O Στ. Ψυχάρης θυμάται τι είχε πει για Ινονού ο Γεώργιος Παπανδρέου: "Είναι γέρων, είναι κωφός και είναι... και κοντός!''

Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οδηγεί σε ορισμένα συμπεράσματα τα οποία μπορεί να συνδυαστούν με την επίκαιρη παραβολή του Ασώτου και τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών του κόσμου.

Αρχίζουμε με μια ιστορική παρατήρηση. Το 1965, ο από εκλογικό θρίαμβο προερχόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος Γ. Παπανδρέου, ο και Γέρος αποκαλούμενος, πέταξε από την Αθήνα στην Ουάσιγκτον προσκεκλημένος του αμερικανού προέδρου Λίντον Τζόνσον. Η Ουάσιγκτον είχε αποφασίσει να φέρει σε άμεση επαφή τον πρωθυπουργό της Ελλάδος με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού, να τους βάλει σε μια τριγωνική σύσκεψη (Τζόνσον, Παπανδρέου και Ινονού) με σκοπό τη λύση του Κυπριακού.

Του Σταύρου Ψυχάρη - ΒΗΜΑ

Ο έλλην πρωθυπουργός αρνήθηκε σθεναρώς να συναντήσει τον Ινονού παρά τις αφόρητες πιέσεις από τους Αμερικανούς.

Μάλιστα, στο αεροπλάνο που τον πήγαινε στην Ουάσιγκτον ο Παπανδρέου απάντησε με το καυστικό χιούμορ του σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γ. Δρόσου γιατί δεν δεχόταν τη συνάντηση με τον Ινονού. Είπε:

«Παιδί μου Γιώργο, είναι γέρων, είναι κωφός και είναι... και κοντός!».

Οταν επέστρεψε από την Ουάσιγκτον ο Παπανδρέου, έλαβε μια απόρρητη επιστολή από τον τότε πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρο Μάτσα, ο οποίος του έγραφε ότι η εμφάνισή του στην Ουάσιγκτον προκάλεσε ενθουσιασμό στους ομογενείς και μεγάλη εντύπωση στους διπλωματικούς κύκλους που θαύμασαν την αντοχή του στις πιέσεις του Λευκού Οίκου. Πρόκειται, έγραφε, για αναμφισβήτητη νίκη της Ελλάδος και συνεπώς ήττα των Αμερικανών. Και οι μεγάλες δυνάμεις, ως γνωστόν, ουδέποτε αποδέχονται την ήττα τους.

Συμπτωματικώς, προτού συμπληρωθεί χρόνος ο Παπανδρέου έπεσε... Το περιστατικό είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο η Δύση ρύθμιζε τότε τα εσωτερικά της. Τούτο δεν σημαίνει ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στην εποχή μας. Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε στις Βρυξέλλες μια ουσιαστική νίκη έχοντας προφανώς κατά νουν τον Σαίξπηρ: «Αυτοί δεν θα ήσαν λύκοι αν οι άλλοι δεν ήσαν αρνιά». Η αλλαγή στη συμπεριφορά των μεγάλων έδειξε ότι έχει και στις μέρες μας την αναλογία της η παραβολή του Ασώτου.

Οι σκληροί της Ευρωπαϊκής Ενωσης έσπευσαν να αγκαλιάσουν τον τύποις άσωτο υιό - με πρώτη την κυρία Μέρκελ, η οποία διέκοψε τον περήφανο βηματισμό της για να χαιρετίσει το απολωλός πρόβατο που έδειξε ότι δεν είναι αρνί κατά Σαίξπηρ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ