Σαλάτα με παντζάρια, πορτοκάλι και φέτα - Θρεπτική και ελληνικότατη! Μάθετε και για το παντζάρι μερικά tips υγείας και γαστρονομίας‏

Πλένουμε καλά τους βολβούς των παντζαριών, τους τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τους ψήνουμε στο φούρνο (μπορούμε και να τα βράσουμε αλλά ψητά γίνονται πιο νόστιμα). Οταν μισοκρυώσουν τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες.

Πλένουμε καλά τους βολβούς των παντζαριών, τους τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τους ψήνουμε στο φούρνο (μπορούμε και να τα βράσουμε αλλά ψητά γίνονται πιο νόστιμα). Οταν μισοκρυώσουν τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες.



Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας καλά τα υλικά. Σε απλωτή σαλατιέρα χοντροκόβουμε τα πράσινα σαλατικά και τα ανακατεύουμε με λίγη βινεγκρέτ. Απλώνουμε επάνω τις φέτες των παντζαριών, τα κρεμμυδάκια, το πορτοκάλι, τη φέτα, τα καρύδια και το δυόσμο. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.

ΥΛΙΚΑ

3 μεγάλα ή 4 μικρά παντζάρια ψημένα ή βρασμένα
150 γρ. πράσινα σαλατικά (σπανάκι, ρόκα)
2 πορτοκάλια σε φετάκια χωρίς μεμβράνες
3/4 φλ. τσ. φέτα θρυμματισμένη σε μεγάλα κομμάτια
1/3 φλ.τσ. χοντροσπασμένη ή κομμένη στη μέση καρυδόψιχα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
για τη βινεγκρέτ: 
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 σκ.σκόρδο λυωμένη
αλάτι, πιπέρι

Tips για παντζάρια

Το δύσκολο όνομα βουλγαξανθίνη ανήκει στην αντιοξειδωτική ουσία που χαρίζει στο παντζάρι το κατακόκκινο χρώμα του. Για να  μην μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες από την πλούσια διατροφική αξία του, συγκρατήστε ότι το αγαπημένο όλων μας παντζάρι έχει αντοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, ο χυμός του κατεβάζει την πίεση και βελτιώνει τις αντοχές του οργανισμού (σημαντικό για όσους γυμνάζονται), βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου και άλλα πολλά. Τα ίδια και περισσότερα ισχύουν για τα παρεξηγημένα φύλλα του, που γίνονται νοστιμότατη σαλάτα με μια βινεγκρέτ λαδόξυδου με μουστάρδα. Εχει, βέβαια και μια περιεκτικότητα σε σάκχαρα της τάξης του 20% περίπου. Ισως το πιο σημαντικό που θα συγκρατήσετε εδώ, είναι ότι προτιμάμε το ψήσιμο από το βράσιμο των παντζαριών. Με αυτό τον τρόπο γίνονται πολύ νοστιμότερα, καθώς οι χυμοί τους συμπυκνώνονται και δεν διαλύονται στο νερό. Τα πλένετε σχολαστικά, τα σκουπίζετε και τα τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο πριν τα βάλετε στο φούρνο. Ενα ιδιαίτερο προσόν του παντζαριού είναι το υπέροχο χρώμα του, που προσφέρεται για εύκολα εντυπωσιακά πιάτα, όπως, για παράδειγμα ένα ριζότο με παντζάρι ή μια κατακόκκινη σούπα βελουτέ, σερβιρισμένη με μια κουταλιά γιαούρτι ή φρέσκο τυρί στο κέντρο. Με λίγο από το χυμό του, εξάλλου, χρωματίζουμε ένα λευκό ντιπ ή μια σάλτσα γιαουρτιού ή μια μαγιονέζα. Κομμένο μικροσκοπικά κυβάκια, μαζί με άλλες ψημένες ρίζες (πατάτα, καρότο) γίνεται εμφανίσιμο συνοδευτικό πιάτων με ψάρι. Κλασικός συνδυασμός του, η σκορδαλιά και το τηγανητό ψάρι, από τα πιο πετυχημένα τρίο της ελληνικής κουζίνας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ