Οι Γερμανοί ξανάρχονται: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό εκ... Γερμανίας!

Αισιόδοξα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό έρχονται από τους γερμανικούς τουρ οπερειτορ  οι οποίοι προβλέπουν εφέτος νέο ρεκορ κρατήσεων μετά από αυτό που καταγράφηκε πέρυσι όταν και αύξησαν κατά σχεδόν 4% των κύκλο εργασιών τους φθάνοντας στα 26,3 δις ευρώ. Ειδικά για την Ελλάδα η αύξηση έφθασε το  17,2%.

 Ο κυριότερος λόγος για την ελληνική επιτυχία είναι μια «ρεαλιστική» αναλογία τιμών και προσφερόμενων παροχών, τονίζει στη Deutsche Welle ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Τουριστικής Οικονομίας Μίχαελ Φρέντσελ.

«Υπάρχει πάντα το θέμα, σε ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς, τοπικοί παράγοντες να υποκύπτουν στον πειρασμό να αυξήσουν τις τιμές. Ανάμεσα όμως στους προορισμούς μιας περιοχής επικρατεί ανταγωνισμός. Στην περίπτωση της Μεσογείου ο ανταγωνισμός είναι ανάμεσα στην Ισπανία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αίγυπτο. Ανάλογα με τις περιστάσεις, πότε η μία και πότε η άλλη χώρα επιδιώκει να αυξήσει τις τιμές. Επειδή οι τουρίστες αντιλαμβάνονται το τι γίνεται και αντιδρούν πολύ ευαίσθητα, πολύ γρήγορα διαμορφώνεται ένα νέο επίπεδο ισορροπίας των τιμών. Σχετικά με τις τιμές, η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί σωστά. Το γεγονός ότι παραδοσιακά η Ελλάδα ανήκει στους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς των Γερμανών όπως επίσης και η σωστή αναλογία τιμών και προσφερόμενων παροχών είναι το μυστικό της επιτυχίας». 

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Νόρμπερτ Φίμπιχ, προέδρο του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου (DRV) που εκπροσωπεί τους τουρ οπερέιτορ, πολλοί Γερμανοί αποθαρρύνθηκαν να επισκεφτούν την Ελλάδα επίσης εξαιτίας των διαδηλώσεων, της πολιτικής αστάθειας αλλά και του αρνητικού κλίματος που είχε δημιουργηθεί από μερίδα του ελληνικού τύπου για την Γερμανία. Στην ερώτηση της Deutsche Welle αν και σήμερα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, δεδομένου ότι επικρατεί και πάλι κλίμα έντασης, ο κ. Φίμπιχ απαντά: 

«Προς το παρόν δεν έχω την εντύπωση ότι οι γερμανοί οι τουρίστες επηρεάζονται από την παρούσα πολιτική διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους. Το κατά πόσο αυτό θα παραμείνει έτσι θα εξαρτηθεί από το στυλ με το οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Ως επί το πλείστον επικρατεί μεγάλη σύνεση και από τις δύο πλευρές να περιορίσουν αισθητά την αντιπαράθεση. Όλοι προσπαθούν να μετριάσουν τα λόγια τους και να αναζητήσουν συμβιβασμούς. Το πάθημα έχει γίνει μάθημα». 

Παρότι και ο Μίχαελ Φρέντσελ καταλήγει σε μια ανάλογη εκτίμηση με τον κ. Φίμπιχ, προειδοποιεί: 

«Το δυσμενέστερο σενάριο, η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, θα είχε οπωσδήποτε επιπτώσεις στον τουρισμό. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε σήμερα».

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ