«Πράσινο φως» από την EBRD για χρηματοδότηση έργων ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα - Ικανοποίηση στο Μαξίμου!

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα ξεκινήσει να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση αποδεχόμενη το αίτημα των ελληνικών αρχών να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.
 

Οι μέτοχοι της EBRD ψήφισαν υπέρ του να συνεχίσει η Τράπεζα να επενδύσει στην Ελλάδα έως τα τέλη του 2020.
Όπως μεταδίδει το Reuters την έγκριση της βοήθειας ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της τράπεζας Σούμα Κακραμπάρτι σε συνέντευξη Τύπου με το ποσό να κυμαίνεται περί το 1 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα είναι εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου η ΕΤΑΑ έχει ισχυρή παρουσία», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Σούμα Κακραμπάρτι δήλωσε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΤΑΑ και μέχρι σήμερα οι ελληνικές εταιρείες και τράπεζες έχουν επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ σε κοινές επενδύσεις με την τράπεζα σε χώρες μέλη της ΕΤΑΑ, με έμφαση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, τόνισε πως το 2010, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Βιέννης, η EBRD υποστήριξε τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή, στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι επενδύσεις της τράπεζας έχουν στόχο να ενισχύσουν την πρόοδο στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας και να συνεισφέρουν στην ανάκαμψή της. Η τράπεζα θα «ξεδιπλώσει"»την ειδικότητά της στην προσέλκυση και ενθάρρυνση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, τονώνοντας το ρόλο του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, η EBRD θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κεφαλαιακής ανεπάρκειας των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων, με έμφαση στις ΜμΕ. Σημειώνεται ότι αίτημα είχε υποβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη του 2014 για την Ελλάδα ως μιας χώρας που δραστηριοποιείται η EBRD . Ωστόσο, λόγω των εκλογών και της αβεβαιότητας είχε «παγώσει». Η διαδικασία όμως ενεργοποιήθηκε ξανά μετά την έγκριση για 4μηνη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και σήμερα ανακοινώθηκε η έγκριση.
 

Ικανοποίηση στο Μαξίμου


Η κυβέρνηση χαιρέτησε, δια στόματος του εκπροσώπου της Γαβριήλ Σακελλαρίδη, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, "European Bank for Reconstruction and Development" (EBRD), να αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα με την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία.
Όπως τονίζει ο κ.Σακελλαρίδης, προτεραιότητα είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Παράλληλα σχεδιάζουμε μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άρση των εμποδίων στη χρηματοδότηση των εξαγωγών προιόντων και υπηρεσιών.

Η EBRD είναι μια διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα με υψηλή φερεγγυότητα (triple-A), εκτεταμένη εμπειρία χρηματοδότησης διαδικασιών οικονομικής αναδιάρθρωσης και αποδεδειγμένη ικανότητα μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Πιστεύουμε, σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι η έναρξη των δραστηριοτήτων της EBRD στην Ελλάδα, παράλληλα με την αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στo πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης με τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και των συγκριτικών γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη προσκαλέσει τον Πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό.
Σημειώνεται ότι η EBRD ενέκρινε την παροχή χρηματοδότησης χαμηλού κόστους, έως το τέλος του 2020 για την Ελλάδα. Τούτο δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Suma Chakrabarti, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ