Το παρασκήνιο της συνεδρίασης του Eurogroup - Τι προηγήθηκε της συμφωνίας και ποια σημεία επισημαίνει η Ελληνική πλευρά

Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη και είχε συμμάχους, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη για το χθεσινό Eurogroup, κάνοντας γνωστό πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησε από τη συνεδρίαση δίνοντας την συγκατάθεσή του στο αρχικό κείμενο του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το παρασκήνιο του χθεσινού Eurogroup, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρει πως η Γερμανική πλευρά ζήτησε αρχικά μια λίστα μνημονιακών μέτρων που μπορεί να κάνει η Ελληνική πλευρά και στη συνέχεια την λίστα μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.

Του Αντώνη Αντζολέτου - News247.gr

Τελικά συμφωνήθηκε η Ελλάδα να δώσει την Δευτέρα μόνο τις δικές της προτάσεις που αφορούν:

- Την πάταξη της φοροδιαφυγής
- Την πάταξη της διαφθοράς
- Την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης
- Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν πως όσον αναφορά στις μονομερείς ενέργειες, που αναφέρεται στη συμφωνία, δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως διευκρινίζουν, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3% του ΑΕΠ ή 5, 5 δισ. ευρώ για το 2015. Απλώς ο στόχος θα καθοριστεί με βάση τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του τρέχοντος έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως προσπάθησε να προβάλλει στους υπουργούς των οικονομικών την σπουδαιότητα της ρύθμισης των 100 δόσεων, τονίζοντας πως θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους.

Την ίδια ώρα, πάντως στο παρασκήνιο της συνεδρίασης αναφέρεται πως Ισπανοί και Πορτογάλοι επιχείρησαν να την διακόψουν, καθώς εκτίμησαν πως η κατάληξη ευνοεί την Ελλάδα σε σχέση με τις δικές τους χώρες.

Δεν είναι καθόλου τυχαία, άλλωστε η συμβουλή κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους που συνέστηνε, "εγκράτεια μέχρι και τα Κοινοβούλια να ψηφίσουν. Οι πληγωμένοι μπορεί να κάνουν ζημιά την τελευταία στιγμή", τόνιζε με νόημα φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες είχαν αντιδράσει λόγω των σκληρών πιλιτικών λιτότητας που έχουν υποστεί.

Πριν τις τελικές αποφάσεις υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τουσκ ότι σε περίπτωση που δεν υπήρχε θετική κατάληξη στο σημερινό Eurogroup θα ζητούσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Κυριακή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ