Μήπως ο υπολογιστής σου σε ξέρει καλύτερα από τη κολλητή σου; Μια νέα έρευνα δείχνει την αδυναμία των ανθρώπινων σχέσεων!

Μπορεί να παίρνεις όρκο ότι κανείς δε σε ξέρει καλύτερα από την κολλητή σου, όμως οι ειδικοί έχουν άλλη άποψη.

Δεν τα βγάζουν από το μυαλό τους, ερευνούν και μας μαθαίνουν ότι ένας υπολογιστής μπορεί πια να σε ψυχολογήσει καλύτερα από ότι η φίλη σου ή οι γονείς σου!

Συγκεκριμένα, στο πανεπιστήμιο του Cambridge και του Stanford ανέπτυξαν ένα λογισμικό που μελετώντας το facebook και συγκεκριμένα τα likes ενός χρήστη, μπορεί να αξιολογήσει μια προσωπικότητα με με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας.

Από τη μεριά τους οι ερευνητές δηλώνουν εντυπωσιασμένοι, καθώς αποδεικνύουν με αυτή τη μελέτη ότι οι υπολογιστές μπορούν να αναλύουν τα ψυχολογικά  χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου μέσω ανάλυσης data και τίποτα άλλο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 86.220 εθελοντές που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με την προσωπικότητα τους και έδωσαν πρόσβαση στα Likes τους, στους ερευνητές. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κάλεσαν φίλους και συγγενείς να κρίνουν την προσωπικότητα τους.

Το συμπέρασμα ήταν ότι οι μηχανές και οι αλγόριθμοι τους, αναλύοντας έναν επαρκή αριθμό από "likes", πλησίαζαν περισσότερο από ό,τι οι συγγενείς και οι φίλοι στη "σκιαγράφηση" του ψυχολογικού "πορτρέτου" ενός ανθρώπου.

Μόλις δέκα "likes" αρκούσαν για να ξεπεράσει ο υπολογιστής την κρίση ενός συναδέλφου, με 70 το μηχάνημα ήταν καλύτερος ψυχολόγος από έναν φίλο ή συγκάτοικο, με 150 από ένα μέλος της οικογένειας, ενώ με 300 συναγωνιζόταν τον/την σύζυγο. Ο μέσος χρήστης του facebook έχει 227 "likes" στο προφίλ του και ο αριθμός αυτός διαχρονικά αυξάνει, άρα στο μέλλον οι υπολογιστές θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν ακόμη καλύτεροι "ψυχολόγοι".

 Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι οι νέες "ψυχαναλυτικές" δυνατότητες των υπολογιστών θέτουν ηθικά ζητήματα προστασίας των δεδομένων της ιδιωτικής ζωής, γι' αυτό, όπως είπαν, οι χρήστες πρέπει να έχουν πάντα τον έλεγχο του "ψηφιακού αποτυπώματός" τους.

*Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ