Αποφασισμένη να αποφύγει πάση θυσία το Grexit η Άνγκελα Μέρκελ - Πόσο είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει;

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να αποφύγει το "Grexit" τονίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το MNI Euro Insight.

Μάλιστα, σημειώνουν, ότι θα μπορούσε ακόμα και να δώσει το "πράσινο φως" για την αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων γραμματίων ή την πρόωρη εκταμίευση μέρους της δόσης, εάν χρειαστεί.

"Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ανορθόδοξες λύσεις για να αποτρέψει την Ελλάδα από το να κηρύξει στάση πληρωμών.

Αυτές φέρεται να περιλαμβάνουν την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, προσωρινούς περιορισμούς κεφαλαίων, την εκταμίευση δόσεων του τρέχοντος προγράμματος νωρίτερα από το πρόγραμμα αλλά και την αναβολή της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ" αναφέρει χαρακτηριστικά το MNI. Αν και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να στραφεί σε αυτήν την κατεύθυνση δεν το αποκλείει εάν δεν βρεθεί άλλος τρόπος.

Βασικός καταλύτης για την απόφαση αυτή είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς φοβούμενη μια αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά και μια σύσφιξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, η καγκελάριος είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να υπάρξει ένα τέτοιο "ατύχημα" εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των δύο χωρών για τα οικονομικά της Ελλάδας.

Οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι "εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ θα ήταν επειδή δεν θα κατάφερνε να βρει κοινό έδαφος με τους εταίρους της σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης, κι όχι εάν έχανε τους, μεταβαλλόμενους (όπως τους χαρακτηρίζουν) στόχους για την αποπληρωμή των δόσεων ή επειδή δεν θα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ