια, αλλά θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό», δήλωσε ο Adrià.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ