Μπρόκολο, σέσκουλα, μαϊντανός - 7 τροφές που «πολεμούν» τις ανοιξιάτικες αλλεργίες!

Η άνοιξη έφτασε και μαζί της έφερε –εκτός από τις ανθισμένες εξοχές και τα αρώματα των λουλουδιών- και τις εποχιακές αλλεργίες: ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια, φτέρνισμα και άλλα τέτοια δυσάρεστα συμπτώματα, μπορούν να μειωθούν αν καταναλώνετε συγκεκριμένες τροφές.

Η άνοιξη έφτασε και μαζί της έφερε –εκτός από τις ανθισμένες εξοχές και τα αρώματα των λουλουδιών- και τις εποχιακές αλλεργίες: ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια, φτέρνισμα και άλλα τέτοια δυσάρεστα συμπτώματα, μπορούν να μειωθούν αν καταναλώνετε συγκεκριμένες τροφές.


Η κλιματική αλλαγή, έχει συντελέσει ώστε οι εποχικές, ανοιξιάτικες αλλεργίες να είναι χειρότερες από ποτέ. Ο υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει στην πιο γρήγορη έλευση της άνοιξης και σε μακρύτερες περιόδους αλλεργιών, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάνουν τη γύρη πιο ισχυρή και αλλεργιογόνα.

Η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση: ο ήπιος χειμώνας σημαίνει ότι τα δέντρα και τα λουλούδια αρχίζουν την ανθοφορία τους νωρίτερα. Αν και αυτό αποτελεί σίγουρα καλό οιωνό για τα πουλιά και την… ψυχολογία μας, σίγουρα είναι δυσάρεστο για όσους πάσχουν από ανοιξιάτικες αλλεργίες.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να τις ανακουφίσουμε φυσικά, χωρίς απαραίτητα να καταφεύγουμε σε φάρμακα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και φολικό οξύ, βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών που σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια βότανα είναι εξίσου αποτελεσματικά με ακριβά φάρμακα.

Δείτε μερικές από αυτές και φροντίστε να τις προσθέσετε στο διαιτολόγιό σας, σύμφωνα με το Clickatlife.gr…

Μπρόκολο


Αυτή η «πολύτιμη» τροφή βοηθά με δυο τρόπους στην καταπολέμηση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία καταπραΰνει τα αλλεργικά συμπτώματα. Είναι ένα μέλος της οικογένειας των σταυρανθών, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ξεμπλοκάρουν τα βουλωμένα ιγμόρεια. Οι ερευνητές θεωρούν πως περίπου 500 mg βιταμίνης C την ημέρα, μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα αλλεργίας και μόλις ένα φλιτζάνι ωμό μπρόκολο, περιέχει περίπου 80 mg.

Εσπεριδοειδή

Για να προσλάβετε τα συνιστώμενα 500 mg βιταμίνης C από φυσικές τροφές, μπορείτε επίσης να καταναλώνετε πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και λεμόνια. Ένα μεγάλο πορτοκάλι περιέχει περίπου 100 mg βιταμίνης C, ενώ το μισό ενός μεγάλου γκρέιπφρουτ περιέχει περίπου 60 mg.

Λαχανίδα

Μην την χρησιμοποιείτε μόνο ως συνοδευτικό ή γαρνιτούρα για τα πιάτα σας. Καταναλώστε την όσο περισσότερο μπορείτε. Αυτή η υπερτροφή, αποτελεί ένα από τα καλύτερα «όπλα» κατά των αλλεργιών. Όπως και το μπρόκολο, είναι μέλος της οικογένειας σταυρανθών, αλλά είναι επίσης πλούσια σε καροτενοειδή, χρωστικές ουσίες που πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

Σέσκουλα

Σας έχει εξαντλήσει η αλλεργική ρινίτιδα; Βάλτε τα σέσκουλα στο τραπέζι σας για τον ίδιο λόγο που θα το κάνετε και για τη λαχανίδα. Τα φυτοχημικά που περιέχουν -κατά κύριο λόγο, καροτενοειδή- βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο των αλλεργιών. Για να αυξήσετε το ποσό των καροτενοειδών που απορροφά το σώμα σας, συνδυάστε τα συγκεκριμένα λαχανικά με κάποια πηγή λίπους. Μια καλή ιδέα είναι να τα μαγειρέψετε ελαφρά στο ελαιόλαδο.

Τσουκνίδα

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από αυτή τη λίστα την τσουκνίδα, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής που εμφανίζεται όταν εκδηλώνονται συμπτώματα αλλεργίας. Η τσουκνίδα περιέχει ισταμίνη, τη χημική ουσία που παράγει το σώμα μας κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης, κι έτσι βοηθά στο να αποκτάμε ανοχή. Προμηθευτείτε κάψουλες τσουκνίδας από κάποιο φαρμακείο και θα δείτε σύντομα τα αποτελέσματα. Πάντως, δε συνιστάται η μακροχρόνια χρήση της, δεδομένου ότι μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα καλίου στον οργανισμό.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Η κερκετίνη είναι ένα άλλο μυστικό «όπλο» που βοηθά στην καταπολέμηση των αλλεργιών, λειτουργώντας σαν ένα αντιισταμινικό. Τα κρεμμύδια και το σκόρδο, είναι πλούσια σε κερκετίνη, όπως και τα μήλα. Αν προτιμήσετε τα μήλα, απλά βεβαιωθείτε ότι δεν υποκινούν το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας.

Μαϊντανός


Ο αρωματικός μαϊντανός αναστέλλει την έκκριση ισταμίνης που προκαλεί τα δυσάρεστα αλλεργικά συμπτώματα. Είναι όμως ένα φυσικό διουρητικό, γι’ αυτό και θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ