Made In Greece o Σωτήρης Λυμπερόπουλος και το ''Ραδίκι'' του! Προμηθεύει με φρέσκα χόρτα και λαχανικά τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας!

Με σπουδές και μάστερ στα Οικονομικά, ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος από τις Ράχες Τριφυλίας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αγγλία, και επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, όπου δημιούργησε το «Ραδίκι»: Πρόκειται για μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα, καθώς η εταιρεία του προμηθεύει με φρέσκα χόρτα και λαχανικά εστιατόρια αλλά και ιδιώτες στην Αθήνα.

Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Λυμπερόπουλος αναφέρεται σε αυτή την επιχειρηματική του προσπάθεια, που τον έχει κάνει ήδη γνωστό, αλλά και στα πολλά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει όποιος δημιουργεί μια επιχείρηση στη χώρα μας.

1 Τι είναι το «Ραδίκι»;
«Είναι μια υπηρεσία για εστιατόρια ή ιδιώτες που αναζητούν πάρα πολύ καλό φαγητό και πρώτες ύλες, και τα θέλουν στην πόρτα τους».

2 Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;
«Ερχόμενος από την Αθήνα στο χωριό μου, διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι εδώ τρώνε πολύ πιο ποιοτικό φαγητό από αυτούς στα αστικά κέντρα. Σκέφτηκα λοιπόν, το φαγητό που παράγουμε εδώ να το κάνω ντελίβερι εκεί όπου δεν υπάρχει».

3 Βρήκες ανταπόκριση σε αυτή σου την προσπάθεια;
«Στην αρχή δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση. Συνάντησα όμως στον δρόμο μου ένα πολύ καλό εστιατόριο, το «Μύλο», και τον πολύ καλό σεφ Περικλή Κοσκινά που του άρεσε πολύ η ιδέα - κι έτσι ξεκίνησα δουλεύοντας σχεδόν για ένα χρόνο μόνο με αυτό το εστιατόριο».

4 Τι πιστεύεις ότι σε έκανε διάσημο στη συνέχεια;
«Δεν νομίζω ότι είμαι διάσημος».

5 Ποιες δυσκολίες συνάντησες στην προσπάθεια αυτή;
«Τις δυσκολίες που συναντά οποιοσδήποτε επιχειρηματίας που επιχειρεί το οτιδήποτε στην Ελλάδα. Προσπαθούμε κάθε φορά να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα, σε κάθε κρατικό λειτουργό που είναι εκεί όχι για να σε βοηθήσει, αλλά για να σταθεί εμπόδιο σε αυτό που θες να κάνεις. Χαρακτηριστικό είναι πως, όταν ξεκίνησα, μου είπαν στην Εφορία πως δεν υπάρχει κωδικός για να μαζεύεις χόρτα... Ο κρατικός μηχανισμός, όπως δουλεύει, δεν ενθαρρύνει καθόλου τις μικρές επιχειρήσεις που ξεκινάνε». 

6 Πόσο εύκολο ή δύσκολο το είδες τελικά όλο αυτό το εγχείρημα;
«Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε δύσκολο. Αυτή είναι η δουλειά μου, μου αρέσει, την αγαπάω, έχει κι αυτή τις δυσκολίες της όπως κάθε δουλειά».

7 Σήμερα πού απευθύνεσαι;
«Απευθυνόμαστε στα εστιατόρια - όπου όμως έχουμε και ένα know-how για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πρώτη ύλη που πουλάμε. Εμάς το κοινό μας είναι οποιοδήποτε εστιατόριο επιθυμεί να έχει πάρα πολύ καλή πρώτη ύλη στην κουζίνα του».

8 Πώς συγκεντρώνετε την πρώτη ύλη σας;
«Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία τρόπων που μπορούμε να τη συγκεντρώσουμε. Μπορούμε να την αγοράσουμε, να βάλουμε κάποιον να μας την καλλιεργήσει, να την καλλιεργήσουμε εμείς. Εμείς προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες μας στις ανάγκες του πελάτη».

9 Τι είναι αυτό που ζητά σήμερα περισσότερο ο πελάτης;
«Αυτό που ζητά ο δικός μου πελάτης είναι μια πολύ καλή ποιότητα πρώτης ύλης για να δουλεύει, και πολλή συνέπεια. Η συνέπεια είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας στον επαγγελματικό στίβο». 

10 Το θέμα της συνέπειας πιστεύετε ότι είναι σημαντικό πρόβλημα της ελληνικής νοοτροπίας;
«Είναι τεράστιο πρόβλημα. Στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα που έχουν οι άνθρωποι είναι η ασυνέπεια». 

11 Σήμερα, που πολλοί νέοι προβληματίζονται για το μέλλον τους, τι έχετε να πείτε σε όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα;
«Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν... Για παράδειγμα, εγώ ψάχνω εδώ και δύο χρόνια στην περιοχή μας να βρω κάποιον να καλλιεργεί και να τον χρηματοδοτήσω. Μόλις εξηγώ όμως σε νέους ανθρώπους τι θέλω να κάνω, δεν βρίσκεται κανείς. Μου λένε "είναι δύσκολο"».

12 Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που ξεκινά μια νέα προσπάθεια, για να έχει επιτυχία;
«Οποιαδήποτε δουλειά ή επιχείρηση έχεις, τα βήματα που πρέπει να κάνεις είναι απλά. Το Νο1 ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις είναι γιατί κάνεις αυτό που κάνεις - αλλά και για ποιον το κάνεις».

13 Το κυριότερο για ν' αρχίσει κάποιος είναι τα κεφάλαια ή χρειάζεται και κάτι άλλο;
«Χρειάζεται δουλειά, πρέπει να δουλεύεις σκληρά· δεν υπάρχει κάτι πιο βασικό από αυτό. Να δουλεύεις και να σκέφτεσαι πάνω στη δουλειά σου. Σημασία δεν έχει να δουλεύεις όλη μέρα μόνο... αλλά να σκέφτεσαι πώς μπορείς να πας τη δουλειά σου πιο μπροστά».

14 Σήμερα πιστεύεις ότι υπάρχει περιθώριο για νέες, καινοτόμους ιδέες που μπορούν να αναπτυχθούν;
«Αν εξαιρέσουμε την κρατική μηχανή, πρακτικά, τώρα είναι μια καταπληκτική περίοδος να κάνεις δουλειές, γιατί όλα είναι φθηνά. Μπορείς να ξεκινήσεις κάτι με πολύ λίγα χρήματα».

15 Αυτό που λέγεται είναι ότι σήμερα πολλοί αφήνουν τα αστικά κέντρα και στρέφονται στην ύπαιθρο. Είναι εύκολο να γίνει αυτό;
«Πρώτα από όλα, αυτό είναι ψέμα, αν δούμε τα στατιστικά στοιχεία. Υπάρχει μια τάση να φεύγει ο κόσμος, αλλά πρέπει να δούμε και την αντίστροφη κίνηση, πόσοι πάνε προς τα αστικά κέντρα. Αλλά και κάτι άλλο: πόσοι είναι αυτοί που πάνε στο εξωτερικό. Η μεγαλύτερη απώλεια που βιώνει σήμερα η Ελλάδα στην κρίση είναι η απώλεια του πιο σημαντικού της ανθρώπινου δυναμικού».

16 Από την Πολιτεία τι υποστήριξη υπάρχει για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα;
«Στη θεωρία, στα χαρτιά και στην εικόνα, υπάρχει. Στην πράξη όμως, η υποστήριξη που μπορείς να λάβεις έχει να κάνει όχι με τον μηχανισμό, αλλά με μεμονωμένους ανθρώπους. Το θέμα σε ένα κράτος είναι να δουλεύει ο μηχανισμός, να μην κρέμεσαι από έναν άνθρωπο». 

17 Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των υπηρεσιών, κατά τη γνώμη σας;
«Μια υπηρεσία πρέπει να κάνει οτιδήποτε για να σε βοηθήσει και όχι για να σου ανακόψει αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Πρέπει να καταλάβουν ότι το κράτος πρέπει να είναι μαζί με τον επιχειρηματία. Η υπηρεσία πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη, να είναι εκεί για να τον βοηθήσει. Το τρομερό που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ότι οτιδήποτε είναι στην ευχέρεια του υπαλλήλου».

18 Η σημερινή οικονομική κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες;
«Πάντα υπάρχει χώρος, αρκεί να κάνεις κάτι έξυπνο».

19 Εσείς τι θα προτείνατε σε κάποιον που δεν βλέπει μπροστά του κάποια διέξοδο;
«Στην Ελλάδα οι άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ζουν σε μια χώρα κατεστραμμένη - δεν βάζουν όμως στο μυαλό τους ότι ζουν σε μια χώρα που ανήκει στο 1 δισ. των ανθρώπων πάνω στη γη που γεννά το χρήμα. Είσαι από τους πλούσιους ο πιο φτωχός. Είσαι σε μια χώρα που έχει κάποια δεδομένα, ένα περιβάλλον που μπορείς να δημιουργήσεις. Ο κάθε νέος πρέπει να βρει σε αυτό το περιβάλλον που υπάρχει τι μπορεί να κάνει. Δεν δέχομαι να έχεις ανάγκη για δουλειά και να κάθεσαι σπίτι».

20 Τα μεσσηνιακά προϊόντα πού τα κατατάσσεται ποιοτικά;
«Οχι γιατί τα πουλάω εγώ, ούτε γιατί είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά λόγω κλίματος, όταν έχεις όλο το χρόνο ηλιοφάνεια, έχεις ένα  ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Εν δυνάμει μπορείς να φτιάξεις καταπληκτικά πράγματα και υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν καταπληκτικές δουλειές. Δεν σημαίνει φυσικά ότι όλα είναι καλά· αλλά αυτός που θέλει να συγκεντρωθεί στο αντικείμενό του και να το κάνει καλά, στη Μεσσηνία μπορεί να το κάνει».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος κατάγεται από τις Ράχες Τριφυλίας, είναι οικονομολόγος και, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Αγγλία, δούλεψε για ένα διάστημα εκεί. Το 2004 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε στην Αθήνα με την οικογενειακή επιχείρηση. Σύντομα κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ζήσει μέσα στα τσιμέντα. Ηρθε λοιπόν στο χωριό του πατέρα του, προκειμένου να μην έχει έξοδα ενοικίου, και το 2011 ξεκίνησε την δική του επιχείρηση, «Το Ραδίκι».

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ