''Στην Πάρο και στη Νάξο... τον αέρα μου θ'αλλάξω...'' Πληροφορίες και τιμές για όλους τους ξενώνες

Δείτε τους καλύτερους ξενώνες σε Πάρο - Νάξο - Σύρο - Κύθηρα - Ζάκυνθο και Κρήτη

Δείτε τους καλύτερους ξενώνες σε Πάρο - Νάξο - Σύρο - Κύθηρα - Ζάκυνθο και Κρήτη

Ανθίππη, Πάρος


Ονειροπαγίδες από κοχύλια και σκουριασμένα πέταλα κρέμονται από τα ξύλινα ταβάνια, άγγελοι της Αναγέννησης σε νανουρίζουν, καράβια ταξιδεύουν στους  φθαρμένους τοίχους και ξύλα κανέλας αρωματίζουν τον κυκλαδίτικο τον αέρα και το φως που μπαίνει από τα παράθυρα του ξενώνα Ανθίππη.  Πίνετε παριανό κρασί δίπλα σε βάρκα που αφού έκανε τα ταξίδια της, τώρα έχει μετατραπεί σε πρωτότυπη μπάρα. Ατενίζεις από ψηλά το κόλπο του λιμανιού της Παροικιάς, ο κυκλαδίτικος ήλιος σε ζεσταίνει και από το ψηλό ψάθινο σκαμνί απ’ όπου κάθεσαι, βουτάς κατευθείαν στην φιδίσια πισίνα του ξενώνα της Ανθίππης που βρίσκεται στην περιοχή Κακάπετρα της Πάρου.

Η Ανθίππη, ιδιοκτήτρια του ξενώνα, είναι αρχιτέκτονας, πριν από μερικά χρόνια εγκατέλειψε την Αθήνα και  επέστρεψε στις ρίζες της, στην παλιά απομακρυσμένη κατοικία της οικογένειας της, που αποτελούταν από το κεντρικό σπίτι, το στάβλο, και το περβόλι της οικογένειας που ζούσε εκεί πριν χρόνια. Τα αναπαλαίωσε με ιδιαίτερη προσοχή και άποψη, και πρόσθεσε ένα ακόμη κτήριο αντιγράφοντας πιστά την παριανή αρχιτεκτονική των αγροικιών προηγούμενων αιώνων, διανθίζοντας την με καλλιτεχνική έμπνευση.

Τα δύο κτήρια δένουν μεταξύ τους έχουν και τα δυο κρεμ τοίχους και μικρά παράθυρα.  Τριγύρω το σύμπαν συμπληρώνουν πέτρινες βεράντες με μαρμάρινα τραπέζια, ξύλινες πέργκολες, ένας φούρνος σε αχρηστία που έχει γεμιστεί με κοχύλια και έχει φωτιστεί, μια δεντροσκέπαστη αυλή με καλλωπιστικά φυτά και η πισίνα, μια μικρή λίμνη που πάνω της άναρχα σκαρφαλώνουν άγρια βράχια.
Κάθε γωνιά του ξενώνα, χάρη στο καλλιτεχνικό οίστρο της Ανθίππης, είναι και μια μικρή έκπληξη. Η Ανθίππη ψάχνοντας το νησί και τα γύρω σπίτια για παλαιά, μοναδικά έπιπλα σύμφωνα με αυτά που ανακάλυψε, έδωσε και μια ξεχωριστή νότα στο κάθε δωμάτιο.





















Ο ξενώνας αποτελείται από στούντιο και δίχωρα διαμερίσματα για 2 έως 5 άτομα. Καθένα μοναδικό σε διαρρύθμιση και διακόσμηση, όλα κλιματιζόμενα, με δική τους βεράντα και κουζίνα. Το στούντιο 5 διαθέτει μάλιστα την εξωτερική κουζίνα της πρωταρχικής κατοικίας. Όσο αφορά στην διακόσμηση, στα δωμάτια θα μπορούσαν να μένουν προκομμένοι παριανοί παππούδες. Τα ομορφαίνουν δαντελένιες κουρτίνες, ολόλευκα σεντόνια, χτιστά κρεβάτια, ξύλα κανέλας κρεμασμένα σε καθρέφτες ξυρίσματος, κουρέλια, χάλκινα κηροπήγια και μαγκούρες. Η Ανθίππη είναι ανοικτή από το Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.


Info
Διεύθυνση: Κακάπετρα, Παροικιά, Πάρος
Τηλ: 2284021601
Τιμές: από €75 το δίκλινο στούντιο
www.anthippi.com


Chateau Zevgoli, Νάξος

Ο κυκλαδίτικος αέρας θα σας χτυπά την πλάτη και θα σας δροσίζει καθώς θα ανεβαίνετε τα περίπου εξήντα πλατιά σκαλιά και θα διασχίζετε τις καμάρες και τα πλακόστρωτα σοκάκια  για να προσεγγίσετε τούτο βενετσιάνικο νησιώτικο προάστιο της Νάξου. Οι βενετσιάνοι θεωρούσαν τούτη εδώ την γειτονιά προνομιακή και την προτιμούσαν από όλο το υπόλοιπο νησί. Στα πέριξ της όμορφης περιοχής του Ενετικού Κάστρου, στη Παλαιά Χώρα  και δίπλα στο Πύργο του Γλέζου βρίσκεται, λοιπόν,  το Chateau Zevgoli. Κατασκευασμένο σύμφωνα με το κυκλαδικό αρχιτεκτονικό στυλ, απέχει μόλις 500 μ από την παραλία της Γρόττας και προσφέρει μοναδική θέα στο Αιγαίο και στο ηλιοβασίλεμα.











Το Chateau Zevgoli αποτελείται από 10 άνετα και πλήρως επιπλωμένα δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια∙ δυο από αυτά είναι σουίτες εξοπλισμένες με αντίκες που έχουν συλλεχθεί από την Νάξο αλλά και από τη Σύρο, την Χίο και τα άλλα γειτονικά νησιά. Ξύλινες σκαλιστές ντουλάπες, λάμπες λαδιού, πίνακες με ρομαντικά τοπία στους τοίχους, ξύλινους δοκούς στα ταβάνια, βαριές ξύλινες καρέκλες και τραπεζαρίες δημιουργούν σκηνικό άλλης εποχής.

info
Διεύθυνση: Μπουργός, Χώρα
Τιμές: από €72
Τηλ: 22850 26123
www.naxostownhotels.com


Ξενώνας Λίλα, Σύρος

Γαλλική φινέτσα, designατα έπιπλα και αντίκες, φεγγίτες και πατάρια. Λιλά, μοβ, απαλά πράσινα και κίτρινα, ρομαντικά μπλε και κρεμώδεις ώχρες στην παλέτα του ξενώνα Λίλα, στο κέντρο της Ερμούπολης. Ο Ξενώνας Λϊλα βρίσκεται σε ήσυχο σημείο της πόλης, λίγα τετράγωνα μακριά από την κεντρική πλατεία, αλλά και από το λιμάνι. Δένει απόλυτα με την μεσογειακή ατμόσφαιρα της Ερμούπολης και θυμίζει περισσότερο μικρή ιταλική πανσιόν, ή ξενώνα στην Γαλλία. Και υπάρχει πράγματι σχέση με την Γαλλία. Κάποτε, το κτίριο αυτό που είναι 150 χρόνων, στέγαζε το Γαλλικό Προξενείο της Σύρου.

Εδώ, θα κοιμηθείτε σε άνετα καινούργια κρεβάτια, θα κρεμάσετε τα ρούχα σας σε  όμορφες και πεντακάθαρες παλιές ντουλάπες. Θα φάτε το πρωινό σας σε παλιά ξύλινα τραπέζια, αλλά θα κάθεστε σε μοντέρνες, πρωτότυπες ντιζαινάτες καρέκλες.

Έξυπνοι συνδυασμοί χρωμάτων-λιλά, μοβ, απαλά πράσινα και κίτρινα, ρομαντικά μπλε, κρεμώδεις ώχρες, -που ζεσταίνουν τον χώρο αλλά παράλληλα δημιουργούν δροσερή, ηλιόλουστη ατμόσφαιρα. Δεν λείπουν βέβαια και οι καλλιτεχνικές πινελιές με έργα τέχνης.
Ο ξενώνας μετρά τρεις σουίτες στον πρώτο όροφο και Υπάρχουν ακόμη τρία υπνοδωμάτια με την δική τους ξεχωριστή είσοδο από την μεριά του δρόμου. Το ένα είναι διπλό και θα χρειαστεί να ανεβείτε μια απότομη σκάλα.

Info
Διεύθυνση: Ιωάννου Κοσμά και Φιλικής Εταιρείας, Ερμούπολη, Σύρο
Τηλ: 22810-82738
Τιμές: από €80 το δίκλινο
www.guesthouse.gr

Πορφυρούσα, Κύθηρα

Πορφυρούσα είναι κοχύλι της θάλασσας από το οποίο τα βυζαντινά χρόνια έβγαζαν οι έμποροι το γνωστό πορφυρό χρώμα των βασιλικών ενδυμάτων. Η «Πορφυρούσα» των Kυθήρων βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Μυλοποτάμου ανάμεσα σε πανύψηλα πλατάνια, σ’ ένα χωριό δύο χιλιόμετρα από τη θάλασσα, μέσα στην όμορφη καταπράσινη ενδοχώρα των Kυθήρων. Στεγάζεται σε κτίριο που κατασκευάστηκε επί ενετοκρατίας και ήταν αρχοντική κατοικία, ο ξενώνας είναι πολύ δροσερός το καλοκαίρι και πολύ ζεστός το χειμώνα αφού οι τοίχοι σε πολλά σημεία φτάνουν μέχρι και το 1,60μ πάχος. Σε όλες τις επιφάνειες αναδεικνύεται η πέτρα και το ξύλο, προστατευόμενα μόνο από βιολογικά χρώματα και λούστρα νερού, επιτρέποντας στα υλικά να συνεχίζουν να ζουν και να αναπνέουν.

Το ισόγειο έχει χτιστεί με την τεχνική του «Βόλτου», ( Μεσαιωνική Αρχιτεκτονική της Ιταλίας του 16ου αιώνα) , και το ανώγι διαθέτει ένα παραδοσιακό ξύλινο πατάρι κάτω από επικλινή κεραμοσκεπή με φεγγίτη. Στις φυσικές εσοχές που δημιουργεί η πέτρα των τοιχωμάτων «κρύβονται» κεριά και όμορφες λάμπες. Τα έπιπλα φτιαγμένα από ξύλο, από ντόπιους τεχνίτες, αντίγραφα από παλιά παραδοσιακά σχέδια. Αρκετά ζωγραφισμένα στο χέρι, άλλα με πλατανόφυλλα, άλλα με κλαδιά ελιάς και άλλα με σταφύλια. Κάθε κατάλυμα είναι εξοπλισμένο με γραφείο, που μπορείτε να γράψετε ή να διαβάσετε. Το χειμώνα, ο ξενώνας στεγάζει την έμπνευση «ψαγμένων» ποιητών ή και ζωγράφων. Η Πορφυρούσα αποτελείται συνολικά από τρία διαμερίσματα, δυο στούντιο με δυο κρεβάτια και μια σουίτα με  δυο κρεβατοκάμαρες. Το πρωινό διατίθεται στο δωμάτιο σας και περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων παραδοσιακά παξιμάδια, θυμαρίσιο μέλι Κυθήρων λάδι και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας από το κτήμα "Πορφυρούσα".  Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε βιολογικά προϊόντα από τον Κτήμα Πορφυρούσα που καλλιεργεί η Ελένη, ιδιοκτήτρια και του ξενώνα. Αγοράστε λάδι, λαδόφρύγανα, ή τσίπουρο σε μια πρωτότυπη πυραμοειδή συσκευασία. Και αν κάποιο πρωί, ακούσετε χαρούμενο φασαρία από το Καμάρι του ξενώνα, θα είναι η μικρή Μυρτώ που κυνηγάει τις πάπιες.



Info
Διεύθυνση: Ιωάννου Κοσμά και Φιλικής Εταιρείας, Ερμούπολη, Σύρο
Τηλ: 22810-82738
Τιμές: από €80 το δίκλινο
porfyrousa.gr


Λιθιές, Ζάκυνθο

Στη μέση ενός ελαιώνα, 10 λεπτά από τη θάλασσα, μέσα σε περίπου πενήντα στρέμματα γης, στην πλαγιά ενός λόφου, κοντά στο χωριό Βασιλικό, το κτήμα του Νέλου και της Φωτεινής Γιαννούλη, δίνει τη δική του απάντηση στην μαζική τουριστική ανάπτυξη του νησιού ως μια εναλλακτική αγροτοτουριστική πρόταση για ήσυχες διακοπές κοντά στη φύση. 

Ο ξενώνας Λιθιές αποτελείται από έξι ενοικιαζόμενα σπιτάκια και δυο ακόμα κατοικίες, αυτή της οικογένειας Γιαννούλη και των παππούδων. Όλο το υπόλοιπο κτήμα είναι γεμάτο ελιές και αμπέλια από τα οποία η φαμίλια των ιδιοκτητών παίρνει το λάδι και το κρασί της. Τα σπίτια προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες των επισκεπτών με ονόματα όπως Ειρήνη, Ζωή, Ελευθερία, Χαρά, Αρετή και Γαλήνη. Τα τέσσερα πρώτα έχουν την δυνατότητα τα φιλοξενήσουν μέχρι και έξι άτομα το καθένα. Διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τραπεζαρία, κλιματισμό και πλυντήριο πιάτων ενώ οι κατοικίες Αρετή και η Γαλήνη είναι χτισμένες εξ’ ολοκλήρου από πέτρα. Κάθε σπίτι έχει δύο ορόφους και μπορεί να φιλοξενήσει 2-5 άτομα. Στο ισόγειο υπάρχει καθιστικό με διπλό καναπέ που γίνεται κρεβάτι. Στον επάνω όροφο υπάρχει ένα υπνοδωμάτιο με ένα διπλό και ένα μονό κρεβάτι, καθώς και μπαλκόνι με θέα τη θάλασσα και το γύρω καταπράσινο περιβάλλον. Και τα δύο σπίτια διαθέτουν κλιματισμό.
Τα σπιτάκια είναι χτισμένα σε αρκετή απόσταση το ένα με το άλλο έτσι ώστε να μην ενοχλούνται οι ένοικοι από τους θορύβους του γείτονα, ενώ παράλληλα είναι τέτοιος ο προσανατολισμός τους ώστε η θέα από το μπαλκόνι να μη διακόπτεται από τίποτα.

















Άλλωστε, ένα από τα μεγάλα προσόντα του κτήματος είναι ότι συνορεύει με ένα μεγάλο πευκοδάσος που χωρίζει το κτήμα από τη θάλασσα. Και το «απέραντο γαλάζιο» δεν είναι ωραίο μόνο σαν εικόνα. Ακόμα καλύτερο είναι ότι μπορείς με δέκα λεπτά περπάτημα να βρεθείς από το ήσυχο κατάλυμά σου στη διπλανή αμμουδιά.
Αν συνοδεύεστε από πιτσιρίκια  μπορείτε να τα αφήσετε να σουλατσάρουν ελεύθερα και με ασφάλεια μέσα στο περιφραγμένο κτήμα. Θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα δέντρα από τα οποία προέρχονται τα φρούτα που τρωνε, γιατί εκτός από τις ελιές στο κτήμα υπάρχουν διάσπαρτες λεμονιές, πορτοκαλιές, συκιές, απιδιές, κορομηλιές, μια κερασιά, μια βερικοκιά, μια μηλιά, μια ροδακινιά και μερικά άλλα δέντρα.

Από το τέλος Μαίου μέχρι και τις αρχές του Σεπτέμβρη είναι σε λειτουργία και το εστιατόριο, χτισμένο δίπλα στο δρόμο με σκεπή από ολάκερα κυπαρίσσια και παλαιά κεραμίδια, με τζάκι στην γωνιά από άσπρη πέτρα, με σκεπαστές βεράντες χτισμένες με Ζακυνθινή τουβλέτα και πλακόστρωτη αυλή με μουριές. Γνήσια ζακυνθινή κουζίνα με τα πιο αγνά υλικά, σπιτικό κρασί και τσίπουρο από το αμπέλι, φρεσκοκομμένα λαχανικά από τον κήπο, ντόπιο λαδοτύρι και αγνό ελαιόλαδο.


Info
Διεύθυνση: Βασιλικό Ζακύνθου
Τηλ: 26950 35290
Τιμές: από €60
www.lithieshouses.gr

White River Cottages, Λασίθι
Στο παρελθόν τα πέτρινα σπιτάκια των White River Cottages έβρισκαν καταφύγιο οι αγρότες που μάζευαν ελιές, μέχρι που εγκαταλείφθηκαν και αγοράστηκαν από τον Βαγγέλη Μαυράκη, οικονομολόγο από το Ηράκλειο, ο οποίος τα ανακαίνισε και τα μετέτρεψε σε παραθεριστικές κατοικίες. Τώρα πια προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις για αυτούς που ψάχνουν καταφύγιο από τον θόρυβο των αστικών κέντρων.

Τα δώδεκα σπιτάκια σκαρφαλώνουν στον λόφο ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, χαρουπιές, πεύκα και ανθισμένες πικροδάφνες. Το γύρω περιβάλλον, ειδυλλιακό και απόλυτα ταιριαστό με το άψογο μίνιμαλ στυλ στο εσωτερικό τους. Έξω βαριές ξύλινες πόρτες με τεράστια παλιά κλειδιά και ασβεστωμένοι πέτρινοι τοίχοι μέσα στους οποίους εισβάλουν τα βράχια. Στο εσωτερικό τους, ταβάνια με ξύλινα δοκάρια, πέτρινο πλακόστρωτο πάτωμα, παλιά τζάκια (σε μερικά σπίτια), απλά ξύλινα έπιπλα-αντίκες από τα γύρω χωριά-, χτιστά κρεβάτια με πολύχρωμα υφαντά καλύμματα και μεγάλα αφράτα μαξιλάρια. Υπάρχουν τα μικρά σπιτάκια - στούντιο και χωρούν ένα ζευγάρι  και τα πιο μεγάλα, με διπλή κρεβατοκάμαρα και ένα ή δυο επιπλέον μόνά κρεβάτια στο σαλόνι. Τα μπάνια είναι ευρύχωρα, η κουζίνα εξοπλισμένη με τα απολύτως απαραίτητα σκεύη, υπάρχει κλιματισμός (ζεστό και κρύο) και ανεμιστήρες, τηλέφωνο, σίδερο  ακόμη και χρηματοκιβώτιο. Οι αγροικίες μεταξύ τους είναι τελείως ανεξάρτητες, ενώνονται όμως με πέτρινα μονοπάτια και σκαλοπάτια.
 Η πέτρα μπορεί να κυριαρχεί αλλά το σκηνικό, καθόλου ψυχρό, αλλά παραδοσιακό δεν υποκύπτει στο φολκλόρ.  Ανέσεις λίγες και λιτές  αλλά κάτι παραπάνω από αρκετές. Στολίδι του καταυλισμού η πέτρινη πισίνα με ξαπλώστρες, τραπεζάκια  και αστραφτερές άσπρες ομπρέλες στα πέριξ της.

Ετοιμάστε μόνοι σας το πρωινό και απολαύστε το στις πριβέ βεράντες των διαμερισμάτων κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων. Οι βεράντες των σπιτιών στην πάνω γειτονιά έχουν θέα μέχρι τη  θάλασσα, οι υπόλοιπες βλέπουν στο κάμπο του Άσπρου Ποταμού. Το μέρος ενθουσιάζει τα παιδιά καθώς υπάρχει άφθονος χώρος για παιχνίδι.

Info
Διεύθυνση: Μακρύς Γιαλός
Τηλ: 2843051120
Τιμή: από €110
www.smallhotelsingreece.com


Βιγλάτορας, Σάρχος, Ηρακλείου


Οντάδες, χτιστοί καναπέδες, κιλίμια, μαξιλάρες γύρω από το τζάκι, νότες από το πιάνο, νήματα από τον αργαλειό και ελληνικός καφές ψημένος με μεράκι στη χόβολη. Ο Βιγλάτορας έχει όλα τα στοιχεία που θα σε κάνουν να νιώσεις βέρος Κρητικός, έστω και για λίγο.  Βρίσκεσαι στο Βιγλάτορα, σε μια παραδοσιακή φάρμα στο καταπράσινο χωριό, Σάρχο, στους πρόποδες του Ψηλορείτη σε ένα συγκρότημα από μικρές μεζονέτες που βρίσκονται μέσα σε δεντροφυτεμένο λοφάκι τριάντα στρεμμάτων. Αποτελείται από πέντε μεζονέτες με οντάδες, χτιστούς καναπέδες, κιλίμια, μαξιλάρες και ψάθινα κρεμασμένα καλάθια με αποξηραμένα βότανα που αρωματίζουν την ατμόσφαιρα. 

Ο κάτω χώρος των διαμερισμάτων αποτελείται από καθιστικό με τζάκι, το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να μαγειρέψεις ή να ψήσεις καφέ  αναβιώνοντας το παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος. Εκτός από το τζάκι, υπάρχει και κεντρική θέρμανση. Στο κάτω όροφο υπάρχει επίσης πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και μαρμάρινα μπάνια με μπρούτζινους καθρέφτες και αστραφτερες μεταλικές βρύσες. Η εσωτερική σκάλα που υπάρχει στο καθιστικό σε οδηγεί σε ένα καταπληκτικό οντά με κυπαρισσένια ξύλινη οροφή,. Εκεί βρίσκεται το κρεβάτι σκεπασμένο με ευφάνταστα υφαντά, στρωμένο με απαλά βαμβακερά σεντόνια. Το κάθε κατάλυμα μπορεί να φιλοξενήσει 2 έως 4 άτομα.

Στο Βιγλάτορα, η γήινα ροζ αίθουσα υποδοχής είναι ένα μικρό μουσείο παραδοσιακών χρηστικών εργαλείων και διακοσμητικών αντικειμένων, ενώ στο παραδοσιακό καφενείο, μπορείς να απολαύσεις το καφεδάκι σου ψημένο στη χόβολη, αρωματικά ροφήματα από βότανα του νησιού, σπιτικά λικέρ και  γλυκά του κουταλιού, αλμυρές και αλμυρές πίτες Για τους μερακλήδες διατίθεται και ναργιλές. Αν κάποια μυρωδιά σου γαργαλίσει τη μύτη, θα προέρχεται από την ταβέρνα που έχει εσωτερικό παραδοσιακό φούρνο και ψησταριά . Κάθισε αναπαυτικά στα τραπεζάκια της και άσε το περίφημο «οφτο» να γαργαλίσει και τον ουρανίσκο σου.

Για όσες μέρες και να μείνεις εδώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ενδιαφέρον σου θα μείνει αμείωτο και εκτός σπιτιού. Μπορείς να μαζέψεις φρούτα και λαχανικά, να παρακολουθήσεις την ετοιμασία των παραδοσιακών κρητικών φαγητών, την παρασκευή υφαντών στο εργαστήρι υφαντικής του Βιγλάτορα, να συμμετάσχεις στα  πατητήρια, στα ρακοκάζανα, στις τοπικές γιορτές.



































































Info

Διεύθυνση: Σάρχος Μαλεβυζίου,Ηράκλειο
Τηλ: 2810 711332
Τιμές: από €60 για δυο άτομα
www.viglatoras.gr


Πηγή: www.arttravel.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ