Το άγχος σκοτώνει: 5 tips για να απαλλαγείτε από αυτό μια και καλή!

Οι ειδικοί συνιστούν να αφιερώνουμε χρόνο για τον εαυτό μας και για να χαλαρώνουμε, δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι δεν έχουμε χρόνο ούτε για να διευθετήσουμε τις καθημερινές υποχρεώσεις μας. Κι ενώ το άγχος μπορεί να μας καταβάλλει μέσα σε πέντε λεπτά, οι στρατηγικές για να το αντιμετωπίσουμε απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο από εμάς. 

Δείτε 5 τεχνικές που σύμφωνα με άρθρο του Psychology Today μπορούν να μας απαλλάξουν από το στρες μέσα σε μόλις 5 λεπτά.

1.Αλλάξτε τους κωδικούς σας: Αυτή η τεχνική μπορεί να σας υποκινήσει να δράσετε με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Διάφορα πειράματα συνιστούν ότι είναι δυνατόν μια φράση να σας υποκινήσει να σκεφτείτε διαφορετικά, ιδιαίτερα αν τη βλέπετε κάθε μέρα και αρκετά συχνά, ακριβώς όπως τον κωδικό για το email σας ή ένα διαδικτυακό site.  Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το άρθρο, κάποιος που είχε κωδικό ‘quit smoking’ κατάφερε να κόψει το κάπνισμα, έτσι εάν επιλέξετε ‘χαλάρωσε’ ή ‘μην αγχώνεσαι’ για κωδικό ίσως τελικά καταφέρετε να το κάνετε και πράξη.

2.Αγκαλιάστε κάποιον: Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αγκαλιές μπορούν να μας απαλλάξουν από το στρες αφού απελευθερώνουν οξυτοκίνη, μια ορμόνη που βοηθά στην χαλάρωση και τη δημιουργία θετικών συναισθημάτων. 8 αγκαλιές την ημέρα μάλιστα είναι αρκετές για να διατηρήσουν τις καλές σχέσεις ανάμεσα σε μέλη οικογενειών ή σε φίλους.

3.Απολαύστε κάτι: Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που αγχωνόμαστε πρέπει για παράδειγμα να τρώμε κάτι αλλά να μάθουμε να εκτιμάμε ή να απολαμβάνουμε όσα μπορούμε. Για να το καταφέρετε αυτό μπορείτε να κάνετε α) μια θετική σκέψη για κάτι που περιμένετε και θα απολαύσετε, για παράδειγμα ένα πάρτι ή ένα δείπνο, β) να απολαύσετε τη στιγμή και γ)να θυμηθείτε μια ευχάριστη στιγμή από το παρελθόν.

4.Γελάστε: Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε κάθε φορά που αγχώνεστε είναι να γελάσετε, όμως είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για αισθανθείτε καλύτερα.

5.Πάρτε μολύβι και χαρτί: Μπορεί να φαίνεται ανούσιο, όμως, αν γράψετε σε ένα χαρτί το πρόβλημά σας όχι μόνο θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να βρείτε λύση αλλά θα αισθανθείτε αμέσως πιο χαλαρή και λιγότερη αγχωμένη.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ