ΗΠΑ: Έναντι 1 εκατ. δολαρίων πουλήθηκε το σημειωματάριο του Αλαν Τούρινγκ!

Ένα εκατομμύριο δολάρια πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη, σε δημοπρασία του οίκου Bonhams, ένα σημειωματάριο 56 σελίδων με χειρόγραφες καταχωρίσεις του ειδικού στην αποκρυπτογράφηση και πρωτοπόρου της πληροφορικής Άλαν Τούρινγκ—του επικεφαλής της ομάδας που έσπασε τον κώδικα της συσκευής κρυπτογραφίας Enigma των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ζωή του οποίου αποτελεί το θέμα της πρόσφατης ταινίας Το Παιχνίδι της Μίμησης (The Imitation Game).

Ο Τούρινγκ, ιδιοφυής Βρετανός μαθηματικός, τέθηκε επικεφαλής της ομάδας των ειδικών οι οποίοι κατάφεραν να σπάσουν τον κώδικα Enigma, κάτι που οι Γερμανοί θεωρούσαν αδύνατο. Το έργο της ομάδας του Τούρινγκ θεωρείται ότι επέσπευσε το τέλος του πολέμου κι έσωσε αναρίθμητες ζωές.

Η Κασσάνδρα Χάτον, ειδικός του οίκου Μπόναμς στον κλάδο των σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας χειροπιαστή απόδειξη της κληρονομιάς του Τούρινγκ. Απέφυγε να αποκαλύψει ποιος είναι ο αγοραστής.

“Αντανακλά την ιστορική του σπουδαιότητα. Νομίζω ότι πρόκειται για κάποιον που αξίζει περαιτέρω μελέτη, και ελπίζω ότι αυτό θα συμβάλλει να αυξηθεί το ενδιαφέρον για αυτόν και το έργο του”, δήλωσε η Χάτον σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Επίσης η δημοπρασία επιβεβαιώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για επιστημονικό υλικό, την ιστορία των υπολογιστών, του διαστήματος, των εξερευνήσεων και των πρώιμων επιστημονικών ανακαλύψεων.

Μέρος του ποσού που εισέπραξε ο οίκος θα διατεθεί σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, που δεν διευκρινίστηκε ποια είναι.

Το σημειωματάριο, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει εκτεθεί ποτέ δημόσια, θεωρείται ότι αποτελεί το μόνο εκτεταμένο χειρόγραφο του Τούρινγκ που υπάρχει. Χρονολογείται από το 1942 και βρισκόταν στην κατοχή του φίλου του Ρόμπιν Γκάντι. Σε αυτό περιέχονται σημειώσεις για μαθηματικούς τύπους και βασικές αρχές πληροφορικής, αφήνοντας να διαφανεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το λαμπρό μυαλό του.

Ο Γκάντι είχε προσθέσει δικές του σημειώσεις ανάμεσα στις σελίδες με τους συλλογισμούς του Τούρινγκ. Κράτησε κρυμμένο το σημειωματάριο ως τον θάνατό του.

Ο Τούρινγκ, που ήταν ομοφυλόφιλος, ουδέποτε τιμήθηκε για το πρωτοποριακό έργο του κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτοκτόνησε το 1954, σε ηλικία 41 ετών, ενώ του χορηγούνταν ορμόνες. Αυτή η θεραπεία ήταν ο εναλλακτικός τρόπος να εκτίσει την ποινή του μετά τη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για απρέπεια το 1952, διότι έκανε σεξ με έναν άνδρα. Η ομοφυλοφιλία αποτελούσε τότε ποινικό αδίκημα στη Βρετανία.

Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατο του Τούρινγκ, η βασίλισσα Ελισάβετ του απένειμε χάρη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ