Story of the day: Έλληνας γραφίστας αποτυπώνει την κρίση στα ευρώ - χαρτονομίσματα - θέμα στην Wall Street Journal

Ένας Έλληνας γραφίστας, ο Στέφανος, βρήκε ένα μοναδικό τρόπο για να αποτυπώσει την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αποτυπώνει πάνω στα χαρτονομίσματα ζοφερές μορφές ζητιάνων και απελπισμένων. Η φήμη του, μάλιστα, έχει εξαπλωθεί τόσο, που το Βρετανικό Μουσείο του ζήτησε δύο από τα έργα του για να τα εκθέσει στην μόνιμη συλλογή του.

Σε διακοπές σε νησί του Αιγαίου βρισκόταν ο Στέφανος, ένας Έλληνας καλλιτέχνης, πέρυσι το καλοκαίρι, όταν άκουσε για έναν συμπατριώτη του που είχε αυτοκτονήσει εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, ένα από τα πολλά θύματα της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα.

«Τα συναισθήματά μου ήταν πολύ έντονα για να τα αγνοήσω. Πήρα ένα στυλό και ζωγράφισα πάνω σε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ» λέει ο Στέφανος, ένας 29χρονος γραφίστας και εικονογράφος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Wall Street Journal».

Το πρώτο του σκίτσο έδειχνε έναν άνθρωπο κρεμασμένο από μια αψίδα. Από τότε έχει ζωγραφίσει σε εκατοντάδες χαρτονομίσματα του ευρώ, απεικονίζοντας αυτό που θεωρεί ο ίδιος ως την ζοφερή πραγματικότητα στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια που βρίσκεται σε οικονομική κρίση: αυτοκτονίες, επαίτες, αναρχικούς και τράπεζες που καταρρέουν.

«Εμπνέομαι από αυτά που ακούω στα δελτία ειδήσεων και στη συνέχεια τα αποτυπώνω στα χαρτονομίσματα» λέει.

Στη συνέντευξή του στη Wall Street Journal ζήτησε να προσδιοριστεί μόνο με το μικρό του όνομα, επειδή, όπως τον προειδοποίησε ο δικηγόρος του, η τέχνη του μπορεί να θεωρηθεί παράνομη αλλοίωση νομίσματος, αν και κανείς από τις αρχές δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί του μέχρι τώρα. Έμμεσα, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης λένε πως η χρήση χαρτονομισμάτων για τέχνη δεν είναι κάτι που ενθαρρύνουν, ωστόσο την ανέχονται.

Το έργο του αποκτά όλο και μεγαλύτερη φήμη, την ώρα που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παλεύει. Μάλιστα, το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, του έχει ζητήσει δύο χαρτονομίσματα προκειμένου να τα εκθέσει στη μόνιμη συλλογή του ενώ έχει συμφωνήσει να τον αποκαλεί χρησιμοποιώντας μόνο το μικρό του όνομα, Στέφανος.

Χρησιμοποιώντας ένα απλό μαύρο στυλό διαρκείας, ζωγραφίζει πάνω σε όλα τα χαρτονομίσματα από 5ευρώ μέχρι και αυτά των 500 ευρών. Η αγαπημένη του και πιο διαδεδομένη μορφή του είναι αυτή του ζοφερού θεριστή, του Χάρου, που όπως λέει, αντιπροσωπεύει την κρίση.

Αφού τα ζωγραφίζει, ο Στέφανος τα σκανάρει, «ανεβάζει» κάποια στην ιστοσελίδα του και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί στις καθημερινές του συναλλαγές στην Αθήνα, όπου ζει. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, πλήρωσε το ενοίκιό του με ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ.

Όπως αναφέρει, εμπνέεται από τον Βρετανό καλλιτέχνη γκράφιτι, Banksy, και τον Ελβετό σουρεαλιστή H.R. Giger, γνωστό για την έργο του στην ταινία «Alien».

Προσθέτει επίσης, πως νιώθει πιο τυχερός από τα 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα. Βρήκε δουλειά την «επόμενη ημέρα» της αποφοίτησής του από την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Σε αντίθεση με πολλούς συνομήλικούς του, μπορεί να αντέξει οικονομικά κάποιες αποδράσεις του Σαββατοκύριακου αλλά και το δικό του διαμέρισμα.

Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, τότε θα σταματήσει να αποτυπώνει την κρίση πάνω στα χαρτονομίσματα. «Δεν θα σχεδίαζα ποτέ πάνω στην δραχμή» λέει. «Αυτό το νόμισμα δεν αποτελεί μέρος όλων όσων περνάμε»

Πηγή: Wall Street Journal

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ