«Μόνο οι δολοφόνοι έχουν πεποιθήσεις»: Ένα εξαιρετικό άρθρο από τον Αθάν. Χ. Παπανδρόπουλο

Άρθρο του Αθάν. Χ. Παπανδρόπουλου που δημοσιεύθηκε στην Εστία

Δεν θυμάμαι ποιος διανοούμενος είχε πει την φράση που είναι ο τίτλος του παρόντος άρθρου, αλλά σίγουρα είχε δίκιο. Όντως, μόνον οι δολοφόνοι έχουν πεποιθήσεις –και η βαθύτερη από αυτές δεν είναι άλλη από την δολοφονία ελεύθερων ανθρώπων.

Τα ανθρωπόμορφα κτήνη που δολοφόνησαν στην Γαλλία –θρασύδειλα ως συνήθως– δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις από τους πιο γνωστούς Γάλλους σκιτσογράφους, δεν έπληξαν μόνον την ελευθερία εκφράσεως. Πρωτίστως δολοφόνησαν ελεύθερους ανθρώπους. Δεν δολοφόνησαν ένα δικαίωμα, αυτό της ελευθεροτυπίας, αλλά έναν τρόπο ζωής και υπάρξεως.

Πίσω δε από αυτές τις δολοφονίες υπάρχει όλη η πραγματικότητα του άτυπου τρίτου παγκοσμίου πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και σήμερα μπαίνει σε μία νέα και εξαιρετικά κρίσιμη φάση του. Αυτήν της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθούν εκ των ένδον οι ελεύθερες κοινωνίες.

Οι δολοφονηθέντες σκιτσογράφοι, όπως και ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Μπερνάρ Μαρίς, άπαντες αριστερής τοποθετήσεως, ήσαν πριν απ’ όλα ελεύθεροι άνθρωποι. Και ως τέτοιοι είχαν κατακτήσει το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα. Όμως, για τους δολοφόνους τους το ενοχλητικό δεν είναι το δικαίωμα της ελεύθερης εκφράσεως, αλλά οι ελεύθεροι άνθρωποι που το ασκούν. Η ισλαμική κτηνωδία δεν ανέχεται να υπάρχουν άνθρωποι ελεύθεροι γιατί ακριβώς αυτή τους η ιδιότητα συνιστά κίνδυνο.

Οι σκιτσογράφοι και δημοσιογράφοι που δολοφονήθηκαν –ύπουλα και θρασύδειλα, όπως αρμόζει σε δολοφόνους– είχαν έτσι την «κακή» ιδέα να ασκούν το επάγγελμά τους εν ελευθερία σε μία εφημερίδα που οι ισλαμιστές θεωρούσαν «βλάσφημη». Όπως «βλάσφημοι» είναι ο Σαλμάν Ρουσντί, οι Δανοί δημοσιογράφοι που σατίρισαν τον Προφήτη και κάποιοι άλλοι διανοούμενοι που ασκούν το δικαίωμα της ελεύθερης εκφράσεως –ακριβώς επειδή είναι ελεύθεροι άνθρωποι.

Αυτή η ιδιότητα δεν είναι συμβατή με την νοοτροπία των ανθρώπων(;) του ζόφου, της βίας και της ηθελημένης ασυναρτησίας. Οι άνθρωποι(;) αυτοί, μέσω της βίας και του θανάτου που σκορπούν, προειδοποιούν κάθε άτομο που σκέπτεται ελεύθερα ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Για τους «πιστούς» του Ισλάμ, η ελεύθερη σκέψη και όχι μόνον συνιστά εγκληματική ενέργεια, που αξίζει τον θάνατο.

Υπό αυτή την έννοια, οι σκιτσογράφοι του Charlie Hebdo ήσαν «στρατιώτες» της ελευθερίας και, ακόμα χειρότερα, κυριολεκτικά «έσπαγαν κόκκαλα» με τα σκίτσα τους. Πιστοί στην αρχή ότι μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, σατίριζαν τους πάντες και τα πάντα και ήσαν αμείλικτοι απέναντι στον σκοταδισμό. Το 2011, εξάλλου, η εφημερίδα τους είχε δημοσιεύσει τα περίφημα σκίτσα του Μωάμεθ, προκαλώντας σάλο στις τάξεις των ισλαμιστών δολοφόνων, οι οποίοι κάτι τέτοια περιμένουν για να περάσουν σε «δράση». Να βρουν, δηλαδή, τα απαραίτητα άλλοθι για να δολοφονήσουν ανύποπτα θύματα στο όνομα του Αλλάχ, στον οποίον κάποιοι προσθέτουν και λίγο καπιταλισμό –το κερασάκι στην τούρτα της θρασυδειλίας.

Από την άποψη αυτή, ήταν προφητικό το βιβλίο του Ιρανού φιλοσόφου Νταργιούς Σαγιαγκάν (Daryush Shayagan) ο οποίος, το 1991, στο «Τί είναι μία θρησκευτική επανάσταση» (εκδ.Albin Michel) επεσήμαινε ότι στα χρόνια που έρχονται το Ισλάμ θα επωφελείται από τα μηνύματα του Προφήτη για να εγκαταστήσει και να δικαιολογήσει την τρομοκρατία. Κατά τον Ιρανό φιλόσοφο, έχουμε ήδη μπει σε μία εποχή όπου τα μηνύματα της πίστεως θα συγχέονται με τις μεθόδους του φασισμού και του κομμουνισμού, για να δικαιολογούνται τυφλές τρομοκρατικές ενέργειες και μαζικές δολοφονίες.

Την προοπτική αυτή επιβεβαιώνει και ο Γκ. Ζουγκάνωφ, ο πρόεδρος του ρωσικού νεοσταλινικού κομμουνιστικού κόμματος, ο οποίος δεν θεωρεί διόλου απίθανη μια άτυπη συμμαχία του Ισλάμ με τον εθνικομπολσεβικισμό που αναπτύσσεται στην Ρωσία και που, όπως λέει, φιλοδοξεί να είναι μία «κυρίαρχη ιδεολογία του 21ου αιώνα».

Είναι δε ξεκάθαρο σήμερα ότι οι βίαιες αυτές ιδεολογίες παγκοσμιοποιούνται με απίθανη ταχύτητα μέσω του Διαδικτύου, που είναι και ο βασικός συντελεστής στρατολογήσεως δολοφόνων. Αρκεί να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τις γαλλικές και αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, στο Διαδίκτυο έχουν εντοπιστεί πάνω από 3.600 ιστότοποι ισλαμικής προπαγάνδας που έχουν δεχθεί περισσότερες από 160 εκατομμύρια επισκέψεις συνολικά. Κορυφαίος Γάλλος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας δήλωσε πριν λίγες ημέρες στο τηλεοπτικό κανάλι TV5 ότι στις ημέρες μας το Διαδίκτυο είναι το καλύτερο όχημα για την διάδοση της ακραίας ισλαμικής σκέψεως –πίσω από την οποία, ωστόσο, κρύβονται και τεράστια μαφιόζικα συμφέροντα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να πούμε ότι για την Δύση γενικά και για την Ευρώπη ειδικότερα έχει ήδη ξεκινήσει ένας άτυπος νέος παγκόσμιος πόλεμος, κύριο διακύβευμα του οποίου είναι οι ατομικές ελευθερίες και οι αναπτυγμένες κοινωνίες δικαίου. Ας τα έχουν κάποιοι υπ’ όψιν τους όλα αυτά, γιατί οι δολοφονίες στην Γαλλία είναι μόνον η αρχή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ