Spiegel: Αισιοδοξία για συμφωνία με τη νέα λίστα της Αθήνας - ''Υπάρχει πρόοδος'' λέει εκπρόσωπος των Θεσμών!

Μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας και προόδου στέλνει η Ευρωζώνη, σε σχέση με τη λίστα μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η Ελλάδα στους δανειστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel που επικαλείται πηγές αξιωματούχων της Ευρωζώνης, η λίστα της Αθήνας είναι σαφώς βελτιωμένη.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πρόοδος με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και χρονοδιαγράμματα στις νέες προτάσεις ωστόσο κάποια νούμερα είναι μη ρεαλιστικά, όπως για παράδειγμα οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Το γερμανικό περιοδικό ξεκινά το άρθρο του με μία σαφώς θετική πρόβλεψη, καθώς τονίζει ότι «μετά το χάος, τελικά όλα φαίνονται καλύτερα» και συνεχίζοντας αναφέρεται στη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση στα μέσα της εβδομάδας ότι η Ελλάδα θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι τη δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Όμως, συνεχίζει το Spiegel, ακολούθησε η συνάντηση των εκπροσώπων των πιστωτών με την ελληνική πλευρά και η Αθήνα φρόντισε να καταθέσει έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων 26 σελίδων.

Η εν λόγω λίστα είναι ενθαρρυντική, συνεχίζει το Spiegel, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να εξηγεί στους εταίρους του πως η Ελλάδα θα κατορθώσει όχι μόνο να επιτύχει ισορροπημένο προϋπολογισμό αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, σε κάποια άλλα σημεία καθίσταται φανερό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να «σπάσει κάποια ταμπού», όπως για παράδειγμα αυτό της ελεύθερης πρόσβασης – των αρμόδιων δημοσίων οργάνων – στους τραπεζικούς λογαριασμούς φοροφυγάδων.

Ακόμη και ορισμένοι εκπρόσωποι των πιστωτών που στο παρελθόν είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την προηγούμενη ελληνική λίστα, τώρα εμφανίζονται περισσότερο ικανοποιημένοι. «Είναι μία καλύτερη λίστα», δηλώνει αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Αν και οι στόχοι για την ανάπτυξη μοιάζουν μη ρεαλιστικοί, τουλάχιστον υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

«Υπάρχει πρόοδος», τονίζει εκπρόσωπος των θεσμών, φροντίζοντας, όμως, να προσθέσει ότι «θα πρέπει ακόμη να διανύσουμε πολύ δρόμο».

Την ίδια ώρα, όμως, η ελληνική κυβέρνηση – πάντα κατά το Spiegel – θεωρεί ότι έχει πράξει το καθήκον της. Μάλιστα υποστηρίζει ότι εάν υπάρξει εφαρμογή των μέτρων που προτείνει τότε μπορεί να επιτύχει ακόμη και πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ υψηλότερο απ' ότι ζητούν οι πιστωτές. «Οι θεσμοί θα πρέπει τώρα να είναι ικανοποιημένοι», φέρεται ότι δηλώνει κορυφαίο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση ακόμη και εάν δεν έχει λάβει ακόμη ούτε ένα σεντ από τους εταίρους της φαίνεται έτοιμη να αρχίσει τις δαπάνες. Απόδειξη το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα υπάρξει πρόσληψη 4.500 ατόμων στο σύστημα υγείας. Πιθανώς αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας θα αποφασίσει την εκταμίευση κεφαλαίων, καταλήγει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού.

Πάντως ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtfeldt, σε δηλώσεις του στο Spiegel Online, υποστήριζε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα παραβιάσει τις δεσμεύσεις της τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Ο κ. Overtfeldt ερωτώμενος για το πως «βλέπει» τη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να τη σχολιάσει καθώς υπάρχουν διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, αλλά προσέθεσε με νόημα ότι «και στο παρελθόν υπήρξαν υποσχέσεις, που τελικά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ».

Προσέθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά στη χρεοκοπία, αλλά δεν πρόκειται να λάβει στήριξη από τους εταίρους της ή από το ΔΝΤ εάν δεν ικανοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ