Η Γκουίνεθ Πάλτροου μας προτείνει να καθαρίζουμε το αιδοίο με ατμό αρωματισμένο με το βότανο αρτεμισία για να φτάσει ως τη μήτρα!

Η Γκουίνεθ Πάλτροου το διέπραξε πάλι.

Από την πεποίθησή της ότι το νερό παγώνει όταν... του μιλάμε άσχημα και πως για να χωρίσει ένα παντρεμένο ζευγάρι δεν υπάρχει μόνο το διαζύγιο αλλά και το... «συνειδητό αποζευγάρωμα», έφτασε στον καθαρισμό του κόλπου με ατμό.

Σε μία ακόμα επίδειξη υψηλοτάτης ευφυΐας, η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός περιέγραψε τον εν λόγω καθαρισμό σε blog που διατηρεί και στο οποίο παριστάνει την ειδήμονα επί θεμάτων υγιεινής ζωής.

Η κυρία Πάλτροου είπε ότι υποβάλλεται σε αυτόν σε ένα «ολιστικό σπα» που λέγεται Tikkun Holistic Spa και βρίσκεται στη Σάντα Μόνιμα της Καλιφόρνια.

Η «θεραπεία», λέει, που διαρκεί μισή ώρα γίνεται ως εξής: κάθεται η γυναίκα γυμνή σε μία καρέκλα με τρύπα στη μέση από την οποία βγαίνει ένας υπέρυθρος ατμός αρωματισμένος με το βότανο αρτεμισία, που «καθαρίζει» το αιδοίο, τον κόλπο, μέχρι και την μήτρα.

Επειδή, δε, ο ατμός δεν είναι σκέτος ατμός, αλλά «απελευθέρωση ενέργειας», «εξισορροπούνται οι γυναικείες ορμόνες», προσθέτει. Και καταλήγει: «Αν βρίσκεστε στο Λος Άντζελες, πρέπει να το κάνετε».

Ευτυχώς, δεν βρίσκομαι. Και δυστυχώς για την κυρία Πάλτροου, πριν ανοίξει το στόμα της (ή τέλος πάντων πριν γράψει στο blog της) θα έπρεπε να είχε ψάξει λίγο περισσότερο το θέμα, αρχίζοντας από την ίδια την ιστοσελίδα του spa που επικαλείται.

Σε αυτήν, λοιπόν, ο προσεκτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει πως ναι μεν αναγράφονται οι ισχυρισμοί της κυρίας Πάλτροου μαζί με καμιά δεκαριά άλλους, αλλά στο τέλος διευκρινίζεται πως όλ’ αυτά «δεν έχουν αξιολογηθεί από την FDA».

Η επισήμανση αυτή είναι πολύ σημαντική για να την πάρει κανείς αψήφιστα.

Η FDA (ή αλλιώς Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων) είναι η αμερικανική Αρχή στην οποία υποβάλλονται τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών για να αξιολογηθούν και να εγκριθούν ή να απορριφθούν φάρμακα, ιατρικά προϊόντα και οτιδήποτε άλλο προορίζεται για διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη.

Επειδή, λοιπόν, στις ΗΠΑ επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους προβάλλουν ψευδείς ισχυρισμούς για ζητήματα υγείας, το spa καλύπτεται νομικά με την επισήμανσή του, η οποία προφανώς διέφυγε της προσοχής της κυρίας Πάλτροου.

Ευαίσθητο σύστημα καθαρισμού

Η 42χρονη ηθοποιός θα μπορούσε επίσης να ρωτήσει τη γνώμη κάποιου ειδικού για το αν χρειάζονται καθαρισμό τα γεννητικά όργανα (με ή χωρίς ατμό) ή να αναζητήσει τις μελέτες που δημοσιεύονται στην ιατρική βιβλιογραφία γενικώς για τις κολπικές πλύσεις, αφού θέλει να θεωρείται εξπέρ σε θέματα υγείας.

«Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο για τυχόν οφέλη από τον ατμό στο σύστημα αναπαραγωγής της γυναίκας», λέει στην επιστημονική ιστοσελίδα «LiveScience» ο δρ Ντράιον Μπερτς, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Πίτσμπουργκ.

«Ο κόλπος, το αιδοίο και η μήτρα πρέπει να θεωρούνται ως “αυτοκαθαριζόμενοι φούρνοι”», συνηγορεί παραστατικά μέσω της προσωπικής ιστοσελίδας της η δρ Τζεν (Τζένιφερ) Γκάντερ, μαιευτήρας-γυναικολόγος στον νοσηλευτικό οργανισμό Kaiser Permanente στο Σαν Φρανσίσκο.

Και συνεχίζει: «Η ανώτερη και κατώτερη αναπαραγωγική οδός διαθέτουν πολύπλοκους μηχανισμούς ρύθμισης της τοπικής υγείας, οι οποίοι εύκολα αποσυντονίζονται εάν αρχίσει κανείς να επεμβαίνει σε αυτούς».

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς μηχανισμούς είναι η τοπική θερμοκρασία, που διατηρείται στους 37 βαθμούς Κελσίου, γράφει η εφημερίδα «Guardian».

Εάν αυξηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο (του ατμού συμπεριλαμβανομένου) δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, τα φυσιολογικά ένζυμα της περιοχής γίνονται νωθρά και η αυξημένη ροή αίματος λόγω της θερμότητας προκαλεί κνησμό στον κόλπο.

Στη δική του ενημερωτική ιστοσελίδα, εξ άλλου,το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας γράφει ότι «ο κόλπος είναι σχεδιασμένος για να αυτοκαθαρίζεται με τη βοήθεια των φυσικών εκκριμάτων».

Το NHS προσθέτει πως καλό είναι να αποφεύγονται τα σαπούνια με αρώματα, τα τζελ και τα αντισηπτικά για τον καθαρισμό των γεννητικών οργάνων.

Αντ’ αυτών πρέπει να χρησιμοποιούνται μη αρωματισμένα σαπούνια για να καθαρίζεται εξωτερικά η περιοχή.

...και οι πιθανοί κίνδυνοι

Όσον αφορά τις κολπικές πλύσεις, εδώ και χρόνια έχουν απορριφθεί από την επιστημονική κοινότητα διότι μπορεί να έχουν συνέπειες.

Η πρώτη από τις πιθανές συνέπειες είναι η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης βακτηριακής κολπίτιδας. Μελέτη λ.χ. σε 3.620 εθελόντριες που δημοσιεύθηκε το 2008 από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE), έδειξε πως οι γυναίκες που έκαναν κολπικές πλύσεις είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες κολπίτιδας.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και πολλές άλλες μελέτες, ενώ κάποιες έδειξαν πως οι γυναίκες που σταματούν τις πλύσεις, μειώνουν τον κίνδυνο κολπίτιδας.

Οι βακτηριακές κολπίτιδες με τη σειρά τους σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και ενδομητρίωσης.

Άλλες πιθανές συνέπειες από τις πλύσεις είναι αύξηση έως 73% του κινδύνου εκδηλώσεως φλεγμονώδους νόσου της πυέλου - μίας φλεγμονής στη μήτρα, τις σάλπιγγες ή/και τις ωοθήκες, γράφει η ιατρική ιστοσελίδα «WebMd».

Ενδέχεται επίσης να υπάρξουν δυσκολίες στη σύλληψη και αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών της κυήσεως όπως η εκτοπική εγκυμοσύνη.

Και αν αυτοί οι κίνδυνοι θεωρούνται ασήμαντοι, ο δρ Μπερτς προσθέτει στο «LiveScience» πως ειδικός κίνδυνος στις κολπικές πλύσεις με ατμό είναι ένα τοπικό έγκαυμα δευτέρου βαθμού, εάν ο καυτός ατμός βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περιοχή.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ