Σχέδιο εξάμηνης παράτασης καταθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα - Στις 16 Φεβρουαρίου η οριστική απόφαση

Σχέδιο εξάμηνης παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος για την Ελλάδα θα καταθέσει στο αυριανό Eurogroup η Κομισιόν, όπως μετέδωσε το μεσιμέρι της Τρίτης το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτής της συμβιβαστικής πρωτοβουλίας, η Κομισιόν θα προτείνει και την αναδιοργάνωση της τρόικας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο του Deustche Boerse, η Εππιτροπή θα προτείνει μειωμένο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, στο ύψος του 1,5% έως 2%, ενώ στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ξανά ως εχέγγυα (collaterals) τα ελληνικά ομόλογα εάν επιτευχθεί συμφωνία. Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Στις 16 Φεβρουαρίου αναμένονται οριστικές αποφάσεις

Πάντως, λίγο νωρίτερα και λίγες μόνο ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, η εκπρόσωπος Κομισιόν είπε πως  είναι χαμηλές οι προσδοκίες για οριστική συμφωνία με την Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ελλάδα είναι εντατικές και το μόνο σχέδιο για το οποίο εργάζεται η ΕΕ είναι -όπως τονίζει - «παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». 

«Βεβαίως διεξάγονται πολύ έντονες επαφές μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και άλλων παιχτών που εμπλέκονται από την ευρωζώνη. Μέχρι στιγμής όμως, δεν ήταν όλα τα σημεία αυτών των επαφών πολύ αποδοτικά», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει στην παρούσα φάση σχέδιο Γιούνκερ για την Ελλάδα σε εξέλιξη και πως τελίκές αποφάσεις για την Ελλάδα, αναμένονται στο τακτικό Eurogroup, στις 16 Φεβρουαρίου.

Επίσης, σήμερα, ένας άλλος υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος -ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του- είπε πως «Αθήνα και Ευρωζώνη δεν είναι πολύ κοντύτερα σε λύση» και έκανε λόγο για «εμπρηστική» συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, αναφερόμενος στη συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στην Ιταλική τηλεόραση.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια πολύ δογματική αντίληψη στην Αθήνα, που τροφοδοτείται από την εμπρηστική συνέντευξη του Βαρουφάκη και από το ρόλο του οίκου Lazard, που συμβουλεύει την Ελλάδα στο θέμα του χρέους», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ