Γ. Παπανδρέου στο Reuters: ''Θα μπορούσα να είμαι σε ένα νησί να παίζω την κιθάρα μου! Ανοιχτός σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνήσει σε δημοψήφισμα''

Επιμένει στο δημοψήφισμα, κλείνει την πόρτα στον πρώην συγκάτοικό του και νυν πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γι’ αυτό ακόμη θέτει όρους. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει στο Reuters για τις εκλογές της Κυριακής, το κόμμα του, τα όσα του... σούρουν οι παλιοί «σύντροφοί» του από το ΠΑΣΟΚ και ρίχνει την ατάκα της χρονιάς: «θα μπορούσα να είμαι σε ένα από τα πολλά νησιά της Ελλάδας και να παίζω την κιθάρα μου».

«Περιθωριοποιημένος από το 2011 όταν εκδιώχθηκε από την πρωθυπουργία, ο τρίτης γενιάς γόνος μιας από τις πιο σημαντικές πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας επιχειρεί το comeback τρεις εβδομάδες μετά τον... χωρισμό του από το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του Ανδρέας πριν τέσσερις δεκαετίες», γράφει το Reuters. 

«Το νεοσύστατο κόμμα θεωρείται το "χαρτί" (σ.σ. wild card είναι ο όρος που χρησιμοποιεί το Reuters) που θα "τσεκουρώσει" το ποσοστό της Αριστεράς στις εκλογές της Κυριακής και αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μετεκλογικού τοπίου, αν περάσει το όριο του 3% και μπει στη Βουλή», συνεχίζει το άρθρο. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο Παπανδρέου θα μπορούσε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα ακόμη κι αν αποτύχει να μπει στη Βουλή. Ο εκλογικός νόμος προβλέπει πως όσο περισσότερες ψήφους πάρουν τα κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%, τόσες περισσότερες έδρες θα πάει το πρώτο κόμμα. Είναι το... γνωστό μπόνους των 50 εδρών «Με πρόγραμμα υπέρ του ευρώ και των μεταρρυθμίσεων, ο Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι μια μετριοπαθής επιρροή στον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η ριζοσπαστική ρητορική και η υπόσχεση πως θα ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις έχει τρομάξει τους επενδυτές. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει τις συμμαχίες με τους πάντες, εκτός από το ΚΚΕ, αλλά οι αναλυτές αναμένουν να μαλακώσει τη στάση του αν δεν καταφέρει να κερδίσει την αυτοδυναμία. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα του Παπανδρέου είναι οριακά εκτός Βουλής, αν και ο ίδιος δείχνει βέβαιος πως τελικά θα μπει», προσθέτει το Reuters.

Στόχος του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να μετατοπίσει τη συζήτηση στην υποστήριξη ή την αντίθεση με το πρόγραμμα διάσωσης. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συγκάτοικός του στις αρχές του 1970 στο Amherst College της Βοστώνης, απέτυχε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις ή να αποκρούσει πιέσεις των συμφερόντων. Αλλά λέει πως είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αν εκείνος δεχτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως ένα δημοψήφισμα. 

«Εξαρτάται πλήρως από το τι ασπάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι σοβαροί για να κάνουν αλλαγές και μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο και να επιστρέψουμε στις αγορές δίχως μνημόνιο, τότε θα ήμουν ευτυχής να τους υποστηρίξω», λέει στο Reuters.

Όπως λέει, τα δεδομένα από το 2011 όταν είχε ξανά ζητήσει δημοψήφισμα, έχουν αλλάξει. Θεωρεί πως το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί η εντολή για την υλοποίηση δύσκολων πολιτικών μεταρρυθμίσεων και ως εγγύηση στους δανειστές πως υπάρχει και η λαϊκή βούληση. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει πως θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά και οι Ευρωπαίοι πρέπει να τελειώσουν με τη λιτότητα. 

Απάντησε και στις κατηγορίες που δέχεται από πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ πως πρόδωσε το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά πως εκείνος ήθελε να ιδρύσει ένα κόμμα με νέες αξίες και νέα ταυτότητα, καθώς το υπάρχον είχε εμπλακεί σε πελατειακές σχέσεις!

Και κράτησε την καλύτερη ατάκα για το τέλος: «Αυτό δεν είναι η πολιτική μου, ποτέ δεν ήταν η πολιτική μου. Δεν χρειάζεται να είμαι στην πολιτική μόνο και μόνο για να είμαι βουλευτής. Έχουμε υπέροχα νησιά εδώ στην Ελλάδα. Θα μπορούσα να πάω σε ένα ελληνικό νησί και να παίζω με την κιθάρα μου».

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ