Tσίπρας από Μόσχα προς Βρυξέλλες: «Κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει από το καράβι αλλιώς θα πάει στα βράχια».

Κοινό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα είναι ένα κυρίαρχο κράτος που ασκεί την εξωτερική της πολιτική επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού έστειλαν από το Κρεμλίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα το λύσει εντός της Ευρώπης και σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Πέρα όμως από τις αναφορές των δύο ηγετών στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ένα μακρόπνοο και με πολλά ερωτηματικά σχέδιο και της εκφρασμένης θέλησης της ρωσικής ηγεσίας να συμμετάσχει στις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΛΘ και Τραινοσέ), απτά αποτελέσματα, ειδικά στην άρση των αντιμέτρων της Μόσχας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, δεν υπήρξε αφού ο Ρώσος πρόεδρος ήταν σαφής, λέγοντας ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί μεμονωμένα κάποια χώρα της Ε.Ε. από τα αντίμετρα.  

  
Μήνυμα όμως για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, αφού σήμερα και αύριο συνεδριάζει το Euro Working Group στις Βρυξέλλες έστειλε και ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μας πετάξει από το καράβι. Είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο καράβι και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει έξω. Αν αρχίσει ο ένας να πετάει τον άλλο έξω, τότε το καράβι θα πάει στα βράχια».
ΝΕΡΙΤ
 

Οι δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα - Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα


 

Νωρίτερα, η «η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στο Euro Working Group, έκανε λόγο για «κανονική συνάντηση» με ευρεία ημερήσια διάταξη και δήλωσε ότι «δεν έχουμε κάποια νέα κατάσταση σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για τη λίστα μεταρρυθμίσεων».
«Αυτές οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Εξακολουθούμε να περιμένουμε η Ελλάδα να εναρμονίσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων με τους τρεις θεσμούς», δήλωσε η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.

Επαναφορά εμπορικής συνεργασίας
Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία και το πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε αγροτικά προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του εμπορίου, αφού ο τζίρος του εμπορίου μειώθηκε πέρυσι κατά 40%, εξαιτίας των κυρώσεων της ρωσικής ομοσπονδίας και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, και δήλωσε ότι "θα καταβάλουμε προσπάθειες για να επαναφέρουμε το εμπόριο μεταξύ των χωρών στο προηγούμενο επίπεδο".

Μάλιστα, όπως εξηγούν και πηγές από την Κουμουνδούρου, Ρωσία και Ελλάδα επεξεργάζονται φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών Ελληνορωσικών εταιριών.
 

Η Ελλάδα ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αποδοθεί μεγαλύτερη σημασία στον τομέα επενδύσεων και σε ζητήματα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειες, που θα εξασφαλίσουν την κάλυψη αναγκών σε φυσικό αέριο.
Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε.
Πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν τα μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και την εμπορική του εκμετάλλευση, που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.

Μάλιστα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν σημείωσε τις "προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη", μέσω της καινούριας διαδρομής, στην οποία η Ελλάδα θα αποτελεί "ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου", προσελκύοντας επενδύσεις για την ελληνική οικονομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική δημοκρατία ενδιαφέρεται να διευρευνήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, από τα ελληνικά σύνορα στην επικράτεια, με στόχο την κάλυψη ενεργειακών αναγκών και την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας τους ελληνικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς και την νομοθεσία.
Επεσήμανε ότι το κοινό πρόγραμμα δράσης που συμφωνήθηκε "αποτελεί πυξίδα για τη συνεργασία μας σε κάθε επίπεδο για την επόμενη διετία και μνημόνιο συνεργασίας" μεταξύ των δύο χωρών.
Επιπλέον, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε ιδιαίτερη μνεία και στον τομέα της βιομηχανίας, υπενθυμίζοντας ότι οι ρωσικές εταιρείες εξάγουν στην Ελλάδα μεταφορικά μέσα και άλλα είδη εξοπλισμού, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στη συμβολή που θα έχει η Ρωσία στον εκσυγχρονισμό του λιμένα Θεσσαλονίκης.
 

Ενίσχυση του τουρισμού και κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις
Συμφωνία υπήρξε επίσης για τη διοργάνωση και διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων στις δύο χώρες, όπως δραστηριότητες για τη διάδοση της ελληνικής και της ρωσικής γλώσσας, αλλά και για από κοινού εορτασμό της επετείου για τα 1000 χρόνια της ρωσικής παρουσίας στο Άγιον Όρος.
Επίσης, ενισχύεται και η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού. "Η Ελλάδα είναι τόπος διακοπών των Ρώσων τουριστών. Περισσότεροι από 900 Ρώσοι πολίτες επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
 

Ανησυχία Τσίπρα για τους πολίτες ελληνικής καταγωγής στην Ουκρανία
Φυσικά, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα υλοποίησης των συμφωνιών του Μινσκ, που ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ως το "κλειδί" για να ξεπεραστεί ο "φαύλος κύκλος της ψυχροπολεμικής λογικής που οδηγεί πιο μακριά από τη προάσπιση του διεθνούς δικαίου".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την περίπτωση έντασης των εχθροπραξιών, για δεκάδες χιλιάδες πολίτες ελληνικής καταγωγής και στη Μαριούπολη. Αναφέρθηκε δε και στην "ανάγκη στην ήπειρο για νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας, με ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού για την Ασφαλείας και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
 

Διευθέτηση του Κυπριακού με βάσει το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Βλάντιμιρ Πούτιν επισημαίνουν την αναγκαιότητα εύρεσης λύσης για το Κυπριακό, βάσει του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος "από τη συνεπή στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ" για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και τόνισε "πόσο σημαντική είναι η έναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό".

Αξίζει να σημειωθεί, ότι καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι εύχεται η αρχή αυτής της ουσιαστικής άνοιξης να έχει και μια αντίστοιχη υλοποίηση, γιατί στις σχέσεις των χωρών δεν έχουν σημασία μόνο οι εξαγγελίες αλλά και η υλοποίησή τους", είπε και διατύπωσε την πεποίθησή του ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη βούληση να κάνουν πράξεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ