Ο πόλεμος της Ρένας Δούρου «Είστε αστείοι» με Κουμουτσάκο & Γεωργιάδη για τα repos στα οποία μετέτρεψε τα αποθεματικά

Ξέσπασε «πόλεμος» για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση προκάλεσε μπαράζ δηλώσεων και μάλιστα υπήρξαν και «κόντρες» μέσω του Twitter.

 

Συνολικά χθες αποφασίστηκε η μετατροπή 200 εκατομμυρίων από τα ταμειακά διαθέσιμα σε repos κατά πλειοψηφία από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ (για ποσό 120 εκατομμυρίων) και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (για περίπου 80 εκατομμύρια). Οι αποφάσεις αφορούν μέρος των ταμειακών διαθέσιμων, τα οποία μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, από τον οποίο ζητά να πληροφορηθεί το συνολικό ποσό που παρείχαν φορείς του Δημοσίου και κάνει λόγο για «άτυπο εσωτερικό δανεισμό λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρθηκε στη Ρένα Δούρου, σημειώνοντας πως «προσπαθεί να αρπάξει όλο το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής (350 εκατομμύρια) για να πληρώσουν μισθούς/συντάξεις... ντροπή».

Απάντηση

Απαντώντας η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σχολίασε: «Αυτοί που δεν είχαν ιδέα για τα χρήματα της περιφέρειας, τώρα καταγγέλλουν ότι θέλουμε να πληρώσουμε μνημονιακούς λογαριασμούς. Είναι αστείοι».

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η Ρένα Δούρου έφερε με τη μορφή του κατεπείγοντος τη μεταφορά μέρους χρημάτων του αποθεματικού ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανοίγοντας ειδικό λογαριασμό.

Η περιφερειακή αρχή σημείωσε ότι η μεταφορά είναι προσωρινή και επεσήμανε πως θα δίνει μεγαλύτερο επιτόκιο (από 2% προσφέρεται 2,4% στην Τράπεζα της Ελλάδος). Αν και δεν ειπώθηκε το ακριβές ποσό, έγινε λόγος για 80 από τα 110 εκατομμύρια που ήταν σε διάφορους λογαριασμούς τραπεζών.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο Γ. Κουμουτσάκος είπε ότι δεν βλέπει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος στην απόφαση αυτή και ότι δεν διασφαλίζεται το αποθεματικό του Ταμείου. Ο Γ. Σγουρός ανέφερε ότι ο Νόμος 4320/2015 δεν αναφέρει τους ΟΤΑ β' βαθμού, άρα τα χρήματα δεν είναι εγγυημένα. Επιπλέον ρώτησε την περιφερειάρχη «εάν ισχύει ότι ήδη υπάρχει μεταφορά των χρημάτων». Τελικά η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι συνεδρίασε και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ και αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη μετατροπή 120 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα σε repos. Σύμφωνα με πληροφορίες, 10 μέλη ψήφισαν υπέρ, ένα κατά και υπήρξαν και τρία λευκά.

Για το θέμα αυτό είχε σταλεί επιστολή από τον ΟΔΗΧX σε οργανισμούς και Ταμεία. Στην πορεία υπήρξε τροπολογία από το υπουργείο, στην οποία προβλεπόταν πως οι ασφαλιστικοί φορείς και τα ΝΠΔΔ έχουν αξίωση αποζημίωσης κατά του ελληνικού Δημοσίου που θα τοποθετούν τα διαθέσιμά τους σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, το ποσό αυτό αποτελεί τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση για την εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών του οργανισμού. Η νέα διοικήτρια Μαρία Καραμεσίνη σημείωσε: είναι απολύτως διασφαλισμένη η ανταπόκριση του οργανισμού στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, οι οποίες μάλιστα θα προκαταβληθούν στους δικαιούχους εν όψει των εορτών του Πάσχα στις 3 Απριλίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ