Τα 7 λάθη που κάνουμε με τα σκυλιά και μας γυρίζουν μπούμερανγκ!

Αρκετοί ιδιοκτήτες ζώων περιμένουν από τα ζώα να καταλάβουν, χωρίς να τους έχουν αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο και τρόπο για την εκπαίδευσή τους. Αν πεις σε ένα τέτοιο άνθρωπο πώς κάποιος μιλάει στο σκύλο του, θα γελάσουν. Αυτοί όμως του δίνουν εντολές που δεν έχει ξανακούσει και περιμένουν ανταπόκριση.

Αρκετοί ιδιοκτήτες ζώων περιμένουν από τα ζώα να καταλάβουν, χωρίς να τους έχουν αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο και τρόπο για την εκπαίδευσή τους. Αν πεις σε ένα τέτοιο άνθρωπο πώς κάποιος μιλάει στο σκύλο του, θα γελάσουν. Αυτοί όμως του δίνουν εντολές που δεν έχει ξανακούσει και περιμένουν ανταπόκριση.



Toυ Γιάννη Δεβετζόγλου, ΤΑ ΝΕΑ

Αυτή είναι χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπινου εγωισμού και παραλογισμού, καθώς τα ζώα δεν έχουν τη φυσική νοημοσύνη και γλώσσα να καταλάβουν τον άνθρωπο με αυτή τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι το κατοικίδιο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση, ώστε να είναι άνθρωποι και ζώα ευτυχισμένοι. Επιπλέον, τα λάθη των ανθρώπων στα ζώα, γυρνούν τις περισσότερες φορές «μπούμερανγκ».

Ορια και κανόνες

Ένας σκύλος που δεν έχει εκπαιδευτεί αρκετά και το αφεντικό του δεν του έχει θέσει τα σωστά όρια, μπορεί να γίνει επικίνδυνος εκεί που δεν το περιμένεις. Το πιο σύνηθες είναι τα σκυλιά στη βόλτα να τραβούν τόσο δυνατά το αφεντικό τους, που το ρίχνουν κάτω. Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν στατιστικά, περίπου 90.000 σοβαροί τραυματισμοί το χρόνο προέρχονται από σκύλο που έχει πετάξει κάτω το αφεντικό του. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει εξάρθρωση, χρόνιο πρόβλημα στη μέση κ.ά. Το ίδιο επικίνδυνη είναι η κατάσταση και για τον ίδιο τον σκύλο, καθώς μπορεί να ξεφύγει από το αφεντικό του και να πάθει ατύχημα.

Τακτική χρήση υγρού για τα παράσιτα

Στην Αθήνα οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια βρίσκονται σε ιδιαίτερη έξαρση. Κι αυτό διότι αρκετοί ιδιοκτήτες δεν φροντίζουν να είναι τακτικοί με την αμπούλα που πρέπει να μπαίνει κάθε μήνα στην πλάτη του σκύλου, αλλά και του ειδικό λουράκι που πρέπει να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Τι μπορεί να πάθει; Εκτός από τη φαγούρα, που όλοι γνωρίζουμε πόσο ενοχλητική είναι, τα τσιμπούρια προκαλούν νόσο του Λάιμ (βορρελίωση), την οποία και μεταδίδουν στον άνθρωπο. Η παρουσίαση της νόσου ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα γρίπης στα αρχικά στάδια και έπειτα εκδηλώνεται με μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιολογικά συμπτώματα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος θεραπεύεται με αντιβιοτικά, ειδικά εάν η θεραπεία ξεκινήσει στα αρχικά στάδια της ασθένειας. Καθυστερημένη θεραπεία συχνά οδηγεί σε «προχωρημένη» βορρελίωση η οποία είναι δύσκολο να θεραπευτεί. Επιπλέον, από ψύλλους στον σκύλο μπορεί ο άνθρωπος να κολλήσει βουβωνική πανώλη, δηλαδή πανούκλα. Γι΄ αυτό καλό θα είναι να κάνετε οικονομία από αλλού, κι όχι από την πρόληψη του σκύλου.

Ευνουχισμός και στείρωση

Εαν και ούτε εγώ το έχω κάνει στον Πλούτο (ούτε και θα το κάνω), οι κτηνίατροι υποστηρίζουν πώς ο ευνουχισμός ή στείρωση όπως το αποκαλούν, των κατοικίδιων είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία τους, εφόσον έχει αποφασιστεί ότι δεν θα αναπαραχθούν. Όπως έχει φανεί από επιστημονικές έρευνες ο ευνουχισμός μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στα θηλυκά και καρκίνου των όρχεων στα αρσενικά, τα οποία επιπλέον γίνονται λιγότερο επιθετικά και διεκδικητικά για την περιοχή τους. Άρα, λιγότερες μάχες, περισσότερη ηρεμία.

Ασκηση και ηρεμία

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα χρειάζονται τη γυμναστική τους. Σκυλιά που βγαίνουν βόλτα για λιγότερα από 40 λεπτά την ημέρα σε γρήγορο ρυθμό, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν νόσους του αναπνευστικού και των αρθρώσεων. Επιπλέον, θα είναι πιο ήρεμα μέσα στο σπίτι και δεν θα αντιδρούν γαβγίζοντας και τρώγοντας έπιπλα, τοίχους και ό,τι άλλο βρουν μπροστά τους.

Η γλώσσα του σώματος

Όλοι γνωρίζουν ότι το κούνημα της ουράς είναι ένα χαρμόσυνο μήνυμα. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να ισχύει για τους ιδιοκτήτες των σκύλων. Θα πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα τη γλώσσα του σώματος των σκύλων. Όταν λοιπόν το σκυλί θέλει να απειλήσει κάποιον, σηκώνει την ουρά του ψηλά και κουνάει δυνατά μόνο το πάνω μέρος, σαν κροταλίας. Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμος να επιτεθεί και όχι να παίξει μαζί σου ή με τον σκύλο που συναντά στο δρόμο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, διότι μπορούμε να αποφύγουμε πολλά δυσάρεστα.

Θέλουν τον χρόνο τους

Όπως τα παιδιά, έτσι και τα κατοικίδια, χρειάζονται αρκετή προσοχή και χρόνο από το αφεντικό τους. Μάλιστα, επειδή τα κατοικία «μένουν για πάντα παιδιά», θα πρέπει για περίπου 18 χρόνια να τους παρέχετε καθημερινά ιδιαίτερη προσοχή. Διαφορετικά; Θα μασήσει καναπέδες, καρέκλες και ό,τι βρει μπροστά του. Έτσι, αντιδρά στα περισσότερα που τον ανησυχούν. Τι να κάνετε; Κρύψτε του λιχουδιές σε διάφορα σημεία του σπιτιού, δώστε του παιχνίδια και ερεθίστε του τη φαντασία ώστε να μάθει να παίζει και μόνος του.

Όχι μόνο στο σπίτι για πολλές ώρες

Οταν το σκυλί μένει στο σπίτι μόνο του για περισσότερες από 10 ώρες, δεν το αντέχει. Βιώνει συνεχώς το αίσθημα από το άγχος του αποχωρισμού (έτσι το αισθάνεται) και εκδηλώνει καταστροφικές συμπεριφορές (σκάβει, γαβγίζει, ουρλιάζει, τα κλασικά δηλαδή). Τα σκυλιά που έχουν δειλό χαρακτήρα, αρκετές φορές εκδηλώνουν κατάθλιψη. Και ένας «σύντροφος» με κατάθλιψη και αντιδραστικό χαρακτήρα, δεν είναι καλός για την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ