Μπάρακ Ομπάμα: Η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις - Να δείξει ότι θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της

Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις κάλεσε την Παρασκευή την ελληνική κυβέρνηση ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, που οι δύο άντρες παραχώρησαν, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να αρχίσει μεταρρυθμίσεις, να αναμορφώσει το φορολογικό σύστημά της και να υιοθετήσει ευέλικτες εργασιακές πρακτικές, προσθέτοντας πως η χώρα πρέπει να δείξει ότι θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός πρόεδρος: «Οι Ελληνες πρέπει να εισπράξουν φόρους, να μειώσουν τη γραφειοκρατία, να κάνουν ευέλικτη την αγορά εργασίας», υπενθυμίζοντας ότι όταν εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε λέγοντας του ότι πρέπει να δείξει στον ελληνικό λαό ότι «υπάρχει ελπίδα» και πως η χώρα μπορεί «να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

«Στηρίζουμε κάποιον βαθμό ευελιξίας στον τρόπο με τον οποίο κινείστε, όμως θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές και σε αυτούς που στηρίζουν το χρηματοοικονομικό σας σύστημα ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και αυτό απαιτεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα. 

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την ανησυχία του για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Είμαι ανήσυχος γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν είναι αυτή του 2011 ή του 2008. Είναι διαφορετικές εποχές και πρέπει να εργαστούμε δυναμικά για να βρεθεί μία συμφωνία και είναι σημαντικό να γίνει σεβαστή η κυβέρνηση της Ελλάδας», δήλωσε ο Ρέντσι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο.

Εντούτοις, τόνισε πως είναι αισιόδοξος γιατί τέλειωσε η εποχή το μονόδρομου της λιτότητας στην Ευρώπη, αλλά επισήμανε πως για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. «Η Ευρώπη βασισμένη μόνο στη λιτότητα δεν πάει πουθενά», τόνισε ο Ρέντσι. 

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε με ένα «buongiorno» τους Ιταλούς δημοσιογράφους που είχαν κατακλύσει το οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, ώστε να καταγράψουν τη συνομιλία του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.

Ο Ομπάμα ευδιάθετος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με «σπουδαία ενέργεια και όραμα» και όπως τόνισε πρόκειται για έναν ηγέτη που «θέλει να δει ανάπτυξη στη χώρα του».

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών, ωστόσο δεν έλειψε η αναφορά στο ελληνικό ζήτημα, καθώς όπως προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος στο γεύμα που θα ακολουθήσει με τον Ιταλό πρωθυπουργό «θα μιλήσουμε για το πώς θα φέρουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης».

Στο μεταξύ, ο Ομπάμα δήλωσε πως μεταξύ άλλων εστίασαν στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά και σε εκείνο της απειλής του Ισλαμικού Κράτους και της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Σχετικά με το τελευταίο, μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε: «Θα συνεργαστούμε εκτενώς με την Ιταλία ώστε να αντιμετωπιστούν οι απειλές του ΙΚ, γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ