Τι θα ακούσουμε στο πρωτοποριακό Borderline Festival; Για 5η συνεχή χρονιά στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών!

 
Για 5η συνεχόμενη χρονιά η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ηχητική πρωτοπορία και τις νέες τάσεις στην πειραματική, την ακουστική και την ηλεκτρονική μουσική 

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, αρχές του Μαρτίου, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών παρουσιάζει το Borderline Festival 2015. Φέτος το φεστιβάλ μεγαλώνει σε διάρκεια, γίνεται πενθήμερο και μας υπόσχεται πολλές εκπλήξεις και για πρώτη φορά δράσεις εκτός της Στέγης. Η φιλοσοφία του παραμένει η ίδια: να προσεγγίσει την ηχητική πρωτοπορία και να εξερευνήσει όλες τις τάσεις που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην πειραματική, ακουστική αλλά και ηλεκτρονική μουσική. Επίσης, συνεχίζει να ποντάρει στο ρίσκο, στο ασυνήθιστο και στην πρόκληση με σκοπό την αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και δημιουργών πάνω στη σκηνή. Κάθε περφόρμανς αποφεύγει τα καθιερωμένα στερεότυπα. Φέτος, το πρόγραμμά του είναι πιο πλούσιο και πιο φιλόδοξο από ποτέ, με μεγάλα ονόματα απ' όλο τον κόσμο σε απρόσμενες μουσικές συμπράξεις.

Το φεστιβάλ ξεκινάει την Παρασκευή 6 Μαρτίου με την ηχητική συνεργασία της γλύπτριας Rie Nakajima από την Ιαπωνία, γνωστής για τις αυτοσχεδιαστικές της εμφανίσεις, με τον David Toop. Ο Toop είναι γνωστός τόσο για τη μουσική του όσο και για το έξοχο βιβλίο του Ocean of Sound.

Ακολουθεί ο Aμερικανός C Spencer Yeh. Για χρόνια, ο Υeh χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Burning Star Core, κάνοντας εντυπωσιακές εμφανίσεις με αυτοσχεδιασμό πάνω στο βιολί.  

Τέλος, η σπουδαία συνθέτρια και sound artist Holly Herndon θα εμφανιστεί μαζί με τον Mat Dryhurst σε ένα πιο πειραματικό set, αφήνοντας λίγο το techno. 

Το Σάββατο θα ανέβει πρώτος στη σκηνή ο Κωστής Δρυγιανάκης από τον Βόλο, που ασχολείται με εναλλακτικές μορφές μουσικής έκφρασης από το 1984 με το σχήμα Οπτική Μουσική. Ο φυσικός και σαξοφωνίστας John Butcher συναντά τον Rhodri Davies στην άρπα με ελεύθερη, αυτοσχεδιαστική διάθεση. Ο Ιάπωνας Aki Onda κλείνει τη δεύτερη μέρα με το μοναδικό του στυλ παιξίματος με walkman και κασέτες. Την Κυριακή 8 Μαρτίου, o Akio Suzuki θα παρουσιάσει το γνωστό «oto date» του, ένα soundwalk που θα γίνει εκτός Στέγης.

Επίσης, θα ακούσουμε τους ήχους του σαξοφωνίστα και τρομπετίστα Streifenjunko από την παγωμένη Νορβηγία, ενώ το τρίο των Ben Vida, Tyondai Braxton και Amirtha Kidambi θα επιχειρήσει να αποδομήσει τη χορευτική μουσική. Η βραδιά, όμως, αποκτάει πιο «μεταλλικό» ενδιαφέρον, με την επιβλητική παρουσία του Aaron Dilloway των Wolf Eyes, που συνεργάζεται εδώ με τον πιο «πειραματικό» Jason Lescalleet. Η αυλαία του Borderline πέφτει εντυπωσιακά την Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Μαρτίου με τους Γερμανούς Zeitkratzer που θα παίξουν το ιστορικό άλμπουμ «Metal Machine Music» του Lou Reed με ακουστικά όργανα.

Borderline festival 2015, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, λεωφ. Συγγρού 107-109, 210 9005800, 6-8 & 11-12/3, www.sgt.gr 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ