10 με τόνο το μενού του Άκη Πετρετζίκη για την σαρακοστή: Πιτάκια με ταχίνι, χταπόδι Μεσογειακό & μηλόπιτα νηστίσιμη!

Αφαιρούμε το κουκούτσι από τις ελιές και τις κόβουμε 2-3 κομμάτια.

Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό και τρίβουμε τις βεντούζες του καλά γιατί εκεί συνήθως κρύβεται άμμος. Κόβουμε τα πλοκάμια σε κομμάτια 2 εκ. και τα κρατάμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το χταπόδι μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμυδάκια.

Σβήνουμε με το μπαλσάμικο,ρίχνουμε τις ελιές μέσα, τη δάφνη, το μπούκοβο και το πιπέρι κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί και το χταπόδι.

Τα τελευταία 10 λεπτά του μαγειρέματος ελέγχουμε αν το χταπόδι μας έχει βγάλει πολλά υγρά. Άν έχει συμβεί αυτό, τότε αφήνουμε το καπάκι ανοιχτό μέχρι να εξατμιστούν τα επιπλέον υγρά και το χταπόδι μας να μείνει μόνο με τη σαλτσούλα του.

Συστατικά
1 κιλό χταπόδι
15 κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα
5 σκ. σκόρδο
350 γρ. ελιές μαύρες
2-3 φύλλα δάφνης
2-3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
πιπέρι
λίγο μπούκοβο
ελαιόλαδο

Νηστίσιμη μηλόπιτα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε με το γάντζο. Μετά τη μοιράζουμε στη μέση. Ίσως χρειαστεί επιπρόσθετο αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη.
Τυλίγουμε το μισό κομμάτι ζύμης σε πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε 1 ώρα στην κατάψυξη. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψί ή μία ειδική φόρμα και τοποθετούμε την άλλη μισή ζύμη στη βάση του ταψιού.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά (κομμένα μήλα, υποκατάστατο ζάχαρης και κανέλα) σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να λιώσουν όσο επιθυμούμε εμείς τα μήλα. Τοποθετούμε τη γέμιση πάνω από τη βάση ζύμης στο ταψί.
Όταν είναι και η υπόλοιπη ζύμη έτοιμη την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη και την πασπαλίζουμε από πάνω μέχρι να καλυφτεί το ταψί. Ψήνουμε τη μηλόπιττα στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Συστατικά
Για τη ζύμη

240 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
240 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. ελαιόλαδο
65 γρ. χυμό πορτοκάλι ή μήλο
245γρ. νερό χλιαρό
Για τη γέμιση

8-10 μέτρια μήλα κομμένα σε κυβάκια
2 κ.σ στέβια (υπολογίσουμε για 1/2 φλ. ζάχαρη τη σωστή δοσολογία)
50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
κανέλα

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «The Goring».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Όλη η συνέχεια εδώ - akispetretzikis.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ