Τα «τικ» και η θεραπεία τους!

Μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή «κρύβουν» τα πολλαπλά κινητικά και φωνητικά τικ. Πρόκειται για το σύνδρομο «Τουρέτ», το οποίο εκδηλώνεται με ξαφνικές, ταχείες, επαναλαμβανόμενες, άσκοπες, άρρυθμες, στερεοτυπικές συσπάσεις κινητικών ή φωνητικών μυών. Η συχνότητα εμφάνισής του είναι 4 έως 6 παιδιά στα 1.000, ενώ στα αγόρια εμφανίζεται έως και τέσσερις φορές συχνότερα από τα κορίτσια.var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();

Μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή «κρύβουν» τα πολλαπλά κινητικά και φωνητικά τικ. Πρόκειται για το σύνδρομο «Τουρέτ», το οποίο εκδηλώνεται με ξαφνικές, ταχείες, επαναλαμβανόμενες, άσκοπες, άρρυθμες, στερεοτυπικές συσπάσεις κινητικών ή φωνητικών μυών. Η συχνότητα εμφάνισής του είναι 4 έως 6 παιδιά στα 1.000, ενώ στα αγόρια εμφανίζεται έως και τέσσερις φορές συχνότερα από τα κορίτσια.



Του Δημήτρη Καραγιώργου, Έθνος

Το σύνδρομο παραμένει υποδιαγνωσμένο, καθώς οι γονείς απευθύνονται σε ειδικούς μόνο όταν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα. Η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη, αλλά το τελευταίο διάστημα ερευνάται διεθνώς ο ρόλος συγκεκριμένων γονιδίων.

Στη μελέτη συμμετέχουν και Ελληνες επιστήμονες από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με επιστημονικά υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια κ. Περιστέρα Πάσχου.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Συνδρόμου Τουρέτ (ESSTS). Το συνέδριο διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα από το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του «Σισμανόγλειου» νοσοκομείου.

«Τα περισσότερα παιδιά με το σύνδρομο Τουρέτ έχουν φυσιολογική νοημοσύνη και φυσιολογική ανατομία εγκεφάλου», σημειώνει στο «Εθνος» η διευθύντρια του τμήματος, Αναστασία Κουμούλα, για να εξηγήσει:

Το πρόβλημα οφείλεται ενδεχομένως σε δυσλειτουργία κάποιων νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Για τον λόγο αυτό, οι ανταγωνιστές της ντοπαμίνης έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία.

Μελέτες
Γενετικές μελέτες - τονίζει - έχουν δείξει ότι η προδιάθεση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε γενετικούς παράγοντες. Εκτιμάται ότι το σύνδρομο αποτελεί τη σοβαρότερη εκδήλωση ενός φάσματος συμπτωμάτων, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα παροδικά ή χρόνια τικ και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Οταν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίζει το σύνδρομο Τουρέτ, είναι πιθανό να υπάρχουν συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού με τικ ή ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα. Για τα κλινικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου, μας ενημερώνει ο παιδοψυχίατρος, επιμελητής του «Σισμανόγλειου», Χρήστος Ανδρούτσος: «Για να γίνει η διάγνωση του συνδρόμου, πρέπει να υπάρχουν διάφορα κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ στην πορεία της νόσου. Τα τικ πρέπει να συμβαίνουν πολλές φορές την ημέρα, σχεδόν κάθε μέρα, για περισσότερο από έναν χρόνο.

Η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 7 έτη, αλλά μπορούν να εμφανιστούν τικ πολύ νωρίτερα ή αργότερα, οπωσδήποτε πριν τα 18. Τα πρώτα συμπτώματα αφορούν συνηθέστερα τικ των ματιών και κυρίως το ανοιγοκλείσιμο.

Αλλα συνήθη συμπτώματα είναι τα τικ του κεφαλιού και του προσώπου.

Τα φωνητικά τικ εμφανίζονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι συνήθως καθάρισμα του λαιμού, ρούφηγμα της μύτης, κραυγές ή πλατάγισμα της γλώσσας. Στο 10% των περιστατικών καταγράφεται και κοπρολαλία (ακατάλληλες ή αισχρολογικού περιεχομένου λέξεις ή εκφράσεις).

Τα περισσότερα παιδιά με το σύνδρομο Τουρέτ είναι πιθανό να εμφανίσουν και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (έμμονες ιδέες, καταναγκασμός), διαταραχές ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, μαθησιακές διαταραχές, διαταραχές ύπνου ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.var __chd__ = {'aid':11079,'chaid':'www_objectify_ca'};(function() { var c = document.createElement('script'); c.type = 'text/javascript'; c.async = true;c.src = ( 'https:' == document.location.protocol ? 'https://z': 'http://p') + '.chango.com/static/c.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0];s.parentNode.insertBefore(c, s);})();

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ